IDIS „Viitorul” continuă să susțină consolidarea rezistenței societății civile din Republica Moldova, care acționează ca apărători ai drepturilor omului

 

Consecințele sociale ale reformelor desfășurate în Republica Moldova, de la independență și până în prezent, au fost în vizorul experților de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” în cadrul Departamentului Societate Competitivă. Această orientare în cadrul IDIS a apărut ca o reacție la confruntarea Republicii Moldova cu unele amenințări de ordin social, fiind evidente gravele carențe ale spiritului civic și ale educației publice. Apărut cu numele Democratizare, acest departament s-a numit ulterior Societate Competitivă având în vedere existența problemelor sociale tot mai grave.

IDIS „Viitorul” ocupă un rol esențial în colaborarea dintre mediul academic și politicile publice, unde realizează analize și recomandări de politici într-un spectru divers de interese publice. Fiind atent la promovarea bunei guvernări, IDIS „Viitorul” se aprofundează în diverse domenii, precum: politici de reintegrare, dinamica de securitate, peisaje socioeconomice și considerații de gen, toate asigurând aderarea la principiile democratice și interesele naționale. Prin metodologiile sale riguroase de cercetare, și angajamentul cu societatea civilă, instituțiile academice și centrele de cercetare, IDIS promovează un mediu propice pentru luarea deciziilor, în cunoștință de cauză, în Republica Moldova.

Politicile de reintegrare reprezintă o piatră de temelie a eforturilor IDIS „Viitorul”, concentrându-se pe strategiile de transformare a conflictelor în soluții menite să faciliteze reintegrarea teritorială a națiunii. Valorificând expertiza colectivă a diferitelor segmente ale societății, inclusiv ale organizațiilor societății civile și ale instituțiilor academice, IDIS tinde să se asigure că acțiunile autorităților, din acest domeniu sensibil, se aliniază cu interesul național și susțin idealurile democratice, contribuind, astfel, la consolidarea unității și stabilității naționale.

Mai mult, IDIS „Viitorul” menține o poziție vigilentă în problemele de securitate, recunoscând importanța lor primordială în modelarea peisajului politic al Republicii Moldova și aspirațiile acesteia pentru integrarea europeană. În centrul acestui demers este examinarea permanentă a stabilității politice, atât pe plan intern, cât și în contextul integrării europene.

În acest context, IDIS „Viitorul” pregătește implementarea proiectului „Consolidarea rezilienței societății civile din Republica Moldova”, scopul căruia este de a consolida rezistența organizațiilor și a reprezentanților societății civile care acționează ca apărători ai drepturilor omului în Republica Moldova, inclusiv din regiunile sensibile ale țării.

Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” este un think tank independent, înființat în 1993, care combină cercetarea socială, politică și economică cu componente solide de advocacy. Instituția realizează cercetări aplicate de monitorizare pe mai multe domenii: economie, politică socială, politicile UE, dezvoltare regională, dar și riscurile de securitate și de politică externă.