News

TRANSPARENȚĂ BUGETARĂ/Tinerii vor să-și facă vocea auzită când vine vorba de bugetul public

 

Transparența este o necesitate pentru a spori încrederea cetățenilor în autoritățile publice și a asigura dezvoltarea economică a țării. Iar bugetul pentru activităţile de tineret ar trebui să aibă o pondere mai mare pentru a-i motiva pe tineri de rămâne aici, în țară. Este opinia tinerilor care au participat pe 24 mai la discuția publică „Tinerii pentru bugete transparente: informare și participare în procesul bugetar”. Evenimentul, găzduit de Academia de Studii Economice a Moldovei (ASEM), a fost susținut de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul” și de Corpul de Voluntariat pentru Servicii Financiare (FSVC) în cadrul proiectului „Bugete fără secrete“, implementat cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Astfel, economiștii Veaceslav Ioniță și Diana Enachi de la IDIS „Viitorul” le-au explicat tinerilor ce înseamnă sistemul bugetar, care sunt etapele procesului bugetar și modalitățile de consultare publică utilizate de către autoritățile publice. Ei au aflat despre importanța transparenței bugetare, despre cum se formează bugetul de stat și despre informațiile pe care trebuie să le aibă în vedere atunci când se implică la planificarea și executarea bugetelor. Mai mult de-atât, participanții au avut ocazia să discute cu ex-vicepreședintele Consiliului Național al Tinerilor din Moldova (CNTM), Adrian Băluțel și să înțeleagă modul de alocare și utilizare a resurselor publice în domeniul tineret.

„Transparența bugetară nu este un scop în sine, ci o condiție prealabilă pentru participarea cetățenilor și responsabilizarea autorităților. Iar acest lucru contribuie la sporirea veniturilor publice și la creșterea încrederii față de autorități”, a menționat Diana Enachi. Potrivit ei, elaborarea şi executarea bugetului trebuie să se facă în condiţii de transparenţă maximă. Transparența presupune că cetățenii sunt informați în timp util despre evenimentele-cheie din cadrul ciclului bugetar, au acces la documentele bugetare, și sunt create toate condițiile pentru o participare a publicului la toate etapele procesului.

În același context, Veaceslav Ioniță a exemplificat: „Bugetul public național constituie 64 miliarde lei și împărțind la un milion și jumătate de familii în Moldova, fiecare familie plătește anual 40 mii lei în bugetul public național. Așadar, bugetul public sunt banii voștri. Iar implicarea cetăţenilor în procesul de luare a deciziilor este o expresie a dreptului fiecărui cetăţean”.

Tinerii reprezintă 32% din populația Republicii Moldova şi totodată forţa motrice în procesul de dezvoltare a țării. Conform datelor Biroului Național de Statistică (BNS) avem 1 149,6 mii persoane cu vârsta de 14-35 ani din totalul de 3547,5 mii cetățeni la 1 ianuarie 2018. Dintre tineri, 51% sunt bărbați și 49% sunt femei. Tinerii locuiesc preponderent (55,7%) în mediul rural, față de 44,3% în mediul urban. Deși nivelul de implicare al tinerilor în procesul de guvernare este cel mai redus, anume tinerii au cel mai mare potenţial în comparaţie cu celelalte grupe de vârstă din societate.

Dacă întrebi autoritățile cum vor cheltui banii publici, acestea conștientizează că cetățenii înțeleg ce se întâmplă și așteaptă rezultate din banii planificați. Din 2011, CNTM a început să monitorizeze bugetele publice locale pe segmentul de tineret și modul în care sunt cheltuiți banii publici destinați activităților de tineret. Respectiv, procesul de monitorizare a responsabilizat autoritățile și a motivat mai bine de 18 centre de tineret din Moldova să devină parte a procesului bugetar la nivel local”, povestește Adrian Băluțel, ex-vicepreședintele CNTM. Din spusele lui, deși pe parcursul anilor 2014-2017 se observă o creștere constantă a sumelor bugetate pentru activitățile de tineret, această creștere este una nesemnificativă, iar calcularea investițiilor per tânăr reiterează ideea de subfinanțare a sectorului de tineret la nivel local.

Potrivit studiului de evaluare a bugetelor publice locale: componenta activități de tineret 2017, semmnat de CNTM, în Republica Moldova autoritățile publice locale alocă în mediu pentru tineri 14,95 lei per persoană, această sumă fiind calculată prin împărțirea bugetului total aprobat (17 292,57 mii lei) la numărul total de tineri din țară (1 156 335,00).

Tinerii prezenți la discuția publică au spus că evenimentul li s-a părut foarte util. În mod special, ei au apreciat informațiile despre transparența bugetului, despre cât este de important să se implice în procesul bugetar și ce trebuie să aibă în vedere când doresc să vină cu propuneri de politici pentru tineret în fața autorităților publice locale.

Transparența este o necesitate pentru a spori încrederea cetățenilor în autoritățile publice și siguranța dezvoltării economice continue a Republicii Moldova. Iar transparența bugetului este un obiectiv important pentru cetățeni, mai ales pentru noi tinerii, deoarece executarea  bugetului prevede și cheltuieli pentru tineri, care au nevoie de susținere din partea statului. Cu siguranță bugetul pentru activităţile de tineret ar trebui să aibă o pondere mai mare pentru a-I motiva pe tineri de rămâne aici, în țară”, este de părere Ioan Negoița, președintele Comitetului Sindical al studenților și masteranzilor ASEM.

La rândul său, Luciana Crîșmari, studentă anul I la Facultatea Finanțe Publice, ASEM afirmă că discuția publică a fost una captivantă: „Am aflat multe lucruri noi la care nici nu atrageam atenția. Mi-a fost interesant să ascult toate calculele facute de Veaceslav Ioniță, deoarece a deschis ochii mai multor tineri despre procesul bugetar”.

Evenimentul a avut în cadrul proiectului „Bugete fără secrete!“. Proiectul este realizat de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” în cadrul Programului de Transparență Bugetară în Republica Moldova, implementat de Corpul de Voluntariat pentru Servicii Financiare (FSVC) cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

*********************

IDIS „Viitorul” este un think tank independent, înființat în 1993 care combină cercetarea socială, politică și economică cu componente solide de advocacy. Instituția realizeaz ăcercetări aplicate de monitorizare pe mai multe domenii: economie, politica socială, politicile UE, dezvoltarea regională, dar și riscurile de securitate și de politică externă. Pentru mai multe detalii despre noi accesați.

Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID)  creează parteneriate pentru promovarea unor societăți reziliente și democratice odată cu sporirea securității și prosperității acestora. Având la bază un parteneriat de succes de peste 20 de ani cu cetățenii Republicii Moldova, USAID oferă asistență la consolidarea guvernanței democratice și creșterii economice a țării. Începând cu 1992, poporul american a investit peste 1 miliard de dolari SUA în Republica Moldova prin intermediul programelor de asistență ale guvernului american.

Misiunea FSVC este de a contribui la crearea unor sectoare financiare robuste care să sprijine economii de piață sănătoase în țari în curs de dezvoltare și emergente. Ca entitate non-profit, bazată pe parteneriat public-privat, FSVC desfășoară, la cererea beneficiarilor, misiuni practice de asistență tehnică și instruire prin intermediul unor profesioniști de top specializați în servicii financiare, care activează ca voluntari neremunerați, ori în cazuri specifice, drept consultanți dedicați, pentru a asigura oferirea unei asistențe obiective și la cele mai înalte standarde. 

Follow us on

Our social networks

Subscribe on

newsletter

Connect with us