Prima / ŞTIRI & EVENIMENTE IDIS

ŞTIRI & EVENIMENTE IDIS

 
Presa liberă împotriva propagandei
IDIS ”Viitorul” a purtat luni, 3 august, discuții pe marginea securității informaționale și rolul mass-media și a societății civile în fața propagandei. Discuțiile au fost moderate de Igor Munteanu, Președintele Consiliului Administrativ al IDIS ”Viitorul” și susținute de Oana Serafim, directorul Serviciului Moldova al Radio Europa Liberă și Martha Bayles, scriitoare și critic de artă, media, politici culturale în SUA, colaborator al Wall Street Journal, Weekly Standard ș.a.
04.08.2015 6       
Majorarea tarifelor la energie – o decizie prea scumpă pentru familiile vulnerabile
La această concluzie au ajuns participanții prezenți la masa rotundă desfășurată la 30 iulie curent. În cadrul evenimentului au fost discutate motivele majorării tarifului la energia electrică și gaze naturale și propuse soluții durabile pentru categoriile vulnerabile de populație din municipiul Chișinău care nu își pot permite achitarea facturilor pentru energie.
31.07.2015 134       
Unele referințe la STRATEGIA DE INTEGRARE A MINORITĂŢILOR NAŢIONALE ALE REPUBLICII MOLDOVA 2015-2020
Pornind de la realitățile etnice și lingvistice ale Republicii Moldova, Strategia de integrare a minorităților naţionale, elaborată de Biroul Relații Interetnice (BRI), reprezintă un document necesar și important. Documentul cuprinde cinci compartimente, în care sunt descrise amănunțit scopul și noțiunile-cheie ale strategiei, situația curentă și domeniile prioritare ale procesului de integrare, etapele de implementare, modul de finanțare, monitorizarea, evaluarea și procedura de efectuare a raporturilor.
26.07.2015 146       
Servicii publice de calitate pentru locuitorii din sudul țării
Soluțiile utilizate de autoritățile publice locale din orașele Cimișlia și Cahul pentru a responsabiliza locuitorii și a presta servicii de calitate au fost cunoscute de reprezentanții Programului Bunelor Practici ale autorităților locale, care au vizitat aceste localități.
24.07.2015 40       
Europa, mai aproape de cetățenii din Ungheni și Călărași
Este primul oraș din Republica Moldova care are toate semafoarele de tip LED și patrule școlare de circulație rutieră. Este vorba despre orașul Ungheni, „capitala de vest” a țării. Orașul Ungheni, satul Zagarancea din raionul Ungheni și comuna Tuzara din Călărași au fost vizitate de echipa Programului Bunelor Practici ale autorităților publice locale pentru a vedea modalitate de implementare a celor mai bune inițiative la nivel comunitar.
20.07.2015 152       
Cooperarea internațională, o investiție pe termen lung pentru autoritățile publice locale
Comuna Budești, satele Sadova și Sireți au investit în proiecte de cooperare pentru a oferi locuitorilor un viitor mai bun. Astfel, autoritățile publice locale din aceste comunități au reușit prin intermediul parteneriatului local și internațional să aducă apă în localitate, să promoveze economia rurală și chiar să ofere locuitorilor posibilitatea de a învăța de la poporul coreean.
15.07.2015 196       
Lecţia de bună guvernare din raionale Nisporeni și Hâncești, un exemplu pentru autoritățile locale din țară
Un parc de odihnă amenajat de locuitori, colectoare solare la grădiniță și drum de acces spre gimnaziu sunt câteva din bunele practici implementate în raioanele Nisporeni și Hâncești. Inițiativele locale au fost explorate de echipa Programului Bunelor Practici, care a vizitat la 8 iulie curent, raioanele vizate.
10.07.2015 233       
Localitățile din raionul Ialoveni implementează soluții ecologice pentru comunitate
Satele Răzeni, Nimoreni și Ruseștii Noi din raionul Ialoveni au fost primele localități care au fost vizitate marți, 7 iulie, de echipa Programului Bunelor Practici ale Autorităților Publice Locale.
08.07.2015 169       
Sergiu Gaibu despre BNM și ”dezvoltarea economică”
Recent, Consiliul de administrație al Băncii Naționale a Moldovei a aprobat modificarea și completarea Regulamentului cu privire la clasificarea activelor şi angajamentelor condiţionale. Acestea prevăd facilitarea accesului la resursele de creditare pentru întreprinderile mici și mijlocii, precum și la creditele de consum.Expertul IDIS, Sergiu Gaibu, vine cu un scurt comentariu la această decizie. Citiți mai jos concluziile economistului.
08.07.2015 167       
Transparența procesului decizional în cadrul autorităților administrației publice locale. Probleme și soluții
Agenda Națională de Business vă prezintă un Policy Brief cu genericul Transparența procesului decizional în cadrul autorităților administrației publice locale. Probleme și soluții, scris de juristul IDIS/ANB, Viorel Pîrvan. Potrivit autorului, Republica Moldova dispune de cadru legal necesar pentru asigurarea unui proces decizional transparent și participativ, însă acesta nu funcționează eficient la nivel local.
