Video archive

Economia Moldovei rămâne anemică pe termen mediu

2018.11.27 Economie Victor Ursu Print version

Deși autoritățile Republicii Moldova se laudă de câte ori au ocazia că economia țării este pe un trend ascendent, acest lucru se întâmplă doar la nivel de declarații. Pe termen mediu aceasta va înregistra indicatori modești, care îi vor permite doar să se mențină pe lina de plutire fără să înregistreze o creștere calitativă, potrivit opiniei exprimate de către jurnalistul Victor Ursu în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”.

Datele Ministerului Finanțelor arată că PIB-ul va avea un avans de doar 4% în 2019. Or, o asemenea creștere economică pe termen mediu nu e altceva decât perpetuarea situației actuale și accentuarea migrației. Pe termen mediu se va atesta o depreciere moderată a monedei naționale se prognozează pentru anii 2019-2021. Astfel, pentru intervalul expus, cursul mediu de schimb al leului față de dolarul SUA va fluctua între 17,2 lei până la 18,5 lei.

Inflația se prognozează la nivel 4,9% în anul 2019 și 5,0% în anii 2020-2021. Investițiile în activele materiale pe termen lung se preconizează a fi în creștere medie anuală de 3,3% în anul 2019 și a câte 4,0% în următorii doi ani.

Victor Ursu susține că exporturile vor crește în anul 2019 cu circa 13,1%, cu circa +6,2% în anul 2020 și +6,0% în 2021. Principalii factori care vor contribui la creșterea volumelor exportate continuă a fi: restabilirea cererii externe, redresarea ofertei interne a producției agricole, consolidarea competitivității bunurilor exportate prin creșteri calitative, determinarea efectuării investițiilor în fonduri fixe noi și îmbunătățirea bazei tehnologic.

La capitolul importuri sunt prognozate în creștere pentru anii 2019-2021 cu respectiv câte 9,4%, 5,5% și 5,1%. Creșterea volumului importului va fi condiționată de restabilirea cererii interne, preponderent pentru materia primă destinată proceselor tehnologice și obținerea produselor pentru consum final și export.  

Potrivit lui Victor Ursu, ca urmare a dificultăților din economie, care se răsfrâng asupra populației acest lucru favorizează migrația, care a devenit în timp ”ciuma” care consumă Republica Moldova. Dacă la sfârşitul anilor ’80, Republica Moldova avea o populaţie de aproximativ 4,5 milioane de oameni, în 2018, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică de la Chişinău, în ţară trăiesc puţin peste 3,5 milioane de persoane. Totodată, Republica Moldova este ţara cu cea mai mare rată de scădere a populaţiei.

Statisticile arată că în prezent peste o șesime din populaţie are vârsta de peste 60 de ani. Demografii se arată alarmați de situația creată și spun că fenomenul de îmbătrânire va lua amploare în anii următori. Conform datelor ONU, către anul 2050 peste o treime din populația Moldovei va depăşi vârsta de 60 de ani.

În concluzie, Victor Ursu susține că în prezent se observă o distanțare tot  mai abruptă dintre guvernare și populație, care se confruntă cu probleme cronice – lipsa locurilor de muncă bine plătite, servicii de proastă calitate și lipsa perspectivei de viitor.

Emisiunea este realizată de către IDIS „Viitorul” în parteneriat cu Radio Europa Liberă.

 

Follow us on

Our social networks

Subscribe on

newsletter

Connect with us