News

IDIS „Viitorul” consideră că un sistem electronic de certificare în achiziții ar contribui esențial la soluționare problemei specialiștilor în domeniu și implicit calității procesului de achiziție publică

 

IDIS „Viitorul” a participat în perioada 29-30 octombrie la evenimentul organizat în formatul unei mese rotunde și consultări publice: îmbunătățirea achizițiilor publice prin certificare și centralizare. Masa rotundă a fost organizată de către Agenția Achiziții Publice și Ministerul Finanțelor cu suportul partenerilor externi Programul de Dezvoltare a Dreptului Comercial (CLDP), Departamentul Comerțului al SUA și Ambasada SUA în Republica Moldova.

În cadrul discuțiilor au fost abordate actualele provocări din domeniul achizițiilor publice, dezvoltarea unui sistem de certificare a specialiștilor în domeniu, dezvoltarea achizițiilor centralizate cu prezentarea unor practici din sectorul sănătății și de la nivel local, precum și combaterea corupției din domeniul achizițiilor publice. Totodată, experții internaționali au prezentat un model de sistemul de certificare în achiziții din SUA, iar reprezentanții societății civile din Republica Moldova și-au împărtășit viziunile privind funcționarea sistemului de achiziții, problemele actuale și acțiunile necesare pentru soluționarea acestora.

Diana Enachi, responsabilă de programul de bună guvernare în achiziții publice din cadrul IDIS „Viitorul” a  prezentat percepția societății privind funcționarea sistemului de achiziții, transparența eficiența și integritatea acestuia măsurată prin Indicele de Încredere în sistemul de achiziții publice 2019, elaborat de către IDIS „Viitorul” la a 2-a ediție. De asemenea, a enumerat carențele din sistemul achizițiilor publice, a prezentat cele mai recente date statistice care arată că 40% dintre achizițiile monitorizate de Agenția Achiziții Publice sunt desfășurate cu încălcarea legislației, iar în cazul a 54% dintre acestea, autoritățile vizate nu au remediat încălcările admise, finalizând procesul de achiziții în mod defectuos și cu repercusiuni asupra bugetelor publice și a bunei guvernări în sectorul public. În cele din urmă, a prezentat viziunea IDIS „Viitorul” privind implementarea unui sistem electronic de certificare (cursuri mixte, atât online, cât și practice cu practicieni din instituții specializate), cât și necesitatea centralizării achizițiilor publice pe anumite domenii conform celor mai bune practici și reducerea numărului actual de autorități contractante. 

În ceea ce privește certificarea și centralizarea achizițiilor, conform Strategiei de Dezvoltare a Sistemului de Achiziții Publice pentru anii 2016-2020, introducerea unui sistem de certificare a specialiștilor în achiziții publice a fost prevăzută pentru trimestrul IV al anului 2018, iar dezvoltarea achizițiilor centralizate trebuia inițiată încă în anul 2017. Autorii Raportului de monitorizare a Strategiei prezentat în septembrie curent au constatat că ambele acțiuni sunt nerealizate până în prezent și au recomandat acțiuni urgente din partea autorităților care fac politicile în domeniul achizițiilor publice.
 

Follow us on

Our social networks

Subscribe on

newsletter

Connect with us