Transparența procesului bugetar, elementul cheie în asigurarea unei administrații publice eficiente în regiunile Republicii Moldova

 

Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul” și Corpul de Voluntariat pentru Servicii Financiare (FSVC) continuă să informeze publicul din regiunele țării despre transparența bugetară și importanța participării civice la procesul bugetar. De această dată, pe 10 iunie, peste 40 de aleși locali, consilieri ai municipiului Comrat, funcționari publici și reprezentanți ai societății civile din Găgăuzia și-au dat întâlnire la seminarul de instruire „Administrații publice eficiente cu bugete transparente.

Evenimentul, găzduit de Primăria municipiului Comrat a fost organizat în cadrul proiectului „Bugete fără secrete“,  realizat de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul” și de Corpul de Voluntariat pentru Servicii Financiare (FSVC), în cadrul Programului de Transparență Bugetară în Republica Moldova, implementat cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

În deschiderea seminarului, Viorel Pârvan, coordonatorul proiectului a sublinat „Bugetul public este bugetul cetățenilor și din acest motiv, este deosebit de important ca procesul decizional bugetar să fie transparent și ca ca toți actorii din localitate să fie implicați și să se participe activ la acest proces. Calitatea vieții noastre depinde în mod esențial de planificarea și luarea deciziilor cu privire la bugetul public”.

La rândul său, primarul municipiului Comrat, Serghei Anastasov a mulțumit IDIS „Viitorul” pentru suportul oferit primăriei la sporirea gradului de transparență la nivelul administrației publice locale și la îmbunătățirea relației cu societatea civilă pentru o guvernare deschisă și transparentă. „Transprența reprezintă un subiect de interes actual atât pentru funcționarii publici, cât și pentru membrii comunității, fapt pentru care trebuie să ținem pasul cu toate bunele practci și noutățile din acest domeniu”, a declarat primarul municipiului Comrat.

Instruirea a fost organizată în vederea creșterii nivelului de conștientizare publică cu privire la transparența procesului bugetar din Republica Moldova și consolidarea participării civice în procesul bugetar. În acest sens, experții Angela Boguș și Viorel Pârvan le-au explicat participanților care sunt etapele procesul bugetar, ce înseamnă transparența bugetară și de ce este important pentru o primărie eficientă să implice cetățenii în procesul decizional. De asemenea, participanții au făcut schimb de bune practici de asigurare a transparenței la nivel local.

Seminarul a fost înalt apreciat de către participanți, care s-au implicat în discuții cu experții și au împărtășit experiența lor în procesul de luare a deciziilor la nivelul regiunii de dezvoltare UTA Găgăuzia.

Tinerii din orașul nostru se implică activ la toate etapele procesului decizional și participă la ședințele publice care au loc. Ca exemplu, am luat parte la elaborarea strategiei de dezvoltare economică, a proiectului de revitalizare urbană și alte politici care vizează sectorul de tineret și nu doar”, povestește Andrei Șeveli, președintele Consiliului municipal al tinerilor din Comrat.

Suntem întodeauan deschiși să comunicăm cu cetățenii prin toate sursele de informare și să le explicăm cum se utilizează banii publici. În acest scop, anual facem publice activitățile din cadrul consiliului și toate deciziile pe care le luăm împreună cu locuitorii, spune președintele Consiliului municipal Comrat, Gheorghe Zlatov.

Iar pentru Ecaterina Arnăut de la Agenția de Dezvoltare Regională Găgăuzia, instruirea a fost una utilă pentru activitatea sa în calitate de șefa secției financiare și achiziții: „Subiectul abordat a fost unul destul de reușit din punctul meu de vedere. Am aflat nu doar informații despre elaborarea bugetului, dar și modalitățile de gestiune eficientă a acestui buget. Apreciez mult că evenimentul a fost desfășurat în formatul unei discuții deschise și constructive cu participanții”.

Potrivit clasamentului de transparență realizat de IDIS „Viitorul”, municipiul Comrat ocupă poziția a 24-a în topul celor mai transparente localități din Republica Moldova, cu 34 puncte din 100. În ce privește transparența bugetară, Primăria municipiului Comrat mai are însă de lucru, acumulând 13 puncte la acest capitol.

În perioada 27 mai – 10 iunie, peste 200 de reprezentanți ai administrațiilor publice locale din toate regiunile Republicii Moldova, aleși locali și membri ai societății civile au participat la sesiunea de instruire „Administrații publice eficiente cu bugete transparente”, desfășurată de IDIS „Viitorul” în cadrul proiectului „Bugete fără secrete“.

……………..

Instruirea a avut în cadrul proiectului „Bugete fără secrete!“. Proiectul este realizat de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” în cadrul Programului de Transparență Bugetară în Republica Moldova, implementat de Corpul de Voluntariat pentru Servicii Financiare (FSVC) cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

IDIS „Viitorul” este un think tank independent, înființat în 1993 care combină cercetarea socială, politică și economică cu componente solide de advocacy. Instituția realizeaz ăcercetări aplicate de monitorizare pe mai multe domenii: economie, politica socială, politicile UE, dezvoltarea regională, dar și riscurile de securitate și de politică externă. Pentru mai multe detalii despre noi accesați.

Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) creează parteneriate pentru promovarea unor societăți reziliente și democratice odată cu sporirea securității și prosperității acestora. Având la bază un parteneriat de succes de peste 20 de ani cu cetățenii Republicii Moldova, USAID oferă asistență la consolidarea guvernanței democratice și creșterii economice a țării. Începând cu 1992, poporul american a investit peste 1 miliard de dolari SUA în Republica Moldova prin intermediul programelor de asistență ale guvernului american.

Misiunea FSVC este de a contribui la crearea unor  sectoare financiare robuste care să sprijine economii de piață sănătoase în țari în curs de dezvoltare și emergente. Ca entitate non-profit, bazată pe parteneriat public-privat, FSVC desfășoară, la cererea beneficiarilor, misiuni practice de asistență tehnică și instruire prin intermediul unor profesioniști de top specializați în servicii financiare, care activează ca voluntari neremunerați, ori în cazuri specifice, drept consultanți dedicați, pentru a asigura oferirea unei asistențe obiective și la cele mai înalte standarde.