Video archive

Experții Viorel Chivriga și Diana Enachi despre achizițiile publice

https://youtu.be/WohDoynQhEQ

IDIS Viitorul și Radio Europa Liberă au abordat în cadrul celei mai recente dezbateri economice on-line „60 de minute de realism economic” subiectul achizițiilor publice. În fiecare an, peste 250 000 de autorităţi publice din Uniunea Europeană cheltuiesc aproximativ 18% din PIB pentru a achiziţiona servicii, lucrări sau bunuri. Pentru statele din Europa de Est, experiența europeană în domeniul achizițiilor publice este de mare ajutor pentru construirea unor sisteme naționale de achiziții publice durabile. De această părere sunt experții IDIS Viitorul Viorel Chivriga și Diana Enachi, invitați ai moderatorului dezbaterii, jurnalistul specializat pe teme economice, Vlad Bercu: 

Europa Liberă: Aș vrea să-l întreb pe Dl Chivriga, care a participat zilele trecute la Congresul European al Autorităților Locale, în cadrul căruia s-a discutat inclusiv despre achizițiile publice. Cum vi s-a părut Republica Moldova în domeniul achizițiilor publice comparativ cu alte țări?

Viorel Chivriga: „Probleme sunt peste tot! Sunt în țările europene, sunt în Republica Moldova, sunt în Ucraina. Ca și în Republica Moldova, în Ucraina a intrat în vigoare în 2016 o lege nouă. În Republica Moldova, legea urmează să intre în vigoare de la 1 mai, dar peste tot sunt probleme în ceea ce privește aplicarea legii, în ceea ce privește desfășurarea confrom legii a procesului de achiziții publice, dar și în ceea ce privește instrumentele care sunt utilizate de stat pentru a proteja de fraude acest proces.

Pe de altă parte, trebuie să înțelegem că există un transfer de experiență puternic de la o țară la alta și în cazul achizițiilor publice Republica Moldova e o țară care asimilează noi practici care vin cu greu, dar care pe viitor vor da roade.”

Europa Liberă: Recent a fost anunțat un raport în care foarte multă lume zice că din timp se știe învingătorul în cadrul licitațiilor. O treime dintre respondenți au afirmat că nu câștigi o licitație până nu dai mită...

Diana Enachi: „Pe de o parte, sunt autoritățile contractante sau autoritățile publice locale care se plâng că agenții economici practică anumite înțelegeri sau au anumite practici neconcurențiale, adică, se înțeleg între ei și își împart anumite piețe, astfel încât prețul pe care îl oferă este de câteva ori mai mare decât prețul de pe pieță. Autoritățile motivează că acesta este prețul, iar ei l-au ales pe cel mai mic.

Pe de altă parte, sunt agenții economici care spun că până nu dau ce trebuie să deie, nu sunt lăsați să participe la aceste proceduri de achiziție. La fel, spuneați de raportul care a fost lansat în urmă cu câteva zile, în acesta s-au stipulat cazuri concrete care sunt schemele și înțelegerile. De aceea, este important ca ambele părți să înțeleagă că o tranparență cât mai mare și o concurență loială ar aduce doar beneficii. Cred că mai avem mult de lucru.

De exemplu, chiar în România, țara de la care putem prelua anumite practici pozitive, acolo aproape 60% din achiziții se desfășoară prin licitație electronică. Acolo nu poate fi vorba despre transparență mai puțină sau mai multă. E transparență și punct. Nu se întâlnesc între ei și despre concurență nici nu mai vorbim, aplică cine vrea, cine poate și crede că are capacitatea de a îndeplini condițiile pentru contractul respectiv de achiziție publică.”

Europa Liberă: Năravurile sunt foarte proaste, dacă judecăm după raportul lansat recent, în care se constată că opt din nouă agenți economici care participă activ la licitații publice recunosc că li s-a solicitat mită. Ceea ce m-a mirat foarte mult și nu cred în această cifră, chiar dacă s-a scris, este că uneori comisioanele neoficiale ajung până la 70% din valoarea contractului. Trebuie să fii lipsit de spiritul de gospodar ca să faci așa achiziții...

Viorel Chivriga: „Nu trebuie să vă mirați de sărăcia acestui popor și să țineți cont de faptul că miza este una foarte mare. În achizițiile publice ajung bani care constituie circa zece la sută din PIB-ul Republicii Moldova. Mai puțin decât în țările europene, unde cifra e de 18%, dar e o sumă importantă care ar ajuta populația să aibă acces la servicii de calitate, la aprovizionare cu apă, la servicii de canalizare, la drumuri bune, la servicii de iluminare stradală și multe alte servicii publice.”

Europa Liberă: Dar, organizațiile neguvernamentale care reprezintă societatea civilă am impresia că acestea ar trebui să monitorizeze cum se desfășoară achizițiile publice, care vin din banii contribuabililor. Sunt banii noștri și trebuie să monitorizăm cum sunt cheltuiți?

Diana Enachi: „Aveți dreptate la acest capitol, or, din păcate, la nivel local se atestă o foarte mare pasivitate a organizațiilor societății civile. Ei au rolul de monitor al achizițiilor publice și al desfășurării transparente a acestora. Chiar la nivelul Uniunii Europene societatea civilă e considerată o a treia parte în acest proces, pentru că ea este cea mai interesată ca aceste achiziții să se desfășoare transparent, ca banii publici să fie utilizați pentru interesul cetățenilor, pentru interesul comunității.

La noi, dacă în capitală și alte orașe unele ONG-uri monitorizează anumite aspecte, anumite contracte, la nivel local nu vedem acest activism civic. Mai avem de lucru la acest capitol, dar cred că suntem într-o ascendență. Societatea civilă încearcă să fie tot mai activă în domeniul respectiv.”

Europa Liberă: Credeți că lucrurile se vor schimba într-o perioadă previzibilă?

Viorel Chivriga: „Nu, nu se vor schimba.”

Diana Enachi: „Permiteți-mi să fiu puțin mai optimistă. Totuși, legea  nouă consider că va aduce unele îmbunătățiri, dar cu mențiunea ca să fie aplicată cum trebuie, să fie acel cadru normativ și participanții să se responsabilizeze. Eu văd că rolul societății civile în calitate de monitor al procesului de achiziții publice crește tot mai mult.”

Viorel Chivriga: „Vorba vine: speranța moare ultima, dar cu siguranță toată societatea va avea de câștigat. Sunt foarte multe organizații neguvernamentale care se impun acum intrând în procesul de monitorizare și unele efecte vor fi vizibile. Pe de altă parte, trebuie să înțelegem că provocări sunt foarte multe.”

Discuțiile au loc în cadrul dezbaterilor economice ”60 minute de realism economic”, transmise on-line în parteneriat cu Biroul de la Chișinău al Radio Europa Liberă. Acestea pot fi urmărite pe site-ul –www.viitorul.org

Follow us on

Our social networks

Subscribe on

newsletter

Connect with us