News

Buletin informativ/ 43,1% dintre moldoveni consideră că starea democrației este proastă

 

Aproape jumătate dintre moldoveni consideră că starea democrației este proastă, iar frauda bancară, neîncrederea în justiție și sărăcia sunt principalele amenințări ale valorilor democratice din Moldova. De această părere sunt Veaceslav Ioniță și Diana Enachi, autorii raportului cu privire la starea democrației în Republica Moldova, prezentat pe 30 iunie de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”. Potrivit raportului, doar 6,6% dintre cetățeni consideră că alegerile din Republica Moldova fost libere și corecte, iar țara este condusă de voința poporului - unul dintre cele mai scăzute nivele din ultimii 15 ani. Totodată, 43,1% dintre cetățeni consideră că starea democrației este proastă, față de 28,7% dintre cetățeni care au o impresie mai mult sau mai puțin pozitivă, iar majoritatea cetățenilor (67,6%) sunt de părere că democrația din țară este determinată de calitatea vieții.

Aflați din ediția de iunie a Buletinului informativ din cadrul inițiativei „Susținerea democrației, a independenței și transparenței instituțiilor publice-cheie din Republica Moldova”  de ce nivelul de democrație din țară este scăzut, care este cea mai transparentă localitate din Moldova și cum o întreprindere de stat a obținut anul trecut un profit de 100 milioane lei.

Tot în acest număr veți descoperi următoarele subiecte:

NOUTĂȚI: Transparența prin digitalizare la Primăria municipiului Chișinău
TRANSPARENȚA LOCALĂ: Topul celor mai transparente localități din Moldova în 2020
ACCES LA INFORMAȚIE: Accesul la informație, prioritar pentru asigurarea transparenței decizionale 
RAPORT: Starea democrației din Republica Moldova a degradat în ultimii ani din cauza corupției, sărăciei și guvernării proaste
OPINIE: Peter Golias: „O bună funcționare a democrației îmbunătățește calitatea vieții întregii populații”
SĂNĂTATEA FINANCIARĂ: O întreprindere de stat din Moldova a obținut un profit de 100 milioane lei în 2019
INTEGRITATE: Un primar din Anenii Noi riscă să fie demis din cauza conflictului de interese

Mai multe informații găsiți în varianta integrală a Buletinului Informativ

Buletinul Informativ apare în cadrul inițiativei „Susținerea democrației, a independenței și transparenței instituțiilor publice-cheie din Republica Moldova”. Inițiativa este implementată de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în parteneriat cu Institutul pentru Reforme Economice și Sociale din Slovacia (INEKO) și este susținută financiar de Programul de Asistență Oficială pentru Dezvoltare al Republicii Slovace (SlovakAid). Inițiativa are ca scop informarea publicului despre dezvoltarea democrației și independența instituțiilor-cheie ale statului, precum și îmbunătățirea transparenței și a stabilității financiare a autorităților publice locale și a întreprinderilor de stat din Republica Moldova.

Follow us on

Our social networks

Subscribe on

newsletter

Connect with us