News

„Săptămâna energiei durabile", un eveniment celebrat de Primăria orașului Călărași

2018.06.06 Administrație publică Ana-Maria Veverița Print version

Orașul Călărași se alătură pentru prima oară orașelor din Europa care sărbătoresc Săptămâna europeană a energiei durabile (EUSEW) – cel mai important eveniment dedicat politicilor din domeniul energiei sustenabile. Programul în orașul Călărași se desfășoară în perioada 6-7 iunie în parteneriat cu IDIS „Viitorul” , și are drept scop dezvoltarea unui cadru de informare cu privire la inițiativele în domeniul energiei sustenabile.

În cadrul evenimentului au loc mai multe acțiuni de promovare a proiectelor de eficiență energetică și de energie durabilă. Organizatorii demonstrează publicului cum funcționează cea mai energo-eficientă clădire publică din Republica Moldova – grădinița „DoReMicii”; organizează ateliere de reciclare creativă și face – painting pentru copii; un maraton al energiei și un program artistic pentru toți locuitorii și oaspeții orașului Călărași.

Odată cu semnarea Convenției Primarilor privind clima și energia am reușit să efectuăm lucrări de termoizolare termică la Școala de arte, Școala primară, Liceul Mihail Sadoveanu și grădinițele din localitate. Am obținut cadoul   din partea Guvernului german pentru construcția grădiniței energo eficiente, au fost instalate cazane eficiente la doi agenți economici și în curând vom instala becuri LED pe străzile orașului, a declarat Nicolae Melnic, la festivitatea de deschidere a evenimentului.

Grădinița „DoReMicii” din orașul Călărași, inaugurată în iunie 2017, este un exemplu de respectare a normelor europene de mediu și de eficiență energetică. Datorită tehnologiilor inovative, panourilor solare instalate, pompelor geotermale şi termopanelor de ultimă generaţie, costurile anuale de întreţinere a grădiniței sunt fi cu 90% mai mici decât ale unei clădiri similare (în jur de 25 de mii de lei).

Iarna, pe căldură am cheltuit cel mult 3 600 lei comparativ cu celelalte grădinițe din oraș care cheltuie în mediu 40 mii lei. Respectiv, resursele economisite le-am investit în materialele pentru copii. Și pentru că temperatura din clădire se menține constantă de 25 de grade, copii nu se îmbolnăvesc, iar energia pe care o degajează în timpul activităților se transforme și ea în căldură. Nici praf nu avem în instituție, pentru că tot aerul se filtrează și este curat, fiind un plus pentru sănătatea copiilor. Astfel de grădinițe nu am mai întâlnit nici în Moldova și nici în țările vecine”, povestește Silvia Dodon, directoarea grădiniței. Potrivit ei, grădinița are o suprafață de 1100 metri pătraţi și este frecventată de peste 127 de copii, inclusiv cu vârste de până la 3 ani.

„E cald, frumos și răcoare. Știu că trebuie să păstrăm energia și să o utilizăm rațional”,, spune Ion Ranga, care frecventează grădinița.

Zilele energiei durabile în orașul Călărași au loc în cadrul proiectului „Eficientizarea iluminatului public în orașul Călărași – Licurici în inima Codrilor”, implementat de Primăria orașului Călărași, în parteneriat cu IDIS „Viitorul”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul programului UE „Convenţia primarilor - proiecte demonstraționale" (CoM-DeP).

Activitățile din cadrul Săptămânii energiei durabile în orașul Călărași sunt marcate prin numeroase evenimente publice, care au drept scop informarea cetățenilor privind metodele de eficientizarea energiei, reducerea emisiilor dioxidului de carbon, cât și sprijinirea modurilor de producere a energiei regenerabile. Astfel, administrația publică locală, în cooperare cu IDIS «Viitoru», pune un accent special pe dezvoltarea economică a orașului Călărași bazată pe emisii reduse de carbon, mobilizând în acest sens agenții economici să reducă emisiile de gaze cu efect de seră în conformitate cu obiectivele UE și utilizare SMART a energiei regenerabile”, a menționat Liubomir Chiriac, managerul proiectului „Eficientizarea iluminatului public în orașul Călărași”.

Proiectul de eficiența energetică în orașul Călărași presupune instalarea unei rețele de iluminat de 21 de kilometri și iluminarea arhitecturală a două clădiri publice. Ca rezultat, proiectul va asigura o economie reală de 6 500 euro/an, va permite reducerea emisiilor de CO2 și a costurilor de întreținere și exploatare.

Zilele energiei sunt organizate în toată Europa, oferind publicului posibilitatea de a descoperi ultimele evoluții în domeniul energiei durabile.

Republica Moldova sărbătorește Săptămâna europeană a energiei durabile în perioada 4-10 iunie 2018. Evenimentul are ca scop principal creşterea gradului de conştientizare a opiniei publice cu privire la necesitatea înlocuirii surselor de energie care provoacă poluarea mediului înconjurător cu surse de producere a energiei verzi. Săptămâna Energetică își propune organizarea unor „Zilele ale Energiei”, ce vor consta în acțiuni de promovare a soluțiilor de energie regenerabilă și eficiență energetică. Scopul acestor evenimente este de a  răspândi cele mai bune practici și de a inspira idei noi pentru dezvoltarea unui mediu mai durabil.

Lansată în 2006, la inițiativa Comisiei Europene, EUSEW reunește sute de organizații și persoane din întreaga Europă și dincolo de frontierele ei, pentru a încuraja schimbul de practici de succes și de a inspira noi idei, astfel contribuind la realizarea obiectivelor UE 2020.

***

Pentru mai multe informații, contactați Ofițerul de presă al proiectului, Ana – Maria Veverița: ana.veverita@viitorul.org sau la numărul de telefon (0 22) 221844.

Inițiativa EU4Energy acoperă tot sprijinul UE ce vizează îmbunătățirea furnizării energiei, a securității energetice și conectivității, precum și promovarea eficienței energetice și a utilizării resurselor regenerabile în țările Parteneriatului Estic: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. UE oferă acest sprijin prin intermediul finanțării proiectelor și programelor care contribuie la reformarea piețelor energetice și la reducerea dependenței și consumului național de energie. Pe termen mai lung, aceasta face furnizarea de energie mai fiabilă, transparentă și accesibilă, reducând astfel deficitul energetic și facturile la energie atât pentru cetățeni, cât și pentru sectorul privat. Mai multă informație pe: www.EU4Energy.eu.

Follow us on

Our social networks

Subscribe on

newsletter

Connect with us