APEL către conducătorii politici: Faceți ordine pe piața produselor petroliere

 

Stimați lideri politici,

Piața produselor petroliere este o piață monopolizată în mod artificial. Prin intermediul unui cadru legal excesiv cu reglementări și cerințe abuzive, care limitează accesul liber pe piață, autoritățile au distrus orice concurență și piața în prezent seamănă cu un cartel patronat de autorități.

Drept consecință consumatorii, în special agricultorii, transportatorii dar și oamenii de rând, nu au posibilitatea să procure produse petroliere la un preț corect și nu se pot bucura de contextul internațional favorabil nouă.

Anul acesta prețurile la produsele petroliere pe piețele internaționale au scăzut semnificativ, iar în luna aprilie au atins minimul istoric din ultimi 25 de ani. Astfel, Petrolul Marca Brent a coborât până la 18,38 USD/Barrel, ceea ce înseamnă 2,1 LEI/LITRU sau de 4 ori mai ieftin decât un an în urmă.

După o creștere moderată din vară, în septembrie pe piețele internaționale înregistrăm din nou o scădere de preț. Însă, toate aceste conjuncturi internaționale favorabile au fost relativ slab simțite de către consumatorii noștri și noi deja pentru a câta oară ne convingem că piața produselor petroliere din Republica Moldova este una monopolizată, cu reguli neclare de joc și prețuri arbitrare, care lovesc direct în consumatorii din țară.

Pentru a ilustra acest lucru este suficient să analizăm adaosul comercial aplicat de către companiile petroliere la Motorină și Benzina A95, care împreună reprezintă 98,5% din totalul importurilor de produse petroliere.

Companiile petroliere la Motorină, care reprezintă 2/3 din piața produselor petroliere și este produsul destinat în special agricultorilor și companiilor de transport, au aplicat un adaos comercial în acest an de 3,32 Lei/Litru sau de două ori mai mult decât adaosul aplicat în ultimii trei ani.

În plină criză economică, în luna martie și aprilie, când au loc lucrările agricole de primăvară, adaosul comercial la Motorină a fost de 4,2 și respectiv 3,98 LEI/LITRU. Agricultorii au plătit în martie - aprilie câte 2,4 LEI/LITRU în plus pentru Motorină. La benzină situația este similară cu cea de la Motorină.

Ca rezultat, din cauza prețurilor majorate nejustificat de către companiile petroliere, în acest an consumatorii au plătit în plus pentru produsele petroliere cel puțin 375 de milioane lei. Asta în plină criză, când transportatori au fost nevoiți să-și reducă activitatea de 15-20 de ori, iar agricultorii se confruntă cu cea mai crâncenă secetă, care a diminuat dramatic producția agricolă.

Toate analizele efectuate demonstrează, cu lux de amănunt, că nu există nici o corelație dintre prețurile pe piețele internaționale și prețurile aplicate de către companiile petroliere din Republica Moldova. Iar ca rezultat, toți consumatorii plătesc prețuri nejustificat de mari.

Aici apar două întrebări legitime:

1) Care este sensul subvențiilor oferite de către Guvern agricultorilor, dacă acești bani ajung la companiile petroliere prin intermediul prețurilor excesive la Motorină?

2) Care este sensul Accizelor mai mici la Motorină, dacă agricultorii nu pot beneficia de un preț mai mic, deoarece din cauza prețurilor exagerate toți banii merg spre companiile petroliere?

Statul în final pierde sute de milioane de lei în speranța că ajută agricultorii, dar din cauza monopolului artificial pe piața produselor petroliere toți acești bani de la Guvern ajung în buzunarul petroliștilor.

Piața produselor petroliere nu pentru prima dată este subiect al discuțiilor publice. Doar în ultimii 10 ani s-au mimat mai multe așa zise reforme, iar toate sau finalizat cu nimic, deoarece problema de fiecare dată a fost alta: monopolul artificial de pe piață. Toate aceste mimări de reforme le vedem mai degrabă ca praf în ochi pentru populația naivă, iar autoritățile lasă impresia că au o înțelegere ascunsă cu companiile petroliere.

Tot ce este necesar de întreprins sunt anularea tuturor restricțiilor abuzive din legislație, care au dus la acest monopol artificial. Sunt niște restricții similare cu cele care au existat și pe piața metalelor. A fost greu, dar piața metalelor a fost demonopolizată. Urmează acum să demonopolizăm și piața produselor petroliere.

Fac un APEL public către Președinte, Guvern, Parlament, liderii partidelor politice să-și exprime public poziția față de Monopolul existent pe piața Produselor Petroliere.

Fără o liberalizare și demonopolizare a pieței produselor petroliere, noi nu avem nici o șansă să beneficiem de prețuri corecte, iar agricultorii și transportatorii noștri pierd în fața concurenței străine datorită costurilor mari, nejustificate, pe care sunt nevoiți să le suporte.