Video archive

Guvernul Chicu are menirea să-i asigure lui Dodon un nou mandat de președinte

2019.11.26 Politică Victor Ursu Print version

Moțiunea de cenzură care a fost înaintată de PSRM și a dus la demiterea Guvernului Sandu a arătat încă o dată că politicienii moldoveni au pus mai presus interesele personale față de cele generale. Căderea guvernului a venit într-o perioadă în care Republica Moldova avea o relație foarte bună cu UE. Este mult mai greu să construiești o relație cu partenerii externi decât să o reiei după perioade de decepție. Din păcate, Republica Moldova a obișnuit UE cu asemenea traiectorii. Problema e că Chișinăul a avut o traiectorie neliniară cu UE. Asta înseamnă că va fi foarte greu ca autoritățile să convingă cancelariile occidentale că sunt gata să facă reforme și să-și onoreze angajamentele pe care și le-au asumat. Or, Guvernul învestit se pare că are menirea să-i asigure încă un mandat președintelui Igor Dodon, ca urmare a declarațiilor de transformare în șantier a Republicii Moldova,  a explicat în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”, analistul politic IDIS Viitorul, Veaceslav Berbeca.

Relațiile cu UE în perioada Guvernului Sandu au luat o turnură pozitivă. Și acest lucru s-a datorat intenției de a reforma justiția, detaliu care a prins contur în capitalele UE. În rezultat, în cinci luni, Chișinăul a obținut circa 83 milioane de euro dintre care doar 20 milioane de euro au fost sub formă de credit. Totodată, în urma ședinței Consiliului de Asociere s-a anunțat despre crearea unei echipe – Moldova Project Team care are menirea să sprijine Chișinăul în implementarea mai rapidă a proiectelor venite din partea UE. Ideea de creare a Moldova Project Team înseamnă luarea deciziilor importante pentru Republica Moldova pentru a sprijini procesul de reformare a statului.

În opinia lui Berbeca, de fiecare dată oficialii moldoveni când aveau întâlniri cu UE în capul mesei s-a pus problema reformei justiției. Și evident, de acest lucru va depinde relația Chișinăului cu UE după căderea Guvernului Sadu. UE a spus că în continuare va acorda sprijinul necesar, dar condiționat. Republica Moldova nu se bucură de un Сard Blanche din partea UE și ajutorul condiționat va fi și mai accentuat. UE va monitoriza atent reforma justiției. Evident, Comunitatea europeană colaborează cu Guvernul, nu cu partidele politice. Asta înseamnă că, în primă instanță, UE nu va întrerupe sprijinul său față de Republica Moldova. Dar, asistența nu e necondiționată, de aceea actuala guvernare va trebui să demonstreze angajamentul ferm pe reforma justiției.

”Problema cea mai mare pentru actualul Guvern este că au pornit cu un handicap și aceasta ar putea afecta relațiile cu UE. Mai mulți membri au Guvernului, inclusiv reprezentanți ai PSRM au ieșit cu declarații pripite. Iar aceste acțiuni nu sunt uitate de cancelariile externe. Este vorba despre premierul Ion Chicu, care a declarat anterior că UE a sprijinit guvernele, care au furat miliardul. Totodată, actualul ministru al Apărării, Victor Gaiuciuc vorbea într-un spirit triumfalist cum trupele separatiste din Donbas țin piept armatei ucrainene. O declarație neinspirată, sinucigașă. Ceea ce va face practic imposibil dialogul cu Kievul. Mai ales că nici Igor Dodon nu a avut relații bune cu Ucraina după declarație cu privire la anexarea Crimeii”, a punctat analistul, IDIS Viitorul.

Și unii politicieni din PSRM au avut niște acțiuni total neinspirate și în raport cu România, când un deputat din PSRM a rupt în Parlament harta României Mari. Astfel de acțiuni contează foarte mult când vorbim cu vecinii noștri, dar și cu UE. Evident că nicio țară nu va spune că va întrerupe relațiile cu Chișinăul. Or, Romania a spus că va pune accent pe ajutorul pe care îl va acorda cetățenilor Republicii Moldova în cazul în care autoritățile vor continua mersul reformelor.

Analistul, Veaceslav Berbeca a concluzionat că declarațiile lui Chicu de a transforma Republica Moldova într-un șantier într-un an preelectoral lasă impresia că actual premier are menirea să-i asigure încă un mandat președintelui Igor Dodon. Iar această intenție ar putea împovăra Republica Moldova de datorii. Ba mai mult, sunt sub semnul întrebării banii promiși de Federația Rusă – 500 milioane USD. Sinceritatea lui Igor Dodon de a reforma Republica Moldova în condițiile în care actuala guvernare a concentrat în mâinile sale multe pârghii politice, cu excepția Procurorului General, dar și resurse mediatice, trebuie pusă la îndoială. Dacă ne gândim la atitudinea PSRM față de reforme, înțelegem că, de fapt, numirea Procurorului General a și fost mărul discordiei cu Blocul ACUM și nu se dorește cu adevărat o reformă a justiției.

Emisiunea este realizată de IDIS Viitorul în parteneriat cu Radio Europa Liberă.

Follow us on

Our social networks

Subscribe on

newsletter

Connect with us