07.07.2015 177       
După un an de instruiri la IDIS ”Viitorul”, 18 ONG-uri din țară și-au îmbunătățit abilitățile de activitate
Reprezentanții a 18 organizații neguvernamentale din întreaga țară au beneficiat de instruire pe parcursul unui an pentru a-și îmbunătăți abilitățile. Pe parcursul celor trei module, participanții au aflat cum să-și îmbunătățească strategia de activitatea a instituției, abordând subiecte începând cu viziunea, misiunea, brandu-ul instituției, instrumente de comunicare internă și externă, elemente de advocacy, până la parteneriate, coaliții, platforme, etc.
03.07.2015 146       
Monitorizarea Acordului de Asociere cu UE, accesibilă și pentru societatea civilă
IDIS ”Viitorul” a organizat miercuri, 1 iulie, o Masă Rotundă cu participarea reprezentanților societății civile și ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Discuțiile au vizat, în mod special, informarea societăţii civile despre modul de monitorizare şi coordonare a implementării la nivel naţional a prevederilor Acordului de Asociere Moldova – UE, precum şi despre modalităţile de cooperare cu societatea civilă în acest sens.
02.07.2015 185       
IDIS ”Viitorul” vine cu propuneri de modificare a proiectului de lege cu privire la condominiu
IDIS ”Viitorul” vine cu urmatoarele propuneri de modificare a proiectului de lege cu privire la condominiu:Proiectul de lege prevede o majorare semnificativă a procedurilor birocratice de înființare și gestionare a condominiilor. Este salutabilă existența mai multor opțiuni de gestionare, dar
02.07.2015 208       
Studiu IDIS: Încrederea consumatorilor rămâne mult sub nivelul mediu
IDIS ”Viitorul” a elaborat Indicele Încrederii Consumatorului pentru perioada mai-iunie 2015. Acesta indică percepția generală a populației privind situația financiară personală curentă și așteptările pentru viitorul apropiat. Potrivit autoarelor, Diana Enachi și Viorica Rusu, rezultatele studiului arată o îmbunătățire neesențială
29.06.2015 189       
Au fost selectate localitățile care vor fi vizitate de echipa Programului Bunelor Practici
Peste 30 de localități din țară urmează a fi vizitate în următoarele două luni pentru a vedea pe viu modalitatea de implementare a celor mai bune practici. Localitățile au fost selectate la 24 iunie, de către membrii Grupului Coordonator al Programului Bunelor Practici ale Autorităților Publice Locale din Moldova în cadrul unei ședințe.
25.06.2015 300       
Echipa ANB identifică lacunele mediului de afaceri la nivel local
Echipa ANB a efectuat vizite la filiale Camerei de Comerț și Industrie (CCI) din  centrele raionale. Vizitele au loc în contextul lansării Agendei Locale de Business. Amintim că în ianuarie curent, IDIS Viitorul/ANB și CCI au semnat un Acord de
23.06.2015 139       
Un impact mare al societății civile are nevoie de o colaborare bună cu Guvernul
La Chișinău se desfășoară Forumul regional al societății civile din parteneriatul Estic cu genericul Cum să fortificăm societatea civilă? Oportunități. Obstacole. Impact.Pe parcursul a două zile, în perioada 22-23 iunie, circa 150 de reprezentanți ai societății civile, beneficiari ai programului
23.06.2015 165       
150 de reprezentanți ai societății civile din Parteneriatul Estic și-au dat întâlnire la Chișinău
La Chișinău se desfășoară Forumul regional al societății civile din parteneriatul Estic cu genericul Cum să fortificăm societatea civilă? Oportunități. Obstacole. Impact.Pe parcursul a două zile, în perioada 22-23 iunie, circa 150 reprezentanți ai societății civile, beneficiari ai programului Civil
22.06.2015 227       
Stefan Malerius: Societatea civilă poate juca un rol important în influențarea politicilor care vizează Europa de Est
În perioada 22-23 iunie, la Chișinău va avea loc Forumul societății civile cu genericul Cum să fortificăm societatea civilă? Oportunități. Obstacole. Impact.Pe parcursul a două zile, circa 160 reprezentanți ai societății civile, beneficiari ai programului Civil Society Facility, atât din
19.06.2015 130       
Expoziția de caricaturi a ajuns și în Sudul țării
IDIS „Viitorul” a organizat în UTA Găgăuzia și Cahul expoziții de caricaturi pe tema nivelului de trai în Republica Moldova și cel din statele membre ale Uniunii Europene. Scopul iniţiativei este de a stimula dezbateri ample şi de a promova
18.06.2015 111       
1 2 3 4 5 6 »»