Blog

Chișinăul, sufocat de mașini! Ele ocupă 20% din suprafața străzilor capitalei

Republica Moldova în 2019 a trecut cu succes de primul milion de unități de transport  înregistrate dintre care 650 de mii sunt autoturisme. În anul 2020 din numărul total de autoturisme din Republica Moldova circa 195 de mii vor fi înregistrate în or. Chișinău cea ce este de 40 de ori mai mult decât acum 50 de ani în urmă, când au fost construite majoritatea drumurilor și străzilor din oraș.

După anul 1990 la fiecare 15 ani în Chișinău numărul de autoturisme se dublează, drept consecință infrastructura urbană deja nu mai face față numărului imens de mașini.

Astfel, în 2020 doar autoturismele înregistrate în oraș ocupă 21,4% din suprafața totală a drumurilor și străzilor. Aici trebuie să adăugăm și autoturismele celor care locuiesc în oraș fără a fi înregistrați și a oaspeților zilnici ai capitalei.

Dar asta nu e tot. Să nu uităm că zilnic autoturismele se deplasează de la locul de trai la locul de muncă a posesorului, cea ce înseamnă că ele ocup[ zilnic două locuri de parcare, iar cel mai concentrat este sectorul centru, unde se adună mașinile în timpul zilei. În  centrul orașului autoturismele ocupă 40-60% din suprafața utilă a străzilor.

Este foarte ușor de constatat că autoritățile municipale au la dispoziție maxim cinci ani pentru a soluționa problemele autoturismelor din Chișinău, iar soluția este un sistem inteligent de parcări urbane contra plată. Este absurd ca infrastructura urbană de străzi să fie utilizată în loc de parcare. Costul unei ”parcări stradale” din centrul orașului este de 2-3 ori mai mare decât a unei parcări multietajate.

Follow us on

Our social networks

Subscribe on

newsletter

Connect with us