Experiențe de leadership feminin din Republica Cehă

 

În data de 29-30 iunie 2024, la IDIS „Viitorul”, s-a desfășurat al 3-lea workshop întitulat: „Experiența implicării femeilor în politică în Republica Cehă. Solidaritate, inițiative și rezultate din perspectiva leadershipului feminin”. În cadrul evenimentului respectiv au participat circa  25 de doamne primar și consiliere la  nivel  local și  raional, din toate regiunile țării.   

Workshop-ul a acoperit subiecte precum mecanismele de implicare a femeilor în politică, participarea cetățenilor la soluționarea problemelor locale și istorii de succes în Republica Cehă,  instrumente, metode, privind implicarea tinerilor în viața socială în Moldova și Republica Cehă, acestea fiind urmate de o sesiune de întrebări, discuții și sinteze.

În calitate de experți, au fost implicate Monika Durajová, manager de proiect și șef al Secției educație în Agora CE, Praga; Teodora Panus, președinte CNTM, Chișinău; Lenka Opočenská, viceprimar într-un mic oraș ceh Jablonec nad Nisou. În cadrul atelierului de lucru un interes sporit participantele l-au avut în raport cu următoarele subiecte: practicile rurale din Cehia, implicarea tinerilor la nivel local, exemplele proprii din activitatea primăriilor, implicarea femeilor  în procesul decizional în Republica Cehă etc.

Un interes sporit au manifestat participantele și față de activitățile în echipă. Astfel, participantele au apreciat foarte mult implicarea lor pe echipe în soluționarea a două studii de caz, inspirate din practicile  și inițiative de participare din  Jablonec nad Nisou.

În contextul dat, dna Inga Orbu, consilier raional din Soroca a menționat: „Acest seminar pentru mine a fost o experiență binevenită la momentul potrivit  pentru că sunt la primul mandat în calitate de consilier. În acest sens am avut posibilitatea să învățăm din experiența  colegilor noștri din Cehia. În general în aceste două zile de seminar  am cunoscut persoane noi și am învățat cum se pot implica tinerii și femeile în dezvoltarea unei localități. Totodată am înțeles cât este de important ca o femeie cu inițiativă, implicându-se la dezvoltarea comunității poate deveni un politician local foarte apreciat și stimat în propria localitate. Țin să menționez că FEMEIA e puternică și poate răsturna și munții dacă este nevoie! Mulțumim IDIS ”VIITORUL” pentru oportunitatea de a acumula experiențe și cunoștințe noi!”

Workshop-ul s-a desfășurat în cadrul Proiectului „Consolidarea capacităților și abilităților femeilor în procesul politic din Moldova” și este sprijinit financiar de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe și implementat de AGORA CENTRAL EUROPE și IDIS „Viitorul”