Valoarea ajutoarelor de stat acordate în 2016 a fost de 6 miliarde lei, ceea ce constituie 4,2% din PIB, o valoare mult prea ridicată comparativ cu practicile internaționale. Acest volum ridicat de resurse publice direcționate din bugetele autorităților centrale și locale către entități private în condiții de transparență și eficiență redusă ridică anumite semne de întrebare. Or, în cazul ajutoarelor de stat linia dintre corectarea eșecurilor pieței și denaturarea concurenței este una foarte subțire, a declarat în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”, experta IDIS Viitorul, Diana Enachi.
”Obiectivul Consiliul Concurenței este de a reduce nivelul ajutoarelor de stat la 1% până în anul 2020. Pentru comparație, în Romania valoarea ajutoarelor de stat acordată în anul 2016 a fost de 10,4% miliarde RON - 1,5% din PIB”, a explicat Diana Enachi.
În Republica Moldova, în structura repartiţiei ajutorului de stat, conform formelor de acordare în perioada 2011–2016, ponderea cea mai mare au avut-o facilităţile fiscale - 77,74% din valoarea totală a ajutorului de stat. Cele mai multe ajutoare de stat sunt de natura renunțării la veniturile bugetare.
Cele mai grave probleme ce vizează ajutoarele de stat din Republica Moldova vizează eficiența și transparența acestora. Prin urmare, nu avem un mecanism de monitorizare și control al eficienței banilor publici acordați sub formă de ajutor de stat pentru a vedea măsura în care situația economică a beneficiarului s-a schimbat după acordarea ajutorului. Iar, în privința transparenței, se constată cu regret faptul că deși avem un Registru al ajutoarelor de stat, acesta este destinat exclusiv autorităților. În România și în alte state europene, registrele ajutoarelor de stat sunt platforme de date deschise și oferă informații precum valoarea și categoria ajutorului de stat, beneficiarii, sectorul de activitate și perioada acordării, oricărui utilizator.
În concluzie, Diana Enachi a spus că potrivit practicii UE este necesar de a reduce nivelul ajutoarelor de stat. Indicatorul trebuie să constituie mai puțin de 1% din PIB fără compromiterea măsurilor de sprijin pentru corectarea eșecurilor pieței.
Emisiunea este realizată de către IDIS „Viitorul” în parteneriat cu Radio Europa Liberă.
Pentru alte detalii, vă rugăm să contactați responsabilul pe presă, Victor URSU la următoarea adresă: ursu.victoor@gmail.com sau la numărul de telefon 069017396.