Treizeci și unu de străzi importante din orașul Călărași își vor înnoi din toamnă sistemele de iluminat public. Este vorba de străzile centrale ale orașului, printre care str. Mihai Eminescu, str. Ștefan cel Mare sau str. Mihail Sadoveanu. Aceste străzi au fost analizate și vizitate în cadrul ședinței Comitetului Director, care a avut loc pe 22 aprilie la Călărași. La ședință au participat oficiali de la Delegația UE în Republica Moldova, de la programul SUDEP, reprezentanți ai Primăriei Călărași, ai IDIS „Viitorul”, ai Alianței pentru Eficiență Energetică și membri ai societății civile.
Evenimentul a pus în discuție progresul proiectului pe parcusul anului 2018, problemele de implementare, dar și activitățile planificate pentru următoarele luni. De asemenea, în cadrul ședinței, Irina Plis și Petr Comarov, experți energetici în cadrul Alianței pentru Eficiență Energetică și-au împărtășit lecțiile învățate și experiența de achiziții publice în cadrul proiectelor de eficiență energetică din orașele Ocnița și Cantemir. La final, cei prezenți au făcut o vizită la obiectivele din orașul Călărași care urmează a fi iluminate.
Astfel, în orașul Călărași urmează a fi montate 900 de corpuri de iluminat LED pe o lungime de aproximativ 25 de km, iar cablurile de alimentare cu energie electrică vor fi trasate subteran. Lucrările vor fi efectuate în cadrul proiectului susținut de UE „Eficientizarea iluminatului public în orașul Călărași – Licurici în inima Codrilor”.
„Proiectul de eficiență energetică din orașul Călărași este unul important pentru noi pentru că aduce economii substanțiale orașului și oferă beneficii reale cetățenilor. Conștientizăm că aducerea luminii pe străzi este o oportunitate pentru cetățeni să se simtă în siguranță. Sper mult ca proiect să devină un exercițiu pentru noi ca să vedem care au fost beneficiile pentru cetățeni și sper că în viitor, toate aceste activități vor spori capacitățile primăriei de a implementa pe viitor și alte proiecte de eficiență energetică”, a subliniat Christian Ballaro, manager de proiecte la Delegația UE în Republica Moldova.
În același timp, Jan Waanders, lider de echipă din cadrul Programului UE pentru proiecte durabile demonstrative urbane (SUDEP) a punctat faptul că proiectul de eficiență energetică din orașul Călărași se implementează conform planului de acțiuni și are toate șansele să devină un exemplu pentru alte localități din Republica Moldova.
Primăria orașului Călărași susține că modernizarea sistemului de iluminare va aduce atât beneficii cetățenilor, cât și economii la bugetul local. „Ne propunem în cadrul proiectului să iluminăm orașul, să renovăm sistemul de iluminat stradal, să realizăm iluminatul arhitectural la Muzeul de Istorie și Etnografie, iluminatul pietonal pe străzile centrale ale orașului, stadionul orășenesc și două romanițe din preajma primăriei și implementarea unui sistem de management energetic de ultimă generație. Ne dorim ca proiectul nostru să fie unul de succes ca orașul nostru să fie primul în Republica Moldova cu asemenea sistem modern de iluminat stradal și să devenim un oraș smart”, a spus Victor Ambroci, viceprimarul orașului și președintele Comitetului Director al proiectului.
Tehnologiile de modernizare a sistemului de iluminat din orașul Călărași urmează să fie integrate într-un singur sistem și au menirea de a aduce plus valoare întregului proiect, dar și să amplifice beneficiile și avantajele unui sistem public de iluminat
„Orașul Călărași își propune să devină orașul cu cel mai performant sistem de iluminat public din Republica Moldova. Pe lângă cele mai moderne tehnologii de control și comandă, proiectul pentru modernizarea sistemului de iluminat public din orașul Călărași conține și unele elemente inovative, precum trasarea cablurilor de alimentare cu energie electrică pe sub pământ pe o porțiune de jumătate de kilometru, iluminarea arhitecturală a unei clădiri istorice și iluminarea pistei de alergare a stadionului orășenesc”, spune expertul în energetică de la IDIS „Viitorul”, Ion Muntean.
Potrivit raportul de audit energetic, străzile/sectoarele cu cele mai mari costuri investiționale sunt Ștefan cel Mare (500 mii lei), Vătămăneasa (380 mii lei), Testimițeanu (228 mii lei), Mihail Sadoveanu (180 mii lei) și M. Eminescu (170 mii lei). Respectiv, ca urmare a proiectului, economiile financiare de energie electrică pe strada Ștefan cel Mare vor fi de 132, 65 mii lei/an, iar pe strada Mihai Eminescu – economii de 72,5 mii lei/an. De asemenea, străzile care sunt amplasate în partea de jos a colinei (Mihai Eminescu, Ștefan cel Mare și Alexandru cel Bun), vor beneficia de linii electrice subterane.
În același timp, va fi iluminat și stadionul orășenesc, în special pista de alergare, cât și o clădire arhitecturală din localitate. Sistemul modern de iluminat va include și un sistem online de monitorizare, control şi dirijare.
Actualmente, sistemul de iluminat stradal din orașul Călărași are un grad de funcționare de 54% și un consum anual de 216 mii lei. Consumul actual mediu lunar de energie este de aproximativ 7 550 kWh, sau circa 90 600 kWh anual. În termeni financiar, acest lucru indică un cost de 216 350 lei anual. Prin urmare, tehnologiile moderne vor reduce costurile de întreținere pentru un sistem public de iluminat modern.
Comitetul Director are misiunea de a asigura realizarea calitativă a activităților proiectului, a coordona implementarea și monitorizarea acestuia, cât și a propune soluții la problemele identificate în procesul de realizare.
Proiectul „Eficientizarea iluminatului public în orașul Călărași – Licurici în inima Codrilor” este implementat de Primăria orașului Călărași, în parteneriat cu IDIS „Viitorul”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul programului UE „Convenţia primarilor - proiecte demonstraționale" (CoM-DeP). Proiectul presupune instalarea unei rețele de iluminat de 25 de kilometri și iluminarea arhitecturală a două clădiri publice din orașul Călărași. Ca rezultat, proiectul va asigura o economie reală de 6 500 euro/an, va permite reducerea emisiilor de CO2 și a costurilor de întreținere și exploatare.
***
Pentru mai multe informații, contactați Ofițerul de presă al proiectului, Ana – Maria Veverița: ana.veverita@viitorul.org sau la numărul de telefon (0 22) 221844.
Inițiativa EU4Energy acoperă tot sprijinul UE ce vizează îmbunătățirea furnizării energiei, a securității energetice și conectivității, precum și promovarea eficienței energetice și a utilizării resurselor regenerabile în țările Parteneriatului Estic: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. UE oferă acest sprijin prin intermediul finanțării proiectelor și programelor care contribuie la reformarea piețelor energetice și la reducerea dependenței și consumului național de energie. Pe termen mai lung, aceasta face furnizarea de energie mai fiabilă, transparentă și accesibilă, reducând astfel deficitul energetic și facturile la energie atât pentru cetățeni, cât și pentru sectorul privat. Mai multă informație pe: www.EU4Energy.eu.