Corupția favorizează activitatea economică ilegală și o stopează pe cea legală

Oamenii de afaceri de la Căușeni, care au participat la masa rotundă - 6 noiembrie - afirmă că fisc-ul în loc să-i prevină că au datorii, în cazul în care le au, așteaptă să se acumuleze penalitățile și peste câțiva ani comunică că sunt creanțe și e nevoie de achitat sume foarte mari de bani. Corupția favorizează activitatea economică ilegală și stopează activitatea economică legală ”activezi ilegal, fără nici un document, achiți 500 lei amendă, dacă activezi legal, cu toate actele în regulă, dar comiți o mică abatere, achiți amendă de 5000 lei – este mai convenabil să activezi ilegal.

Businessul a adus un exemplu, deși obligația înregistrării obligatorie ca plătitor TVA pentru un agent economic survine când acesta a efectuat livrări impozabile de mărfuri/servicii care depășesc pragul de 1,2 milioane lei, Serviciul Fiscal de Stat obligă într-un mod abuziv să te înregistrezi și până la atingerea acestui prag. ”Soluția este ghișeul unic pentru diminuarea riscurilor de corupție, deoarece se reduce contactul direct cu funcționarul public”.

Referindu-se la domeniul transporturilor, oamenii de faceri au menționat că Agenția Națională Transport Auto comite mai multe abuzuri în privința agenților economici transportatori. Plus la aceasta, aplică amenzi disproporționate companiilor din transport pentru încălcări minore, care nu cauzează nici un prejudiciu.

Totodată, businessul spune că o soluție pentru soluționarea neînțelegerilor cu instituțiile statului ar fi instanțele de judecată, însă oamenii de afaceri nu au încredere în justiția din Republica Moldova ”9 ani durează procesul de judecată, mai bine plăteam 3000 de lei mita decât să mergi în instanța de judecată, să achiți 20000 lei serviciile pentru asistența juridică și să nu obții nici un rezultat în final”.

În concluzie, cei prezenți la masa rotundă a punctat că organele de control trebuie să-și schimbe abordarea de la inspecții și control la informare și prevenire. Exemplul poate servi Curtea de Conturi care în rezultatul depistării unor neconformități la entitățile verificate, aduce la cunoștința publicului ce măsuri trebuie să realizeze toate entitățile din țară pentru a evita astfel de neconformități.

Masa rotundă a fost organizată de către IDIS  „Viitorul”, în cadrul Agendei Naționale de Business (ANB), în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie și cu sprijinul CIPE (Center for International Private Enterprise).

Pentru alte detalii, vă rugăm să contactaţi responsabilul pe presă, Victor URSU la următoarea adresă: ursu.victoor@gmail.com  sau la numărul de telefon 069017396.