Prima / ŞTIRI & EVENIMENTE IDIS

ŞTIRI & EVENIMENTE IDIS

 
Sergiu Gaibu: "Rata de bază va fi de 19,5% de la 2 septembrie"
BNM ridică din nou rata de bază. De la 2 septembrie va fi 19.5%, în timp ce rezervele obligatorii sunt deja 32%. Asistăm astfel la realizarea scenariului similar perioadei 2008 - 2010, în care măsurile luate de BNM au dus la penurie de lichiditate în sistemul bancar, scumpirea creditelor și alterarea masivă a portofoliului de credite, este de părere expertul economic Sergiu Gaibu.
28.08.2015 98   GAIBU Sergiu     
Analiză IDIS: Nivelul de trai al populației și al activității economice va continua să scadă
IDIS ”Viitorul” a prezentat marți, 25 august, un nou produs, Economic Outlook, cu o tematică de interes major, ”Criza economică - impact și măsuri de răspuns”. Autorii analizei economice au evidențiat tendințele economice din anul curent și au venit cu recomandări și prognoze. Experții au reflectat situația din sectorul financiar-bancar; sectorul energetic și implicațiile majorării tarifelor din sector; evoluția prețurilor; situația din sectoarele agriculturii, industriei, serviciilor, partea ce ține de investiţiile în economia națională; evoluția comerțului exterior; situația de criză din regiunea transnistreană.
25.08.2015 273       
Primarul satului Gaidar: „Tradițiile populare sunt cea mai valoroasă moștenire pentru o comunitate care se respectă”
Un muzeu viu al covorului, un mediu mai curat prin cooperare intercomunitară, un ghișeu unic de prestare a serviciilor publice și un centru de reabilitare a copiilor cu nevoie speciale sunt doar câteva dintre cele mai bune practici cu care se mândresc localitățile din raionul Taraclia și din Găgăuzia.
21.08.2015 128       
Inițiative originale pentru progrese locale la Varnița, Ucrainca și Ermoclia
Satele Varnița, Ucrainca și Ermoclia sunt trei localități din raioane diferite, dar cu obiective comune. Perseverența de a reuși și a oferi servicii de calitate cetățenilor este elementul care unește aceste localități și le face totodată unice în implementarea ideilor inovative.
13.08.2015 286       
Viorel Chivriga: fără o comunitate de afaceri puternică, țara va stagna în continuare
IDIS Viitorul desfășoară o campanie de informare națională privind ZLSAC (Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană). Grupul țintă de beneficiari ai campaniei include funcționarii Direcțiilor agricole raionale, reprezentanții asociațiilor de business din cele 32 de raioane ale țării, ai organizațiilor neguvernamentale cu profil agricol, angajații instituţiilor din subordinea Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare.
12.08.2015 246       
Primarul satului Peresecina: „Informarea este unicul mijloc modern spre o societate democratică”
Un ghișeu unic pentru prestarea serviciilor publice în orașul Sângerei, un radio local care îi mobilizează pe locuitorii satului Peresecina să participe la procesul de luare a deciziilor și un sistem de canalizare modernizat prin concesiune în municipiul Bălți sunt bunele practici care au făcut remarcabile aceste localități din nordul și centrul țării.
10.08.2015 254       
Regiunea de Nord – lider în implementarea inovațiilor la nivel local
Utilizează inovații pentru a aproviziona cetățenii cu apă potabilă, păstrează vie tradiția strămoșească, promovează antreprenorii din regiune și îi învață pe tineri să gândească deștept. Este vorba de localitățile din nordul țării care au reușit să se remarce prin bune practici ce merită apreciate și replicate de autoritățile publice locale.
07.08.2015 289       
Presa liberă împotriva propagandei
IDIS ”Viitorul” a purtat luni, 3 august, discuții pe marginea securității informaționale și rolul mass-media și a societății civile în fața propagandei. Discuțiile au fost moderate de Igor Munteanu, Președintele Consiliului Administrativ al IDIS ”Viitorul” și susținute de Oana Serafim, directorul Serviciului Moldova al Radio Europa Liberă și Martha Bayles, scriitoare și critic de artă, media, politici culturale în SUA, colaborator al Wall Street Journal, Weekly Standard ș.a.
04.08.2015 226   MUNTEANU Igor     
IDIS ”Viitorul” și Delegația UE în RM au desfășurat un trening de instruire pentru consorțiile care au trecut prima etapă în cadrul programului Organizaţiile societăţii civile şi autorităţi locale (Civil Society Organisations and Local Authorities - CSO-LA)
IDIS ”Viitorul” și Delegația UE în RM au desfășurat un trening de instruire pentru consorțiile care au aplicat pentru programul european Organizaţiile societăţii civile şi autorităţi locale. Participanții au trecut prima etapă în care au fost selectate cele mai bune
03.08.2015 95       
Majorarea tarifelor la energie – o decizie prea scumpă pentru familiile vulnerabile
La această concluzie au ajuns participanții prezenți la masa rotundă desfășurată la 30 iulie curent. În cadrul evenimentului au fost discutate motivele majorării tarifului la energia electrică și gaze naturale și propuse soluții durabile pentru categoriile vulnerabile de populație din municipiul Chișinău care nu își pot permite achitarea facturilor pentru energie.
31.07.2015 298       
Reprezentanți ai societății civile din Moldova au fost informați despre procedura de a aplica pentru granturi europene ce vizează drepturile omului
Reprezentanții a 37 de organizații neguvernamentale din întreaga țară, au beneficiat de o sesiune de informare care îi va ajuta să aplice în cadrul programului tematic EIDHR (European Instrument for Democracy and Human Rights - Instrumentul European pentru Democrație și
27.07.2015 107       
Unele referințe la STRATEGIA DE INTEGRARE A MINORITĂŢILOR NAŢIONALE ALE REPUBLICII MOLDOVA 2015-2020
Pornind de la realitățile etnice și lingvistice ale Republicii Moldova, Strategia de integrare a minorităților naţionale, elaborată de Biroul Relații Interetnice (BRI), reprezintă un document necesar și important. Documentul cuprinde cinci compartimente, în care sunt descrise amănunțit scopul și noțiunile-cheie ale strategiei, situația curentă și domeniile prioritare ale procesului de integrare, etapele de implementare, modul de finanțare, monitorizarea, evaluarea și procedura de efectuare a raporturilor.
26.07.2015 257       
Servicii publice de calitate pentru locuitorii din sudul țării
Soluțiile utilizate de autoritățile publice locale din orașele Cimișlia și Cahul pentru a responsabiliza locuitorii și a presta servicii de calitate au fost cunoscute de reprezentanții Programului Bunelor Practici ale autorităților locale, care au vizitat aceste localități.
24.07.2015 198       
Europa, mai aproape de cetățenii din Ungheni și Călărași
Este primul oraș din Republica Moldova care are toate semafoarele de tip LED și patrule școlare de circulație rutieră. Este vorba despre orașul Ungheni, „capitala de vest” a țării. Orașul Ungheni, satul Zagarancea din raionul Ungheni și comuna Tuzara din Călărași au fost vizitate de echipa Programului Bunelor Practici ale autorităților publice locale pentru a vedea modalitate de implementare a celor mai bune inițiative la nivel comunitar.
20.07.2015 255       
Cooperarea internațională, o investiție pe termen lung pentru autoritățile publice locale
Comuna Budești, satele Sadova și Sireți au investit în proiecte de cooperare pentru a oferi locuitorilor un viitor mai bun. Astfel, autoritățile publice locale din aceste comunități au reușit prin intermediul parteneriatului local și internațional să aducă apă în localitate, să promoveze economia rurală și chiar să ofere locuitorilor posibilitatea de a învăța de la poporul coreean.
15.07.2015 289       
Lecţia de bună guvernare din raionale Nisporeni și Hâncești, un exemplu pentru autoritățile locale din țară
Un parc de odihnă amenajat de locuitori, colectoare solare la grădiniță și drum de acces spre gimnaziu sunt câteva din bunele practici implementate în raioanele Nisporeni și Hâncești. Inițiativele locale au fost explorate de echipa Programului Bunelor Practici, care a vizitat la 8 iulie curent, raioanele vizate.
10.07.2015 316       
Localitățile din raionul Ialoveni implementează soluții ecologice pentru comunitate
Satele Răzeni, Nimoreni și Ruseștii Noi din raionul Ialoveni au fost primele localități care au fost vizitate marți, 7 iulie, de echipa Programului Bunelor Practici ale Autorităților Publice Locale.
08.07.2015 248       
Sergiu Gaibu despre BNM și ”dezvoltarea economică”
Recent, Consiliul de administrație al Băncii Naționale a Moldovei a aprobat modificarea și completarea Regulamentului cu privire la clasificarea activelor şi angajamentelor condiţionale. Acestea prevăd facilitarea accesului la resursele de creditare pentru întreprinderile mici și mijlocii, precum și la creditele de consum.Expertul IDIS, Sergiu Gaibu, vine cu un scurt comentariu la această decizie. Citiți mai jos concluziile economistului.
08.07.2015 238   GAIBU Sergiu     
Transparența procesului decizional în cadrul autorităților administrației publice locale. Probleme și soluții
Agenda Națională de Business vă prezintă un Policy Brief cu genericul Transparența procesului decizional în cadrul autorităților administrației publice locale. Probleme și soluții, scris de juristul IDIS/ANB, Viorel Pîrvan. Potrivit autorului, Republica Moldova dispune de cadru legal necesar pentru asigurarea unui proces decizional transparent și participativ, însă acesta nu funcționează eficient la nivel local.
07.07.2015 281       
După un an de instruiri la IDIS ”Viitorul”, 18 ONG-uri din țară și-au îmbunătățit abilitățile de activitate
Reprezentanții a 18 organizații neguvernamentale din întreaga țară au beneficiat de instruire pe parcursul unui an pentru a-și îmbunătăți abilitățile. Pe parcursul celor trei module, participanții au aflat cum să-și îmbunătățească strategia de activitatea a instituției, abordând subiecte începând cu viziunea, misiunea, brandu-ul instituției, instrumente de comunicare internă și externă, elemente de advocacy, până la parteneriate, coaliții, platforme, etc.
03.07.2015 197       
1 2 3 4 5 6 »»