Blog

Federația Rusă își reconfirmă poziția destabilizatoare în Republica Moldova

La finele anului trecut am prezentat o analiză statistică cu privire la numarul exerciţiilor militare organizate de către Statul Major a Districtului Militar Vest a Federaţiei Ruse şi desfăşurate de către #GOTR/Grupul operativ al Trupelor Ruse în Republica Moldova, care se autointitulează şi sub pretinsa Misiune de Pacificare. De fapt acea prezentare nu a fost unica, pe parcursul anului trecut au fost mai multe alerte în acest sens prezentate de către IDIS "Viitorul" - Riscuri de securitateși apărare în contextul reglementării transnistrene"Măsuri de răspuns la acțiunile provocatoare din ultima vreme a Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR)", făcut public de către un grup de 11 experţi din Republica Moldova şi semnat de către circa 250 ce cetăţeni. Una din constatări este că, dacă e să comparăm datele pentru 2016, #GOTR a desfăşurat 48 exerciţii militare, în anul 2017 au fost organizate şi desfăşurate circa 150 aplicaţii/exerciţii militare de diferit gen. Este o majorare de peste 200 % şi cu părere de rău racţiile autorităţilor fie nu sunt, fie sunt în şoaptă.

Dis-de-dimineaţă prezentam o statistică cu privire la evenimentele desfăşurae de #GOTR săptămâna trecută. Vedem că şi această săptămână #GOTR o începe în forţă cu un exerciţiu de mânuire a complexelor de rachete antitanc dirijate semiautomat. Conform unui comunicat de presă a Districtului Militar Vest a Federaţiei Ruse, "În cadrul #GOTR a fost organizat exerciţiul de mânuire a complexelor de rachete antitanc dirijate semiautomat. La exerciţiu au participat 20 militari şi a constat în desfăşurarea diferitor procedeie de lansare, ghidare şi mânuire a complexelor de rachete antitanc dirijate semiautomat, până la mascarea şi organizarea poziţiei de tragere.

La momentul publicării acestui articol, autorităţile Republicii Moldova nu au venit cu nici o reacţie.

Notă:

#GOTR, pretunsa Misiune de Pacificare, precum şi pretinsele forţe ale armatei a regiunii separatiste din Republica Moldova au în dotare 3 complexe de rachete antitanc dirijate semiautomat - Complexul  9К11/Malyutka  (NATO reporting nameAT-3 Sagger), Complexul Fagot  9K111 (NATO reporting name is AT-4 Spigot) şi Complexul Konkurs 9M113 (NATO reporting name is AT-5 Spandrel). 

Complexele pot fi în dotarea grupelor de infanterie, precum şi montate pe tehnica blindată. 

Follow us on

Our social networks

Subscribe on

newsletter

Connect with us