Reforma administrației publice locale, de nivelul II, trebuie și poate să fie făcută anul acesta

Reforma administrației publice trebuie și poate să fie făcută fără mari eforturi, la costuri minime și cu beneficii considerabile pentru cetățeni, autorități locale și centrale. Mai ales că reforma administrativ-teritorială este una dintre prioritățile centrale de pe agenda politică a Republicii Moldova.

Un prim pas este municipalizarea, etapă la care raioanele, ca unități administrativ-teritoriale de nivelul II, vor fi asimilate municipiilor. Statutul de municipiu îl vor primi orașele centre raionale, care devin APL (autorități publice locale) de nivelul II. Modelul nu presupune modificarea Constituției deoarece nu vine în contradicție cu textul legii fundamentale privind principiile constituționale de organizare a teritoriului.

Conceptul presupune sporirea reprezentativității politice prin apropierea cetățenilor de APL de nivel II, pe care le vor alege prin vot direct. Toate unitățile administrativ-teritoriale de nivelul I - sate și orașe din fostul raion – devin parte componentă a municipiului. Acesta va fi condus de un primar general și de un consiliu municipal aleși prin vot de toți locuitorii fostului raion.

Competențele municipalității vor fi de gestionare a activității orașului de reședință, ca APL de nivel I, și de gestionare a domeniilor de interes municipal, ca APL de nivel II. Printre avantajele acestui concept se numără:

- modernizarea administrației publice locale de nivel II, optimizarea activității, descentralizarea, creșterea potențialului de dezvoltare

- reducerea cheltuielilor administrative (prin dispariția consiliului raional, a președintelui și vicepreședinților de raion)

- creșterea veniturilor APL de nivel I prin transferarea fondurilor aflate acum în gestiunea raioanelor (APL de nivel II) și a unor noi surse de venit (impozit pe venit, taxa pe resurse naturale)

- servicii publice mai aproape de cetățeni

- punerea în practică a angajamentelor asumate la nivel național și european privind descentralizarea și autonomia locală

- reformă rapidă a administrației și premise pentru următoarele reforme

- diminuarea influenței politice și financiare asupra APL de nivel I

- stabilirea competențelor clare și a finanțării APL, concentrarea APL asupra serviciilor și activităților de interes local pentru toate satele și orașele din componența municipiului

Pentru ca reforma administrației publice să înceapă, iar scrutinul local din 2023 să se desfășoare după noile reguli, este nevoie de o adoptare a legislației electorale necesare până în sfârșitul lunii octombrie a acestui an, astfel încât să intre în vigoare cu un an înainte de alegerile locale din 2023, așa cum prevede legea.

Coaliția pentru Descentralizare consideră că e timp suficient până la sfârșitul lunii octombrie și face apel la factorii politici să depună toate eforturile pentru adoptarea modificărilor legislative necesare, în beneficiul cetățenilor și al autorităților deopotrivă.

 

Coaliția pentru Descentralizare

068303129

coalițiapentrudescentralizare@gmail.com

facebook.com/CoalitiapentruDescentralizare

http://viitorul.org/files/library/Studiu%20municipalizare.pdf