Blog

Exporturile Republicii Moldova sunt pe 0% creștere. Ce e de făcut?

După criza din 2014 exporturile Republicii Moldova au scăzut pe parcursul a doi ani cu 25% sau 580 milioane USD. Apoi a urmat o perioadă de recuperare cu o ușoară creștere până în vara anului 2018, când livrările de mărfuri în valoare anuală au atins cota de 2 750 milioane USD. Însă deja de un an exporturile au încetat să mai crească și s-au plafonat la nivelul de 2 750 milioane USD în valoare anuală. Un an avem creștere de 0% la exporturi.

După criza din 2014, creșterea exporturilor de 1 miliard USD a fost asigurată de 5 ramuri de bază, care au avut o contribuție de circa 65%.

Doresc să atrag o deosebită atenție Grăunțoaselor (Ceriale&Oleagionase) și industriei automotive din Zonele Economice Libere, care au asigurat 40% din creșterea exporturilor. Anume această constatare ne va ajuta să răspundem la întrebarea: ce e de făcut?

Pentru deblocarea exporturilor pot fi elaborate zeci de strategii, însă eu mă voi limita la două recomandări urgente, care pot fi implementate imediat de autorități.

Deblocarea & Demonopolizarea exporturilor de grăunțoase

În opinia mea cel mai mare potențial de creștere a exporturilor moldovenești o are producția de cereale și oleaginoase, însă obstacolul de bază este capacitatea redusă de export. Problema numărul unu a fermierilor nu este producția agricolă, dar dificultățile enorme la exportul lor. Logistica actuală și monopolizarea exporturilor a creat blocaje pe piață. Identificarea de soluții noi privind transportul și exportul producției agricole și demonopolizarea exporturilor ar permite să înviorăm exportul chiar în următoarele 2-3 luni.

Consolidarea Zonelor Economice Libere în atragerea investițiilor străine în industrie

Fenomenul Zonelor Economice Libere (ZEL) încă urmează a fi studiat aici mă voi limita doar a spune că datorită ZEL Moldova a reușit să dezvolte o industrie nouă: automotive (construcția subansamblurilor pentru automobile). Redefinirea ZEL-urilor în Moldova a avut loc odată cu deschiderea ZEL Bălți în 2010, care în prezent este și cea mai mare Zonă Economică Liberă din țară. În opt ani investițiile în industrie prin Zonele Libere a fost de 280 milioane USD, s-au creat peste 18 mii locuri de muncă. Or, în prezent ZEL-urile asigură 21%   din totalul exporturilor moldovenești.

ZEL-urile trebuie să devină un centru de inovare și dezvoltare industrială, iar pentru aceasta este necesar de crescut capacitatea lor de atragere a investițiilor. Guvernul trebuie să consolideze potențialul administrației ZEL-urilor în atragerea investițiilor. Aici avem Zone Libere cu capacități financiare puternice, datorită investițiilor masive, numărului de rezidenți mare și politicilor sale active de atragere a investițiilor. Iar alte Zone din păcate sunt într-o stagnare profundă. Pentru a soluționa această problemă este necesar de demarat procesul de comasare a ZEL-urilor astfel va crește potențialul lor de atragere a investițiilor.

Acestea sunt două priorități imediate, care pot asigura pe termen scurt relansarea exporturilor moldovenești.

 

Follow us on

Our social networks

Subscribe on

newsletter

Connect with us