OPINIE//Strategia energetică ar putea reduce dependenţa Republicii Moldova de energia importată


Anul 2020 este unul de cotitură pentru Republica Moldova, fiind anul integrării totale în piața internă de energie a Uniunii Europene. În acest sens, legislaţia ţării va fi armonizată cu acquis-ul Comunităţii Energetice şi convergentă cu acquis-ul UE, se arată în Strategia energetică a Republicii Moldova. Iar măsurile de eficiență energetică vor contribui la reducerea consumului de energie cu 20% şi utilizarea surselor regenerabile de energie celor mai apropiate de costul energiei convenţionale până în anul 2020.

Aflați din ediția de martie a Buletinului informativ din cadrul proiectului „Eficientizarea iluminatului public în orașul Călărași – Licurici în inima Codrilor” care sunt măsurile de eficiență energetică ale Republicii Moldova până în 2020.

În numărul doi al buletinului veți descoperi următoarele subiecte:

PREMIERĂ: Primul audit energetic în orașul Călărași pentru sistemul de iluminat stradal, modernizat cu bani europeni
REFORMĂ: Agenția pentru Eficiență Energetică a fuzionat cu Fondul pentru Eficiență Energetică
INTERVIU: Ion Muntean: „Sistemul de iluminat trebuie să răspundă în primul rând la necesitățile vieții moderne ale populației”
5 MARTIE -  ZIUA INTERNAȚIONALĂ A EFICIENȚEI ENERGETICE: 25 de sfaturi practice pentru un plus de eficiență economică la energie
GHIDUL TĂU ÎN EFICIENȚĂ ENERGETICĂ: Etapele de construire, restabilire și reconstituire a unui sistem de iluminat public stradal

Mai multe informații găsiți în varianta integrală a Buletinului Informativ

Buletinul Informativ apare în cadrul proiectului „Eficientizarea iluminatului public în orașul Călărași – Licurici în inima Codrilor”, implementat de Primăria orașului Călărași, în parteneriat cu IDIS „Viitorul”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul programului UE „Convenţia primarilor - proiecte demonstraționale" (CoM-DeP).

***

Pentru mai multe informații, contactați Ofițerul de presă al proiectului, Ana – Maria Veverița: ana.veverita@viitorul.org sau la numărul de telefon (0 22) 221844.

Inițiativa EU4Energy acoperă tot sprijinul UE ce vizează îmbunătățirea furnizării energiei, a securității energetice și conectivității, precum și promovarea eficienței energetice și a utilizării resurselor regenerabile în țările Parteneriatului Estic: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. UE oferă acest sprijin prin intermediul finanțării proiectelor și programelor care contribuie la reformarea piețelor energetice și la reducerea dependenței și consumului național de energie. Pe termen mai lung, aceasta face furnizarea de energie mai fiabilă, transparentă și accesibilă, reducând astfel deficitul energetic și facturile la energie atât pentru cetățeni, cât și pentru sectorul privat. Mai multă informație pe: www.EU4Energy.eu.