Prestatorii de turism rural din Soroca și Iampil, instruiți în gestionarea resurselor umane și financiare

Peste 30 de furnizori de servicii turistice, antreprenori și manageri de pensiuni din raionul Soroca (Moldova) și Iampil (Ucraina) și-au dat întâlnirea pe 22 iunie la un nou program de instruire. Seminarul „Managementul resurselor umane și financiare în prestarea serviciilor. Implementarea practică în turism” a avut scopul de a îmbunătăți capacitățile prestatorilor de servicii turistice în gestionarea resurselor umane și financiare.

Evenimentul a fost desfășurat în cadrul proiectului „Turismul rural – un pas sigur pentru sporirea cooperării transfrontaliere între raioanele Soroca și Iampil”.

Prestatorii de servicii în domeniul turismului rural au învățat de la această instruire că resursele umane în turism au un rol semnificativ în pregătirea și stimularea cererii, formarea și menținerea interesului pentru un anumit produs turistic care determină decizia de cumpărare de către turiști. Astfel, serviciile competitive din domeniul turismului sunt asigurate doar de un personal bine instruit, specializat, cu atitudine adecvată și performanțe profesionale”, a declarat Managerul de proiect, Liubomir Chiriac.

Realizarea activității turistice presupune prezența, alături de potențial și echipamente, a resurselor umane și financiare, factori ce asigura funcționalitatea celorlalte componente ale ofertei. Atracțiile turistice prind viață și devin produse turistice și pot fi consumate datorită intervenției factorului uman, suplinit de resursele financiare. La rândul său, dezvoltarea turismului rural presupune o serie de efecte asupra implicării resurselor umane în sensul creării de noi locuri de muncă și instruire continuă. Specificitatea activității își pune amprenta asupra necesarului de personal, asupra exigențelor privind pregătirea și asupra eficienței utilizării forței de muncă.

Managementul resurselor umane se referă la modalitățile de îmbunătățire a administrării personalului implicat în prestarea serviciilor turistice și de creștere a eficienței unui serviciu sau produs turistic, în timp ce managementul financiar urmărește să crească randamentul economic al serviciilor turistice, prin alocarea și utilizarea adecvată a resurselor financiare”, explică expertul în domeniul turismului, Vitalie Sochircă.

La rândul său, afacerile din domeniul turismului, sunt de neconceput fără resurse financiare. Cerinţele actuale faţă de turism sunt tot mai exigente din punct de vedere al asigurării unui confort cât mai ridicat. Acest lucru presupune o infrastructură care să ofere facilităţi de servicii turistice diversificate, transport, aprovizionare, divertisment etc., facilități ce presupun resurse materiale.

Prezenți la seminarul de instruire, participanții au lucrat la planul financiar al activității lor turistice și au analizat planul de acțiuni al Programului transfrontalier Soroca – Iampil de dezvoltare a turismului.

Resursele umane reprezintă una din cele mai importante investiții, iar rezultatele acestei investiții devin tot mai evidente în timp, în special, în domeniul turismului rural, care necesită diversificare și modernizare permanentă”, spune Aurica Usatiuc, directorul Muzeului de istorie și etnografie din satul Cosăuți.

Iar Nicolea Bulat, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din orașul Soroca povestește Valoarea Sorocii sunt oamenii în primul rând. De exemplu, în procesul de restaurare ne-a fost foarte greu de lucrat, mai ales că nu prea aveam specialiști. Am găsit și un tânăr arhitect, născut la Soroca, dar oricum proiectul nu a fost acceptat de Ambasada SUA. Noroc însă de proiectul UE care ne-a ajutat să renovăm acest obiectiv  istoric important și să atragem mai mulți turiști.

Fără prezența efectivă a oamenilor care știu ce, când și cum trebuie făcut, este pur și simplu imposibil ca ideea care o ai în domeniul turismului să devină realitate. Practic, resursele umane constituie un potențial deosebit, o investiție care trebuie valorificată pentru a atinge obiectivele propuse”, subliniază Irina Rachkovskaya, primarul satului Țekinovca din raionul Iampil, Ucraina.

Seminarul a avut loc în cadrul proiectului „Turismul rural – un pas sigur spre stimularea cooperării transfrontaliere între raioanele Soroca (Republica Moldova) și Iampil (Ucraina, regiunea Vinnița)”, implementat de IDIS „Viitorul”, în parteneriat cu Consiliul raional Soroca și Administrația raională Iampil (Ucraina). Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul de Cooperare Teritorială Republica Moldova – Ucraina în cadrul Parteneriatului Estic (EaPTC).

Pentru mai multe informații contactați Ofițerul de presă al proiectului, Ana – Maria Veverița: ana.veverita@viitorul.org sau la numărul de telefon (0 22) 221844.