Video archive

Experți IDIS, în cadrul dezbaterilor economice: Republica Moldova nu are diplomație economică

2016.12.22 Politică admin Print version
https://youtu.be/950kWeiP8q8

IDIS ”Viitorul” și Radio Europa Liberă au difuzat o nouă dezbatere economică on-line. Experții Ion Tornea și Valentin Lozovanu, împreună cu moderatorul emisiunii, Vlad Bercu, au discutat despre diplomația economică în RM.

Diplomaţia economică constituie o componentă de bază a politicii externe a oricărei ţări, ce are drept scop apărarea şi promovarea intereselor economice naţionale peste hotare. Tradiţional, rolul decisiv în realizarea obiectivelor diplomaţiei economice îi revine Ministerului Afacerilor Externe şi Misiunilor Diplomatice. Succesele Republicii Moldova în promovarea imaginii ţării ca destinaţie atractivă pentru afaceri şi investiţii, dar şi ca producător de bunuri şi servicii competitive pe plan internaţional sunt însă foarte modeste.

Moldova se situează pe unul din ultimele locuri în regiune după volumul investiţiilor străine atrase, exporturile sunt extrem de vulnerabile la conjunctura economică externă, iar producătorii moldoveni cu greu găsesc pieţe noi de desfacere, chiar şi după intrarea în vigoare a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu UE.

Anul 2015 a marcat finalizarea  implementării Strategiei de atragere a investiţiilor şi promovare a exporturilor 2006-2015, care poate fi caracterizată ca un eşec, având în vedere că aproape toate obiectivele acesteia nu au fost atinse. Diplomaţiei economice i-a revenit un rol de bază în susţinerea realizării acestei Strategii.

Noua Strategie de atragere a investiţiilor şi promovare a exporturilor pentru anii 2016-2020, la fel, mizează pe diplomaţia economică pentru atingerea obiectivelor sale. Noua Strategie accentuează importanţa revizuirii competențelor și modului de activitate a atașaților comerciali în misiunile diplomatice, şi a modului de conlucrare a acestora cu MIEPO.

Deşi, Moldova pretinde a avea o diplomaţie economică, în practică există doar anumite elemente ale acesteia, iar activitatea per ansamblu a acestora nu poate fi considerată una eficientă. Coordonarea dintre diferite ministere, instituţii şi organe de stat menite să exercite diplomaţia economică, este una slabă, nu există obiective şi atribuţii clar definite, precum nu există nici indicatori de performanţă care ar măsura rezultatele activităţii acestora.

În rezultat, performanţele Moldovei în atragerea investiţiilor străine directe şi stimularea exporturilor sunt inferioare statelor din regiune, iar obiectivele Strategiei de atragere a investiţiilor şi promovare a exporturilor pentru anii 2006-2015 nu au fost atinse. Şi noua Strategie Naţională de atragere a investiţiilor şi promovare a exporturilor pentru anii 2016-2020 contează pe diplomaţia economică în atingerea obiectivelor sale, însă fără o schimbare a modului de abordare şi activitate a acesteia, o finanţare şi o pregătire adecvată a ataşaţilor comerciali din misiunile diplomatice şi a altor actori implicaţi, acest lucru va fi imposibil de realizat.

Dezbaterilor economice cu genericul ”60 minute de realism economic” sunt transmise on-line în parteneriat cu Biroul de la Chișinău al Radio Europa Liberă. Acestea pot fi urmărite pe site-ul – www.viitorul.org 

Follow us on

Our social networks

Subscribe on

newsletter

Connect with us