Blog

Moldova alocă cei mai puțini bani din Europa pentru sănătate. Trei acțiuni prioritare pentru depășirea viciului

În anul 2020 Republica Moldova intenționează să aloce pentru sănătate 10,1 miliarde lei, dintre care 5,3 miliarde lei bani colectați din Primele de Asigurări Medicale iar restul 4,8 miliarde lei sau 47% din total, vor fi transferuri sau cheltuieli ale Bugetului de Stat.

Raportat la PIB Republica Moldova în 2020 va aloca pentru sănătate 4,41%, cea ce este mai mult decât în perioada de criză bugetară din 2016-2017, când pentru sănătate sa alocat doar 4% din PIB. De fapt evoluția din ultimii 15 ani arată că în situații de criză cheltuielile pentru Ocrotirea Sănătății nu sunt pe departe prioritatea numărul UNU a guvernării.

Astfel, Republica Moldova înregistrează cea mai proastă performanță din Europa a cheltuielilor pentru sănătate raportate la PIB. Pentru sănătate sunt alocate doar 4,4% din PIB, cea ce este de 2 ori mai puțin decât media europeană. Din UE, doar România este cumva comparabilă cu Republica Moldova.

În valori absolute situația este mult mai tristă. Republica Moldova va aloca în 2020 circa 195 Euro/locuitor, cea ce este de 14 ori mai puțin decât media Europeană și de 3 ori mai puțin decât următoarea țară după noi Albania, care în 2017 a alocat 583 Euro/locuitor pentru ocrotirea sănătății

Pentru a depăși acest handicap subfinanțării Sănătății trebuie implementate 3 măsuri imediate:

  1. Prin lege, o anumită cotă de Accize de la tutun să fie alocate ca venituri proprii ale Fondului de Ocrotire a Sănătății.
  2. Statul să majoreze investițiile proprii în infrastructura spitalicească și-n echipamente medicale
  3. Și cel mai important. Statul să susțină activ dezvoltarea Asigurărilor medicale benevole.

În mod special ași dori să mă opresc la asigurările medicale Benevole.

În țările dezvoltate asigurările benevole reprezintă 20-25% din totalul cheltuielilor Pentru Ocrotirea Sănătății. Dacă Republica Moldova ar ajunge la o așa performanță, atunci Sistemul de Sănătate ar obține 2-3 miliarde lei anual din Asigurările medicale benevole.

În prezent Asigurările benevole de Sănătate în Moldova sunt la nivel de 100 milioane lei anual. Însă din această sumă 70-75% de fapt nu sunt chiar asigurări benevole, dar mai degrabă impuse de cerințele țărilor gazdă unde moldovenii merg în vacanță. Altfel spus sunt asigurări medicale procurate în cazul deplasărilor sau excursiilor în străinătate, care nu au nimic cu sistemul nostru medical, dar dețin cea mai mare cotă în asigurările benevole.

Deci piața reală a asigurărilor medicale benevole în Republica Moldova este de circa 25 milioane lei anual, cea ce este de 100 ori mai puțin decât performanța țărilor dezvoltate. Aici mai adăugăm și faptul că această piață nu a crescut practic deloc în ultimii 10 ani.

Pentru a dezvolta piața Asigurărilor Medicale Benevole sunt necesare 3 acțiuni prioritare:

  1. Reglementarea mai strictă a acestor tipuri de asigurări. În timp ce în țările dezvoltate plățile pentru sănătate constituie peste 85% din primele colectate la noi acest indicator este de aproximativ 50-55%, cea ce înseamnă zeci de milioane de lei care rămân la companiile de asigurare și nu ajung în sistemul de sănătate
  2. Campanie publică finanțată din Bugetul de Stat pentru promovarea acestei forme de asigurări.

Cel mai important NE-IMPOZITAREA primelor de Asigurare Medicală. Este absurdă situația când Guvernul te obligă să-ți asiguri sănătatea, iar în caz, dacă dorești să faci acest lucru benevol el te impozitează.

Toate aceste măsuri trebuie să fie parte a unei Foi de Parcurs Asumate de Guvern, care să aibă drept scop: creșterea cotei în PIB a cheltuielilor pentru sănătate cu cel puțin 0,2% anual.

 

Follow us on

Our social networks

Subscribe on

newsletter

Connect with us