Schimbarea paradigmei: Chișinăul alege conceptul ”Smart City„ pentru a accelera dezvoltarea durabilă, inteligentă, întemeiată pe interesele cetățeanului

Municipiul Chișinău se poate dezvolta numai într-un mediu participativ, prietenos față de mediul de afaceri și deschis față de conceptele și instrumentele planificării urbane moderne. Cetățenii, antreprenoriatul și administrația aleasă în mod democratic sunt pilonii pe care se întemeiază dezvoltarea locală. Crearea unei platforme pentru dezvoltare strategică are sens în contextul adoptării unei politici de totală deschidere și dialog instituționalizat între toți actorii interesați - autoriăți, investitori, think tankuri, bănci, antreprenori privați, instituții financiare internaționale, presă, companii furnizoare de tehnologie, studenți și membri ai corpului academic.

Despre aceste teme s-a discutat intens în perioada 20-21 iunie în cadrul Conferinței ”SMART CITIES & MARKETPLACES”, desfășurată la Chișinău sub egida Newsweek, cu concursul deplin al IDIS, FNTM și AIR, sprijinită de Programul Green Cities (UNDP), Orange, ZEL Bălți, având drept partener principal BC ”Moldova Agroindbank” SA. Conferința și-a organizat dezbaterile în jurul a 2 piloni: primul -  promovarea ecosistemului antreprenorial și a instrumentelor de dezvoltare a businessului, și al doilea – ecosistemul dezvoltării urbane ilustrat printr-o serie de experiențe unicale ale orașelor inteligente (Smart Cities). În debutul conferinței din 20 iunie, directorul IDIS Viitorul Igor Munteanu a vorbit despre importanța creării unor transfere de concepte și instrumente de schimbare accelerată a guvenării locale în Municipiul Chișinău – un fel de ”navă amiral” al guvernării locale din RM, folosind soluții inteligente și sisteme inovatoare puse la dispoziție de experiența orașelelor inteligente (”Smart cities”) din România și alte țări relevante.

Municipiul Chișinău poate da o nouă respirație proiectelor sale de dezvoltare dacă va reuși să se adapteze la conceptele moderne de planificare urbană și post-urbană, creând formate interactive în raport cu actorii societății civile, business, asociații de profesioniști în urbanism, tehnologii digitale și fonduri financiare interesate în proiecte inovatoare. Ca orice sistem complex, Chișinăul are nevoie de un efort continuu de inginerie și planificare urbană. Grație ponderii sale în economia națională și anvergura sa metropolitană, Chișinăul are un rol esențial în adoptarea și aplicarea de inovații urbane. Pe parcursul conferinței SMART CITIES & MARKETPLACES, organizatorii au inițiat cu statut experimental mai multe panele de prezentări și dezbateri a unor proiecte în căutarea finanțării. O participare activă au avut un grup de start-up-uri asociate Comunității Tekwill, dar și alte sectoare (eco-turism, consultanță în business, telecomunicații), care au susținut proiecte deosebit de interesante în domeniul mobilității, economiei, mediului ambiant, guvernării digitale și proiectării de locuințe inteligente.

Dl Ghenadie Cernei, Director Servicii Electronice, șef al Departamentului Canale Alternative al BC“Moldova Agroindbank” SA, a menţionat că sarcina instituției bancare este să contribuie la dezvoltarea afacerilor cu ajutorul tehnologiilor. Eforturile depuse până în prezent de MAIB pentru dezvoltarea şi implementarea soluţiilor tehnologice de ultimă generaţie vor fi şi în continuare consolidate, oferind servicii digitale complexe, ce vor ajuta consumatorii să-şi gestioneze eficient resursele financiare şi timpul.

La rândul său, Directorul General al Wineries Purcari, Dl John Maximciuc, a trecut în revistă evoluția de succes a vinăriei ”Purcari”, evidențiind modul în care aceasta și-a stabilit scopuri de a se lansa pe piețele externe, reușind să obțină o intrare spectaculoasă pe piața de capital din România. Domnia sa a menționat că Purcari a scos la vânzare la bursă 49% din acțiunile sale. ”Listarea Grupului Purcari la bursă înscrie o filă de istorie, fiind prima companie din Moldova care se listează public la Bucureşti. Este o moştenire demnă de un brand iconic, care a încântat iubitorii de vin din 1827 şi care a câştigat prin merit poziţia de lider în România şi Moldova, concomitent cu extinderea prezenţei la nivel global. Rămânem un investitor activ. IPO-ul este o oportunitate pentru Horizon Capital de a monetiza o parte din această investiţie, spre încântarea investitorilor fondului nostru, menţinând în acelaşi timp o participaţie importantă în companie, pentru a profita de creşterea viitoare”.

