News

Operatorii turistici au învățat cum și de ce să își dezvolte o afacere în turismul rural

2018.10.22 Turism Victor Ursu Print version

Chiar dacă Republica Moldova nu are munte, mare, castele vechi, care de altfel constituie puncte de atracție în alte state, țara noastră poate dezvolta afaceri în domeniul turismului rural. Acest lucru au învățat în perioada 19-21 octombrie 30 de reprezentanți din Moldova și Ucraina, dintre care nouă operatori turistici din raionul Soroca și șase din raionul Iampil, care au efectuat o vizită de studiu în regiunea Rezina și Orhei.

Turiștii încep să se îndrepte către vacanțe simple, dar pline de tradiții și obiceiuri moldovenești. Republica Moldova este cunoscută pentru frumusețile naturale ale țării, peisajele de vis, posibilitatea de a avea o vacanță în care turiștii să se bucure de tradiții și obiceiuri, care au transformat cerințele din partea turiștilor, în ultimii ani. Dacă până acum ceva timp, pasionații de călătorii căutau pachete all-inclusive, la hoteluri de lux, acum oamenii au început să-și îndrepte cererile și către turismul rural.

Cei 15 operatori turistici s-au familiarizat cu metodologia prestării serviciilor în domeniul turismului rural, cu ofertele turistice ale pensiunilor din mediul rural, produsele turistice care se individualizează după categoria de confort, mediu natural, și spiritual.

”Turismul rural vine nu neapărat să concureze cu turismul clasic, ci mai degrabă să completeze oferta de turism deja existentă și să ofere un concept nou de activitate turistică: relaxarea-activa (dansuri, plimbări cu barca, drumeții, observarea meșteșugurilor), liniște, spațiu și confort mai mare față de cazarea la hotel, preparate culinare după rețete autohtone din produse ecologice, și preturi accesibile”, susține Simion Lungu de la Vădeni Soroca, meșter popular.

Musafirii au avut posibilitatea să se odihnească la aer curat să consume alimente proaspete să deguste vinuri, rachiuri, a unor preparate din gastronomia țărănească. Arta populară, religia și obiceiurile creștine nealterate i-au dat posibilitatea vizitatorilor de a se afla în mijlocul evenimentelor specifice locului.

”Pentru ca o activitate in turism să aibă succes, trebuie să se urmărească unele aspecte. Este vorba de promovarea prin pliante reclame și situri de internet; integrarea în asociații locale de proprietari de pensiuni, modernizarea infrastructurii, oferirea de servicii suplimentare unice, originale, cu totul aparte față  de ofertele de pe piață, negocierea tarifelor preferențial și diferențiat”, a precizat Andrei Cerniga, proprietarul coplexului Stone Park din Bușa, Ucraina.

În concluzie, operatorii turistici au spus că în tarile cu grad mare de industrializare și urbanizare, unde stresul și poluarea sunt factori nocivi resimțiți pe scară larga, a apărut necesitatea de a atrage turiști în ambientul rustic sub diferitele lui forme: sate turistice, sate de vacanță și stațiuni rurale de odihnă.

Vizita de studiu a avut loc în cadrul proiectului implementat de IDIS „Viitorul”, în parteneriat cu Consiliul raional Soroca și Administrația raională Iampil (Ucraina). Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul de Cooperare Teritorială Republica Moldova – Ucraina în cadrul Parteneriatului Estic (EaPTC).

Proiectul „Turismul rural – un pas sigur spre stimularea cooperării transfrontaliere între raioanele Soroca (Republica Moldova) și Iampil (Ucraina, regiunea Vinnița)” este implementat de IDIS „Viitorul”, în parteneriat cu Consiliul raional Soroca și Administrația raională Iampil (Ucraina). Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul de Cooperare Teritorială Republica Moldova – Ucraina în cadrul Parteneriatului Estic (EaPTC).

Pentru alte detalii, vă rugăm să contactaţi responsabilul pe presă, Victor URSU la următoarea adresă: ursu.victoor@gmail.com  sau la numărul de telefon 069017396.

Follow us on

Our social networks

Subscribe on

newsletter

Connect with us