Apel deschis al societății civile către autorități privind deteriorarea critică a transparenței achizițiilor publice efectuate de Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate

 

Societatea civilă își exprimă îngrijorarea extremă în legătură cu faptul că Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS) a decis să primească oferte pentru tendere prin poșta electronică. Acestea se referă la achiziții din domeniul sănătății, care nu au nicio legătură cu lupta împotriva pandemiei COVID-19. Până acum, ofertele erau recepționate în plicuri sigilate. Scrisoarea corespunzătoare, cu numărul Rg02-1416, din 7 aprilie 2020, a fost trimisă furnizorilor de către Directoarea interimară CAPCS, Alina Russu.

Depunerea ofertelor în plicuri prezintă un nivel ridicat de riscuri de corupție și este în mod clar o relicvă a „epocii de piatră”. Dar chiar și această procedură conținea cel puțin câteva garanții minime de transparență și imparțialitate: furnizorii puteau participa la deschiderea plicurilor și, astfel, să aibă un control minim asupra procesului de achiziție.

La trimiterea ofertelor prin e-mail, garanțiile minime privind transparența achizițiilor și imparțialitatea către furnizori sunt, de fapt, compromise. Depunerea ofertelor prin e-mail, leagă la ochi societatea, redirecționând achizițiile medicale în umbra. În consecință, cresc riscurile de utilizare ineficientă a fondurilor publice și scade nivelul de protecție a sănătății populației: pentru bani mari se pot cumpăra mai puține medicamente, consumabile și echipamente medicale. Acest lucru este inacceptabil atât într-o societate democratică modernă și cu atât mai mult într-o stare de urgență cauzată de răspândirea COVID-19.

Având în vedere riscul crescut de corupție în Republica Moldova [1], cu ofertele trimise prin e-mail, manipularea informațiilor și abuzurile sunt foarte probabile, cum ar fi:
•    e-mailul este ușor de șters sau poate ajunge „accidental” în folderul „Spam”;
•    informații importante din oferte pot fi comunicate concurenților;
•    furnizorii „privilegiați” pot fi „sfătuiți” să facă schimbări și să trimită din nou o ofertă cu date actualizate, și nimeni nu ar cunoaște despre aceasta,  etc.

Noi suntem îngrijorați de faptul că, mai bine de un an, nu s-au luat decizii privind completarea funcționalității sistemului de achiziții electronice (în prezent SIA „RSAP” MTender), pentru efectuarea achizițiilor din domeniul sănătății. Respectiv, CAPCS nu utilizează acest sistem transparent. În legătură cu cele de mai sus, solicităm:
•    CAPCS refuză imediat să accepte ofertele prin e-mail;
•    Guvernul și Comisia pentru Situații Excepționale să asigure imediat utilizarea transparentă a fondurilor publice în domeniul achizițiilor medicale, și anume:
1. să publice liste detaliate, specificații tehnice, numărul de achiziții planificate și contractele încheiate pentru achiziționarea de medicamente, dispozitive medicale și echipamente medicale cu menționarea specificațiilor, cantităților și prețurilor, informații privind livrările;
2. să oblige Ministerul Finanțelor să finalizeze de urgență funcționalitatea necesară a sistemului de achiziții electronice (în prezent SIA „RSAP” MTender) pentru efectuarea prin intermediul acesteia a achizițiilor medicale.

Apelul integral poate fi vizualizat aiciApel deschis al societății civile către autorități privind deteriorarea critică a transparenței achizițiilor publice efectuate de Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate