News

Comunitățile cu cele mai bune practici din Moldova își vor împărtăși istoriile de succes

2017.07.20 Bune practici Ana-Maria Veverița Print version

Cele mai active 40 de comunități din Republica Moldova urmează să fie vizitate în următoarele două luni pentru a vedea pe viu modalitatea de implementare a celor mai bune practici. Localitățile au fost selectate la 19 iulie, de către membrii Grupului Coordonator al Programului Bunelor Practici ale Autorităților Publice Locale din Moldova în cadrul unei ședințe.

Printre comunitățile active putem menționa municipiul Ungheni, unde cetățenii au decis cum să cheltuie eficient bugetul local; satul Bravicea din raionul Călărași, care are un ziar comunitar, scris și distribuit de tineri și aleșii locali; orașul Călărași, unde, cu ajutorul Corpului Păcii au fost instalate 37 de indicatoare stradale; comuna Sipoteni, unde a fost deschis postul de salvatori și pompieri voluntari; comuna Cărpineni, localitatea unde gospodarii au fost învăţaţi cum să facă compost din deşeurile biodegradabile și chiar municipiul Chișinău, recunoscut pentru mai multe inițiative de succes, cum ar fi renovarea transportului electric, alimentația de tip bufet suedez și altele. Pentru mai multe informații vedeți Lista comunităților ce urmează a fi vizitată de echipa Programului Bunelor Practici.

În cadrul competiției din acest an participă 104 dintre cele mai inovative bune practici, implementate de 64 de autorități publice locale din Moldova. Secțiunile la care au aplicat administrațiile publice locale sunt: 1. Transparența guvernării locale – premisă pentru creșterea încrederii cetățenilor în administrație; 2. Dezvoltare locală prin implicare comunitară; 3. Moștenirea cultural – istorică, resursă pentru revitalizarea comunității; 4. Servicii publice de calitate în sprijinul cetățenilor.

În ce priveşte repartizarea practicilor pe regiuni, zona de Centru rămâne a fi cea mai activă. Prin urmare, din Centru au fost depuse 45 de bune practici din 24 localități, din regiunea de Sud – 33 bune practici din 21 localități, iar 26 bune practici din 20 localități au fost depuse din regiunea de Nord a republicii.

Să promovăm și să susținem inovația, căci avem nevoie de soluțiile autorităților locale care vin cu proiecte interesante și cu bani puțini - fac lucruri mari. Îmi place, de exemplu ideea comunității de la Bravicea de a edita un ziar, a muzeului din satul Hăsnășenii Mari și alte autorități care au desfășurat diferite festivaluri și activități interesante”, a menționat președintele CALM, Tatiana Badan.

Cele mai bune exemple de bună practică vor fi incluse într-o Antologie a bunelor practici și vor fi premiate în cadrul unei ceremonii festive, la finele anului 2017.

Mi-a plăcut mult ideea indicatoarelor stradale de la Călărași, deoarece și localitatea mea s-a confruntat cu această problemă – multe străzi erau vechi, iar ambulanța nu cunoaștea adresele. Astăzi fiecare stradă are denumire și număr. Dacă vom promova mai departe astfel de idei, alte primării le vor observa și realiza în comunitățile lor. Sunt practici despre care merită să fie cunoscute și de alții, a declarat Valeriu Musteață, primarul satului Săiți și membru al Grupului Coordonator.

Grupul Coordonator al Programului Bunelor Practici are rolul de a monitoriza şi evalua implementarea Programului Bunelor Practici, de a superviza evaluarea şi selectarea celor mai bune practici ale autorităţilor publice locale.

Programul Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale din Moldova a fost lansat în anul 2005, cu suportul Consiliului Europei și implementat de către IDIS „Viitorul”. Scopul acestei program este acela de a identifica și disemina inițiative inovative și eficiente din administrația publică locală din Republica Moldova, precum și a face cunoscute experiența și rezultatele remarcabile ale autorităților și instituțiilor publice locale din țară.

Pentru mai multe detalii, contactați Coordonatorul programului, Ana – Maria Veverița la numărul de telefon 0 22 221844 sau adresa de e-mail ana.veverita@viitorul.org

Follow us on

Our social networks

Subscribe on

newsletter

Connect with us