Cele mai bune practici ale autorităţilor publice locale din Republica Moldova au fost desemnate pe 5 decembrie în cadrul ședinţei Grupului Coordonator al Programului Bunelor Practici și vor fi premiate la sfârșitul acestui an. În cadrul şedinţei, membrii Grupului Coordonator au dat o notă bunelor practici descoperite în cadrul vizitelor de documentare și au decis care sunt practicile învingătoare.
Astfel, 38 de comunități din 23 de raioane și municipii au fost vizitate în perioada septembrie – octombrie 2022 (vedeţi aici lista localităţilor vizitate) de către echipa de implementare a programului. Reamintim că pentru ediţia curentă a Programului Bunelor Practici au fost depuse 84 dintre cele mai inovative bune practici, implementate de 57 de comunități locale din Moldova în perioada 2020-2022. Secțiunile la care au aplicat administrațiile publice locale sunt: 1. Guvernare transparentă pentru o administrație publică inteligentă; 2. Dezvoltare locală prin solidaritate comunitară; 3. Tradiții autentice acasă; 4. Infrastructură comunitară pentru revitalizare socială.
În rezultatul competiției, au fi identificate și diseminate cele mai reușite modele de bune practici din administrația publică locală din Moldova, promovând rezultatele remarcabile ale comunităților ce merită a fi cunoscute la nivel naţional şi internaţional. În acest sens putem menționa Centrul turistic „La Porțile Raiului” de din satul Căplani, raionul Ștefan Vodă; traseul de drumeție „Nisporeni – Dealul Bălănești”, aplicația mobilă City health din municipiul Strășeni; piața agroalimentară transfrontalieră de la Slobozia Mare, raionul Cahul; noua stație de epurare pentru cei 5 mii de locuitori din orașul Cantemir și lista poate continua.
„La această ediția a Programului s-au evidențiat multe autorități cu bune practici pe care le-am evaluat după inovație, eficiență, calitate și implicarea locuitorilor. Am fost uimită de bunele practici din acest an și chiar a fost un proces dificil să le alegem pe cele mai bune. Sperăm că aceste localități să fie deschise pentru a putea împărtăși aceste bune practici mai departe”, este de părere Tatiana Badan, președinta CALM și membră a Grupului Coordonator.
„Bunele practici trebuie în primul rând încurajate, iar această competiție în rândul comunităților locale le determină să fie mai bune și să tindă spre performanțe”, a adăugat și Valeriu Musteață, primarul satului Săiți și membrul Grupului Coordonator.
La rândul său, Eduard Ungureanu, expert în cadrul programului „Comunitatea mea” susține importanța implicării cetățenilor la viața comunității „Este important să promovăm bunele practici inovative și care aduc ceva nou; să promovăm comunitățile care implică cetățenii și pot identifica surse de finanțare pentru a face lucruri frumoase”.
Grupul Coordonator al Programului Bunelor Practici are rolul de a monitoriza şi evalua implementarea Programului Bunelor Practici, de a superviza evaluarea şi selectarea celor mai bune practici ale autorităţilor publice locale.
Cele mai bune practici vor fi premiate în cadrul Ceremoniei Naţionale de Premiere, care va avea loc la 21 decembrie 2022.
Programul Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale din Moldova a fost lansat în anul 2005, cu suportul Consiliului Europei și implementat de către IDIS „Viitorul”. Scopul acestei program este acela de a identifica și disemina inițiative inovative și eficiente din administrația publică locală din Republica Moldova, precum și a face cunoscute experiența și rezultatele remarcabile ale autorităților și instituțiilor publice locale din țară.
Pentru mai multe detalii, contactați Coordonatorul programului, Ana – Maria Veverița la numărul de telefon 0 22 221844 sau ana.veverita@viitorul.org