Video archive

Topul evenimentelor care au marcat economia Republicii Moldova în 2019

2020.01.02 Economie Victor Ursu Print version

Anul 2019 a fost marcat de turbulențe politice, decizii surpriză de modificare a ratei de politică monetară, creșterea îndatorării populației, diminuarea turației exporturilor și a remiterilor. Iar pe sfârșit de an Compania Avia Invest, care administrează Aeroportul Internațional Chișinău a cedat controlul către Komaksavia Airport Invest Ltd, controlată de oligarhul rus Andrei Goncharenko, constată în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”, jurnalistul Victor Ursu.

În rezultatul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, primele organizate în baza unui sistem electoral mixt paralel, au acces 3 partide politice, 1 bloc electoral și 3 candidați independenți: Partidul Socialiștilor din Republica Moldova – 35 mandate, Partidul Democrat din Moldova – 30 mandate, Blocul electoral ACUM – 26 mandate, Partidul Șor – 7 mandat. În data de 8 iunie când expira termenul de formare a unei coaliții PSRM și Blocul ACUM au format o coaliție temporară. În aceiași zi a a fost numit Guvernul Sandu. Acesta a primit susținerea partenerilor de dezvoltare și practic într-un timp record a reușit să deblocheze susținerea financiară. Astfel după o perioadă de incertitudine, businessul a răsuflat ușurat că incertitudinea politică s-a sfârșit. Toate bune și frumoase când la 12 noiembrie guvernul a fost demis prin moțiune de cenzură. Motiv pentru demisia guvernului a servit proiectul legii asumat prin răspundere de către guvern, care i-ar fi permis primului ministru să facă preselecția candidaților pentru funcția de procuror general.

”În vara anului 2019, pe fundalul turbulențelor politice, BNM a înăsprit politica monetară de la 6,5% anual la 7,5% anual. Însă pe 19 decembrie curent BNM relaxează politica monetară. Banca centrală a redus rata de bază cu două puncte procentuale la 5,5% anual și rezervelor obligatorii în 2 etape până la 41%. Decizia reglementatorului trezește anumite semne de întrebare pe fundalul unui buget populist adoptat de majoritatea neformală PSRM și PD în preajma unui an electoral. Or, acest lucru ar favoriza contractarea de la băncile comerciale a împrumuturilor mai ieftine. Relaxarea politicii monetare ar elibera din băncii circa 600-700 milioane de lei, ceea ce ar putea crea presiuni inflaționiste”, susține Victor Ursu.  

În același timp, în anul 2019 a fost finalizată procedura de transparentizare a acționariatului băncilor moldovenești. Este vorba de vinderea pachetului de peste 60% investitorului bulgar DOVERIE UNITED-HOLDING AD. Astfel, în prezent, investitorii străinii au ajuns să controleze 90% din sistemul bancar moldovenesc. Totuși, Group Societe Generale a renunțat la instituția financiară din Republica. Deși strategia grupul s-a retras din mai multe țări, asta relevă că Republica Moldova nu este atractivă pentru marii investitori.

Potrivit lui Victor Ursu am asistat la un fenomen neobișnuit în Republica Moldova este vorba de creșterea îndatorării populației. Este vorba în primul rând de sectorul de microfinanțare, care a ajuns să dețină 20% din totalul împrumuturilor acordate. Totodată a fost înregistrat un record pe piața financiară, volumul de credite a depășit nivelul de 50 miliarde lei. Prima dată acest record a fost stabilit acum 5 ani în urmă în octombrie 2014, când pentru o singură lună volumul total al creditelor din economie s-a ridicat la 51,6 miliarde lei. Apoi a urmat cea mai lungă și profundă criză bancară din istoria țării, care a durat 3,5 ani până în februarie 2018, când volumul total al creditelor a scăzut cu 11,6 miliarde lei până la nivelul de 39 miliarde lei.

Un alt eveniment din economia Republicii Moldova a fost că pe parcursul anului 2019 transferurile din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a fost în continua scădere. Statistica transferurilor nete și ajustate sezonier, care este publicată de către Banca Națională a Moldovei, arată o contractare aproape în fiecare lună, cu excepția lunilor aprilie și septembrie, în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent. Cumulativ, în primele zece luni ale 2019 volumul transferurilor nete ajustate sezonier s-a diminuat cu 5% comparativ cu anul precedent.

Totodată, în anul 2019 a fost înregistrată o temperare a turației exporturilor moldovenești. În 10 luni ale anului 2019, volumul total al livrărilor de mărfuri a înregistrat o majorare modestă de doar 3,4%. Și acest lucru se datorează concentrării exporturilor, atât în profil geografic, cât și sub aspectul structurii produselor exportate. Totodată, este vorba și competitivitatea redusă producătorilor autohtoni, fapt ce subminează sustenabilitatea exporturilor per ansamblu.

Evenimentul, de la sfârșitul anului, care a stârnit multe semne de întrebare a fost cedarea de către Avia Invest, care administrează Aeroportul Internațional Chișinău, companiei Komaksavia Airport Invest Ltd,. Beneficiarul acesteia este omul de afaceri și miliardarul rus Andrei Goncharenko. Acesta numit oligarhul din umbră. Schimbarea proprietarului ridică multe semne de întrebare în condițiile în care experții consideră că acest lucru s-a întâmplat cu știrea președintelui Republicii Moldova, deși acesta s-a arătat surprins de schimbare și a declarat că aeroportul trebuie întors în gestiunea statului.

Victor Ursu a concluzionat că anul 2019 a fost marcat mai mult negativ decât pozitiv economia Republicii Moldova. Iar investitorii străini nu s-au înghesuit să vină să-și plaseze capitalul aici din cauza riscurilor de preluare a afacerilor, birocrației, corupției și lipsei previzibilității Republicii Moldova.

Emisiunea este realizată de IDIS Viitorul în parteneriat cu Radio Europa Liberă.

Follow us on

Our social networks

Subscribe on

newsletter

Connect with us