Membrii rețelei „Anticorupție” și ai rețelei „Sustenabilitatea și reziliența ONG-urilor” din regiunea Mării Negre au finalizat programul de formare al competențelor digitale

Membrii rețelei „Anticorupție” și  ai rețelei „Sustenabilitatea și reziliența ONG-urilor” din regiunea Mării Negre au finalizat programul de formare al competențelor digitale

În perioada septembrie – noiembrie 2020, 15 membri ai rețelelor „Anticorupție” și „Sustenabilitatea și Reziliența ONG_urilor” din regiunea Mării Negre au dobândit noi cunoștințe și abilități de facilitare și cooperare online în cadrul unui program  de formare al competențelor digitale. Programul a cuprins 10 module de instruire, dintre care 3 s-au axat  pe securitatea cibernetică și 7 pe abilitățile de colaborare și facilitare online.

Pe lângă componenta de instruire, membrii rețelelor au lucrat împreună, în cadrul mai multor întâlniri online, pentru a consolida cooperarea în regiune și a dezvolta planuri pentru viitor, folosind abilitățile de colaborare digitală și facilitare obținute în cadrul programului.

Desislava Petrova, director de program și manager de evenimente în cadrul Institutului de politici economice (Bulgaria), care este unul dintre beneficiarii programului și-a exprimat aprecierea declarând că „Programul DCT a fost foarte util și orientat spre practică! În vremurile actuale de pandemie, atunci când majoritatea evenimentelor au loc online, este cu adevărat important de știut cum să facilitezi în mod eficient o discuție online, cum să fii creativ și să implici participanții în timpul sesiunilor, ce instrumente de facilitare digitală să utilizezi și cum să desfășori astfel de evenimente online în siguranță. În această privință, apreciez cu adevărat sfaturile valoroase ale facilitatorilor noștri bine pregătiți și receptivi la nevoile noastredin cadrul programului DCT, precum și cooperarea fructuoasă cu ceilalți reprezentanți ai ONG-urilor din regiunea Mării Negre”.

Proiectul „Network in Times of Pandemic: Beyond Collaboration 2.0” are scopul de a sprijini membrii a celor două rețelele din regiune aMării Negrepentru ca acestea să continue să lucreze în mod eficient, atât între ele și cu beneficiarii lor prin trecerea activităților în regim online, și pentru a se adapta la noile condiții impuse de pandemia COVID-19.

Diana Enachi, managerul de proiect, a menționat: „Programul de dezvoltarea a competențelor digitale a fost conceput pentru a acoperi nevoile actuale ale membrilor societății civile din regiunea Mării Negre, adică securitate cibernetică, facilitare online, cunoștințe și abilități de cooperare online. Sperăm foarte mult că am reușit nu numai să creștem capacitățile membrilor celor două rețele, ci și să  reunim memebrii acestora construind noi poduri în regiune”.

Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” (Republica Moldova), în colaborare cu Institutul pentru Media Regională și Informație (IRMI-Ucraina) și Organizația „Cooperare pentru Dezvoltare Democratică” (CDD-Georgia) implementează, în perioada iulie-decembrie 2020, proiectul „Networks in times of pandemic: Beyond collaboration 2.0”.

Scopul proiectului este de a consolida competențele privind facilitarea și colaborarea online pentru membrii a două rețele din cadrul Black Sea NGO Forum. Este vorba de „Insule de integritate, practicieni anti-corupție” și „Sustenabilitatea și reziliența ONG-urilor”. Proiectul își propune să ofere suport și instruire membrilor celor două rețele pentru a  continua să lucreze eficient în format online, atât între ei, cât și cu beneficiarii, adaptându-ne la noile condiții impuse de pandemia COVID-19.

Proiectul „Networks in times of pandemic: Beyond collaboration 2.0” este finanțat prin intermediul schemei de sub-grantare a Forumului ONG-urilor de la Marea Neagră pentru activități care sprijină dezvoltarea rețelelor regionale de organizații, în contextul „Creșterii capacității ONG-urilor pentru cooperare regională în regiunea Mării Negre”, proiect implementat de Platforma Română NGDO – FOND, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.