Moldovan migrants in Russia, capital for politicians

Migranții moldoveni care muncesc în Federația Rusă au un aport esențial în economia țării după volumul remitențelor pe care le trimit acasă, însă ei sunt folosiți în aspectele politice sau geopolitice de către autoritățile Federației Ruse și Republicii Moldova. Este concluzia, expertului IDIS Viitorul, Ion Tăbârță formulată la emisiunea „15 minute de realism economic”.

„Președintele Republicii Moldova ar trebui să elimine aspectele politice din discuții în abordarea statutului cetățenilor moldoveni aflați la muncă în Federația Rusă. Este foarte greu de spus cum se va face acest lucru în condițiile în care avem un proiect politic care pe deplin folosește mecanismul de soft power (puterea blândă n.a.) promovat de Federația Rusă. Pe de altă parte, vedem că Moscova nu arată disponibilitatea să discute echilibrat fără a utiliza astfel de pârghii cu caracter geopolitic asupra statelor din spațiul CSI”, a explicat Ion Tăbârță.

Potrivit expertului un exemplu de soft power folosit de Federația Rusă în raport cu Republica Moldova a fost intenția de tergiversa semnarea de către Chișinău a Acordului de Asociere. Instrumentele folosite au fost presiunile economice și situația migranților moldoveni. Or, după unele presupuneri, actualul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, ar fi consultat Moscova, în vara anului 2013, pentru ca Rusia să pună în aplicare mecanismele soft power contra Chișinăului, iar acest lucru i-a adus un plus de imagine în alegerile parlamentare din 2014, cât și la câștigarea prezidențialelor din anul 2016.

Conform datelor oficiale ale instituțiilor migraționiste ruse, în Federația Rusă se află 525 de mii, dar numărul exact al acestora nu se cunoaște, iar în ultimii ani volumul remiterilor s-a redus la substanțial ca urmare a deprecierii rublei rusești, dar și a expulzărilor în masă. Or, autoritățile RM au spus că sunt gata să ofere soluții pentru migranții expulzați din Rusia, dar nu s-au ținut de promisiuni. Locurile de muncă se împuținează, pe fundalul unei retorici agresive pro-Est.

Pentru alte detalii, vă rugăm să contactaţi responsabilul pe presă, Victor URSU la următoarea adresă: ursu.victoor@gmail.com sau la numărul de telefon 069017396.