O prezență activă a fost și Dl Marin Ciobanu, administratorul principal al Zonei Economice Libere (ZEL Bălți) care a menționat experiența sa de succes în atragerea unor investiții substanțiale în domeniul industriei auto. În opinia sa, ”R.Moldova poate fi atractivă și are niște atu-uri care prin foarte bine în condițiile competiției internaționale. Astfel, facilitățile fiscale oferite de stat sunt un argument puternic care determină investitorii să aleagă ZEL pentru investițiile lor, însă acestea nu reprezintă singurul și nici cel mai important instrumente prin care se fac atractive zonele economice libere”.

În cea de a doua zi a conferinței, Marius Bostan, Fondator al Fundației Tinerilor Manageri (FNTM) din Romania, și un neobosit promotor al conceptului de ”orașe inteligente”, a declarat că România este direct interesată de succesele guvernării municipale la Chișinău și că cel mai scurt timp este adoptarea modelului de Smart Cities-România. Mai multe orașe mari din România își manifestă deplina disponibilitate de a contribui la acest schimb de experiență, Conferința SMART CITIES & MARKETPLACES fiind, de fapt, o invitație la cooperare și proiecte comune. Cea mai bună reușită a conferinței ar fi, în opinia sa, ”constituirea unui eveniment multi-anual de orașe inteligente, care să asigure dinamism și teme relevante la care să fie identificate soluții și finanțări pentru implementarea acestora”.

Alexandra Sidorenco, Şef al Direcţiei Parteneriate şi Vânzări Electronice a BC „Moldova Agroindbank” SA,  a făcut o prezentare elocventă a câtorva instrumente bancare legate de dezvoltarea serviciilor urbane. „Republica Moldova este cea mai puțin urbanizată țară din Europa, în care 55% din populație locuiește în mediul rural. Dar până în anul 2030, Chișinăul va găzdui 60% din populația urbană totală din țară. Acest lucru va exercita o presiune asupra infrastructurii și a serviciilor orașului.  Moldova Agroindbank ţine în vizor toate aceste aspecte şi le ia în considerare la elaborarea unor noi produse şi servicii bancare ajustate la noile circumstanţe, care vor ajuta la depăşirea provocărilor viitoare.”

Andrei Preșcă, Director B2B, Orange Moldova a declarat în cadrul evenimentului că Orange Moldova combină puterea unui operator și expertiza unei companii de servicii digitale specializate pentru a asigura proiectarea, dezvoltarea şi implementarea cu succes a proiectelor Smart Cities. Acesta a prezentat și un proiect de iluminat stradal de la Hâncești, care contribuie la reducerea energiei consumate si scăderea costului de mentenanță, gestiunea automatizata de la distanță și compatibilitatea și adaptabilitatea cu rețelele de iluminat existente.

Arihitectul Andrei Vatamaniuc a prezentat mai multe proiecte de amenajare a orașului Chișinău. El a propus transformarea în stradă pietonală a străzii Veronica Micle, dar și amenajarea infrastructurii pentru bicicliștii. Totodată, Veaceslaav Caburgan, managerul General, CODIFAN și al comunității Tekwill a ținut să precizeze importanța domeniului IT în amenajarea orașului Chișinău cu implicarea tinerilor și a celor care sunt interesați de schimbarea imaginii capitalei.

Conferința SMART Cities & Marketplaces a fost lansată. Peste 200 de entități publice și private și-au manifestat susținerea acestei platforme integrate de promovare a antreprenoriatului activ. Dezvoltarea urbană și consolidarea mediului de afaceri liber și inovator vor fi direcțiile centrale ale viitoarei ediții, care va avea loc în toamnă, într-un format extins, cu sprijinul actorilor relevanți din bănci, asociații de business, camere de comerț, companii private și autorități publice, presă și think tankuri interesate de accelerearea schimbărilor calitative în Republica Moldova. Data la care va avea loc Conferința SMART CITIES & MARKETPLACES – II va fi anunțată în curând pe mai multe surse on-line, inclusiv - https://www.facebook.com/smartcities2018/.

Pentru alte detalii, vă rugăm să contactaţi responsabilul pe presă, Victor URSU la următoarea adresă: ursu.victoor@gmail.com  sau la numărul de telefon 069017396.

Partener general:

Parteneri: