News

Seminar// Tehnici moderne de marketing pentru promovarea turismului rural transfrontalier

Ce înseamnă o strategie de marketing? Cum funcționează o strategie de marketing pentru promovarea turismului rural? De ce au nevoie prestatorii de servicii de un plan de afaceri pentru activitatea lor? Sunt doar câteva din subiectele trainingului „Marketing modern pentru turismul rural. Sprijin pentru dezvoltarea planului de afaceri în domeniul turismului rural”, care a avut loc pe 15 iunie în orașul Soroca.

Evenimentul a fost desfășurat în cadrul proiectului „Turismul rural – un pas sigur pentru sporirea cooperării transfrontaliere între raioanele Soroca și Iampil” și a adunat 30 de furnizori de servicii turistice, antreprenori, întreprinzători individuali și manageri de pensiuni din ambele regiuni.

O afacere de succes în domeniul turismului rural transfrontalier presupune în primul rând promovarea serviciilor astfel ca să atragă un număr cât mai mare de turiști care vor aprecia și vor consuma serviciile respective. În acest scop orice proprietar ori viitor proprietar are nevoie de un plan de marketing. Acest seminar are drept obiectiv studierea și aplicarea în practică a tehnicilor moderne de marketing de către prestatorii de servicii în domeniului turismului. Sperăm că trainingul respectiv să fie de bun augur pentru toți acei interesați de acest subiect-cheie în dezvoltarea unei afaceri”, a declarat Managerul de proiect, Liubomir Chiriac.

 „Dezvoltarea turismului rural reprezină pentru raionul nostru atât o provocare, cât și o mare oportunitate care ar putea asigura dezvoltarea durabilă regiunii, fapt pentru care îi acordăm o atenție deosebită. Iar noul logo și  sloganul raionului ne va permite să devenim mai cunoscuți atât pe plan național, cât și cel internațional”, a menționat Vladimir Nicuța, Vicepreședintele raionului Soroca.

Odată ce este creată o afacere în domeniul turismului rural, pensiunea este autorizată, brandul locat identificat și cererile pietei sunt luate în considerare, începe munca de promovare a serviciilor pentru a atrage un numar mare de turiști. Pentru aceasta, orice proprietar de pensiune sau furnizor de servicii turistice va avea nevoie de un plan sau strategie de marketing.

„Actualmente, turismul rural este o activitate cu cerere înaltă, care în Moldova poate avea un succes deosebit.  Astfel, patrimoniul cultural, gastronomic și potențialul natural trebuie valorificat în special prin tehnici moderne de marketing care urmărec promovarea imaginii turistice rurale în țara noastră”, recomandă expertul în domeniul marketingului, Boris Corețchi.

Iar alături de strategia de marketing, una dintre primele sarcini ce trebuie îndeplinite pentru a începe o afacere în domeniul turismului – și care este de cele mai multe ori cea mai dificilă – este de a concepe un plan de afaceri.Rolul planului de afaceri este nu numai de a demonstra că afacerea merită finanțată, ci și de a ghida prestorul de servicii turistice în activitatea sa. „Planul de afaceri este un document care descrie activitatea prestatorului de servicii turistice, piața-țintă, avantajele pe care afacerea le are asupra competitorilor, precum și resursele și aptitudinile de care dispun proprietarii afacerii. Pentru întocmirea lui este necesar să se analizeze cu atenție serviciile oferite, competiția, resursele financiare necesare și alte detalii importante pentru succesul turismului rural”, spune expertul economic, Corina Gaibu.

La rândul lor, participanții la seminarul de instruire au lucrat la planul de afaceri și au învățat cum să-și promoveze activitatea, fiind implicați în ateliere de lucru în chipă.

Viziunea noastră este crearea unei mici pensiuni cu oferirea serviciilor de cea mai bună calitate în domeniul agro-turismului astfel ca într-un final să devenim lideri pe piața internă. Dorim să oferim oaspeților noștri cele mai bune servicii, astmosferă caldă, liniștea și atenția de care ei au nevoie. Iar turistul nu trebuie să se simtă tratat ca o sursă de venit, dar ca un membru de-al casei, spune Viorica Bejan, antreprenor din satul Vădeni, raionul Soroca.

Iar Valentina Boboșko, primarul satului Klimbovka, este de următoarea părere în ce privește promovarea turismului: Activitățile de marketing sunt necesare pentru a pune în valoare potențialul turistic propriu și a atrage consumatorii. Astfel, ținând cont că broderia și meșteșugăritul sunt ocupațiile noastre tradiționale, am putea sa le promovăm prin diferite activități. Putem deschide hosteluri și pune în evidență bucătăria noastră gustoasă.

Am o idee interesantă și cred că un plan de afacere bine pus la punct voi reuși ce mi-am propus. Este vorba despre deschiderea unei case de oaspeți în localitate, unde turiștii pot face cunoștință cu modul de viață de la sat și cu  creațiile meșterilor populari și folclorul local”, spune Nina Manea, meșter popular din satul Căinarii Vechi, raionul Soroca.

Seminarul a avut loc în cadrul proiectului „Turismul rural – un pas sigur spre stimularea cooperării transfrontaliere între raioanele Soroca (Republica Moldova) și Iampil (Ucraina, regiunea Vinnița)”, implementat de IDIS „Viitorul”, în parteneriat cu Consiliul raional Soroca și Administrația raională Iampil (Ucraina). Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul de Cooperare Teritorială Republica Moldova – Ucraina în cadrul Parteneriatului Estic (EaPTC).

Pentru mai multe informații contactați Ofițerul de presă al proiectului, Ana – Maria Veverița: ana.veverita@viitorul.org sau la numărul de telefon (0 22) 221844.

 

Follow us on

Our social networks

Subscribe on

newsletter

Connect with us