La Călărași a avut loc prima ședință a Comitetului Director al proiectului de eficiență energetică, finanțat de UE

Reprezentanți ai administrației publice locale din orașul Călărași, ai Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, membri ai societății civile și furnizorul regional de energie electrică și-au dat întâlnire pe 18 iulie în cadrul primei ședințe a Comitetului Director al proiectului „Eficientizarea iluminatului public în orașul Călărași – Licurici în inima Codrilor”.

Evenimentul a pus în discuție regulamentul de activitate al Comitetului Director, atribuțiile membrilor, dar și activitățile planificate pentru următoarele luni.

Constituirea Comitetului Director reprezintă încă o etapă semnificativă în implementarea proiectului nostru. Sprijinul comunității este un factor determinant în procesul de monitorizare a proiectului. Iar prin intermediul acestui mecanism sperăm ca implicarea comunității în realizarea obiectivelor proiectului să devină mai dinamică și mai responsabilă”, a declarat Managerul proiectului, Liubomir Chiriac.

La rândul său, coordonatoarea proiectului din cadrul Primăriei orașului Călărași, Cristina Smolenschi, a menționat; Comitetul Director reprezintă un grup de lucru constituit pe lângă Consiliul orășenesc pentru implementarea și monitorizarea într-un mod transparent a proiectului nostru. Sper mult ca activitatea acestui grup să devină o bună practică ce ar putea fi aplicată și la celelalte proiecte din comunitate”.

Comitetul Director al proiectului „Eficientizarea iluminatului public în orașul Călărași – Licurici în inima Codrilor” urmează să fie condus de viceprimarul orașului Călărași – Victor Ambroci, în calitate președinte, consilierul orășenesc Veaceslav Arapan în calitate de vicepreședinte al Comitetului și Elena Lungu, reprezentantul societății civile, care va asigura secretariatul Comitetului. În calitate de președinte voi face tot posibilul ca lucrările acestui proiect să fie realizate calitativ și la timp. Ne dorim foarte mult că cetățenii orașului Călărași să se bucure în timpul apropiat de iluminatul stradal la standarde europene. Doar în așa fel, vom putea contribui la eficientizarea sistemului de iluminat public şi la economisirea resurselor financiare”, a susținut Victor Ambroci, președintele Comitetului Director.

Tot în cadrul reuniunii, a fost discutat și aprobat Regulamentul de activitate al Comitetului Director. În acest sens, potrivit regulamentului, o reuniune este eligibilă dacă este prezentă cel puțin jumătate din numărul membrilor săi. Membrii, potrivit documentului, au dreptul să formulez propuneri pentru sporirea realizării obiectivelor proiectului, să implice specialiști și experți independenți care îi pot susține la implementarea proiectului, cât și să interacționeze cu societatea civilă pentru a spori transparența activităților de proiect.

De asemenea, în scopul asigurării unei monitorizări eficiente a realizării acțiunilor prevăzute de proiect, părțile au stabilit un grafic de desfășurare a ședințelor Comitetului Director, care vor avea loc la fiecare trei luni. Ședințele vor fi convocate de președintele Comitetului sau la cererea membrilor acestuia în caz de necesitate.

Pe parcursul ședinței, participanții au apreciat buna cooperare dintre toate părțile implicate și și-au exprimat încrederea că dialogul instituit și realizarea în termen a tuturor activităților prevăzute creează premisele necesare pentru implementarea cu succes a proiectului.

Comitetul Director are misiunea de a asigura realizarea calitativă a activităților proiectului, a coordona implementarea și monitorizarea acestuia, cât și a propune soluții la problemele identificate în procesul de realizare.

Proiectul „Eficientizarea iluminatului public în orașul Călărași – Licurici în inima Codrilor” este implementat de Primăria orașului Călărași, în parteneriat cu IDIS „Viitorul” și are o perioadă de 30 de luni. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul programului UE „Convenţia primarilor - proiecte demonstraționale" (CoM-DeP). Proiectul de eficiența energetică în orașul Călărași presupune instalarea unei rețele de iluminat de 21 de kilometri și iluminarea arhitecturală a două clădiri publice. Ca rezultat, proiectul va asigura o economie reală de 6 500 euro/an, va permite reducerea emisiilor de CO2 și a costurilor de întreținere și exploatare.

***

Pentru mai multe informații, contactați Ofițerul de presă al proiectului, Ana – Maria Veverița: ana.veverita@viitorul.org sau la numărul de telefon (0 22) 221844.

Inițiativa EU4Energy acoperă tot sprijinul UE ce vizează îmbunătățirea furnizării energiei, a securității energetice și conectivității, precum și promovarea eficienței energetice și a utilizării resurselor regenerabile în țările Parteneriatului Estic: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. UE oferă acest sprijin prin intermediul finanțării proiectelor și programelor care contribuie la reformarea piețelor energetice și la reducerea dependenței și consumului național de energie. Pe termen mai lung, aceasta face furnizarea de energie mai fiabilă, transparentă și accesibilă, reducând astfel deficitul energetic și facturile la energie atât pentru cetățeni, cât și pentru sectorul privat. Mai multă informație pe: www.EU4Energy.eu.