News

Businessul suferă: corupția și justiția sunt de vină

2018.03.02 Economie Victor Ursu Print version

Climatul de afaceri din Republica Moldova este estimat ca unul problematic. Sunt atestate progrese referitoare la inițierea mai simplă a unei afaceri, soluționarea litigiilor pe căi extrajudiciare, posibilitatea de achitare a impozitelor online. Însă, Republica Moldova continuă să înregistreze performanțe slabe în atragerea Investițiilor Străine Directe, potrivit raportului ”Evaluarea și monitorizarea inițiativelor Guvernului Republicii Moldova pentru a îmbunătăți climatul de afaceri în anul 2017”, autorii căruia sunt experții IDIS „Viitorul”, Ion Tăbârță și Veaceslav Ioniță.

Publicația constată că fenomenul corupției rămâne cea mai mare provocare pentru Republica Moldova, în percepția directorilor de companii. Situația degradează în continuare, iar nivelul corupției este perceput ca unul din cele mai proaste de pe glob.

Economistul, Veaceslav Ioniță, susține că sistemul bancar, care trebuie să alimenteze economia cu bani, este extrem de subdezvoltat și reprezintă un scor de trei ori mai mic decât media europeană. Pe fundalul crizei bancare, sectorul non-bancar înregistrează un progres vizibil ajungând să dețină 16% din totalul creditelor acordate economiei. Însă lipsesc cu desăvârșire instrumentele financiare caracteristice țărilor dezvoltate. Republica Moldova doar întreprinde primele acțiuni de deschidere a pieței, prin liberalizarea cadrului legal vizând serviciile financiare transfrontaliere.

Experiența ultimilor 5-7 ani arată că cele mai multe Investiții Străine Directe și cele mai multe locuri de muncă au fost create în Parcurile Industriale și Zonele Economice Libere. Pentru a stimula în continuare acest proces, Guvernul trebuie să deschidă pe întreg teritoriul țării Zone Industriale, care să fie formate, fie din Parcuri Industriale, fie din Zone Economice Libere. Aceste Zone Industriale trebuie să dețină toată infrastructura necesară dezvoltări și afacerilor, capacități de conectare la energia electrică, gaze, căi de acces și alte utilități. 

Potrivit expertului Ion Tăbârță, reformarea justiției prin creșterea independenței și responsabilității este prioritatea numărul unu pentru guvernare, fără de care este imposibilă îmbunătățirea percepției agenților economici privind siguranța desfășurării afacerilor în Republica Moldova.

În concluzie, autorii studiului au spus că, implementarea Acordul de Asociere reprezintă,ce-a mai importantă modalitate de dezvoltare și modernizare a țării noastre, inclusiv a climatului de afaceri. Or, la capitolul de implementare a Acordului de Asociere, inclusiv a reformelor prioritare, Republica Moldova are suficiente restanțe.

Această publicație este realizată de IDIS „Viitorul” cu suportul Fundaţiei Est Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene.

Raportul poate fi decărcat aici.

Pentru mai multe detalii ne puteți contacta la sediul IDIS, ori contactându-l pe Ofițerul de presă al IDIS Viitorul, Victor Ursu (tel.069017396 sau ursu.victoor@gmail.com).

Follow us on

Our social networks

Subscribe on

newsletter

Connect with us