News

Societatea civilă propune un Pact pentru Justiție

2019.08.14 Acord de Asociere Victor Ursu Print version

Scenarii posibile privind reformarea justiției și acțiunile anticorupție și de integritate în politicile de reformare a sectorului justiției au constituit subiectele principale ale discuției  în cadrul mesei rotunde „Noua strategie de reformare a justiției: provocări, viziuni și obiective”, organizată de IDIS ”Viitorul” în cadrul proiectului „Evaluarea implementării Acordului de Asociere“, sprijinit financiar de Ambasada Regatului Țărilor de Jos.

Reforma justiției este un domeniu care se află în centrul atenției societății, în mod special, din cauza gravelor probleme de legate de independența și imparțialitatea celor din sector. Drept urmare, obiectivul principal al autorităților este de a opera modificările necesare pentru crearea unui sistem funcțional, imparțial și independent de ingerința politicului și a intereselor economice înguste de grup. Asanarea acestui sector este de o importanță crucială pentru dezvoltarea economică și politică a Republicii Moldova, dar și din perspectiva dezvoltării relațiilor cu Uniunea Europeană, deoarece domeniul justiție este unul din pilonii colaborării între ambele părți.

Directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Liubomir Chiriac, s-a referit la problemele grave din domeniul justiției care au determinat autoritățile naționale să implementeze politici de reformare a justiției. Totuși, desi au fost întreprinse mai multe acțiuni și măsuri pentru reformarea sistemului, problema este dacă putem vorbi de o implementare calitativă a reformelor în acest domeniu, se întreabă Liubomir Chiriac.

Domeniul justiției nu este doar „durerea de cap a tuturor guvernărilor”, ci s-a transformat într-o povară tot mai costisitoare pentru toți cetăţenii, a afirmat Galina Bostan, președinta Centrului de analiză şi prevenire a corupției. Drept urmare a faptului că mai multe politici implementate nu au avut rezultatul scontat, consider că reforma trebuie efectuată de o manieră cardinală fără a a afecta însă independența judecătorilor, a menționat Galina Bostan.

Experta Asociaţiei pentru Democraţie Participativă “ADEPT”, Mariana Kalughin, a afirmat că evaluarea periodică sau extraordinară a magistraților și procurorilor constituie, deocamdată, cea bună soluție pentru curățarea sistemului de persoane compromise şi promovarea profesioniştilor. Totodată, eșecurile guvernărilor de reformare a justiției este un indicator al faptului că political trebuie să înceapă propria schimbare pentru a reuși reformarea puterii judiciare.

Avocatul Ion Dron a menționat că reforma justiției poate să reușească dacă sunt îndeplinite trei condiției esențiale – viziune, voință politică și capacități. Dacă nu sunt îndeplinite aceste criterii, reforma este sortită eșecului, deoarece sistemul actual nu este gata pentru schimbările anunțate. La fiecare schimbare de putere, sistemul ia o pauză, aşteaptă să vadă cum se mişcă curenţii politici. Dacă guvernarea dă semne de slăbiciune, vedem ceea ce se întâmplă, cum unii încearcă să numească concursul la Procuratură.

Vladislav Gribincea, preşedintele Centrului de resurse juridice din Moldova, a opinat că evaluarea magistraților și procurorilor ar trebui să înceapă cu şefi de intanţe. În justiție trebuie de intervenit cu mânușile, dar preferabil de chirurg. Măsurile cardinale, de a-i da pe toți judecătorii afară din sistemul judecătoresc, vor crea precedente periculoase de care s-ar putea folosiputerile discreționar anumite guvernări.

În urma discuțiilor participanții evenimentului au afirmat lansat ideea organizării unui PACT PENTRU JUSTIȚIE – măsură a societății civile pentru a contribui la îmbunătățirea reformei în domeniul justiției. Această acțiune ar însemna organizarea unui grup de experți care ar propune un pachet de reforme în domeniul justiției.

Follow us on

Our social networks

Subscribe on

newsletter

Connect with us