Blog

TREND HUNTER: Pariul pe cetățeni a unei bănci a tras în sus piața creditelor după trei ani de cădere

Portofoliul de credite din sistemul bancar, după cea mai lungă cădere, în 2018 dă primele semnale de revenire. Din octombrie 2014 până în februarie 2018 volumul de împrumuturi din sistemul bancar s-a redus cu 15,8 miliarde lei, de la aproape 48 miliarde lei la puțin peste 32,1 miliarde.

În opt luni ale anului curent portofoliul de credite din sistemul bancar s-a majorat cu 2,74 miliarde lei. Mai mult de jumătate din această creștere a fost asigurată de cea mai mare bancă din Moldova, Agroindbank, care a contribuit cu 56% din totalul de creșterii. MAIB și-a majorat portofoliul de împrumuturi cu 1,54 miliarde lei, mai mult decât toate băncile luate împreună. Acest lucru i-a permis să-și crească în opt luni cota de piață de la 33,1% la 34,9%.

Datorită acestei creșteri Agroindbank în premieră deține un portofoliu de credite mai mare decât următoarele două bănci din TOP-3. Astfel, din totalul de 34,9 miliarde lei portofoliul de credite din sistemul bancar (octombrie 2018) MAIB deține în prezent 12,2 miliarde lei, comparativ cu Moldindconbank - 6,7 miliarde lei și Mobiasbancă - 5,3 miliarde lei. TOP-3 bănci dețin împreună 70% din totalul portofoliului de credite.

Două treimi din majorarea portofoliului de credite din sistemul bancar fost asigurată de împrumuturile oferite persoanelor fizice și anume: 902 milioane lei pentru procurarea de imobil și 862 milioane lei credite de consum. Din sectorul real al economiei s-a remarcat agricultura și industria de prelucrare a producției agricole, care și-a majorat considerabil portofoliul de credite.

Băncile în prezent au două obiective majore: creșterea volumului de credite și reducerea ponderii creditelor dubioase și compromise.

Politica de creditare se rezumă la creditarea celor mai buni platnici. Persoanele fizice au cea mai mică pondere a creditelor dubioase și compromise, din acest motiv și prezintă un interes sporit pentru bănci.

Follow us on

Our social networks

Subscribe on

newsletter

Connect with us