Republica Moldova parcurge o perioadă de turbulențe instituționale, marcată de șocuri politice, sociale și economice pe care le poate depăși numai dacă va înțelege natura acestor provocări și va formula răspunsuri pe măsura schimbărilor din societate. În context, a prezentat 10 riscuri pentru Republica Moldova în anul 2017.
În anul curent au fost identificate următoare riscuri și amenințări. Este vorba de: oportunism politic și schimbări bruște de agendă politică, reformatarea flancurilor politice, ajustări sistemice în interesul sistemului oligarhic, prognoze de creștere economică mediocră, criza sectorului financiar-bancar, mimarea reformelor economice, politizarea deciziilor economice, accentuarea sărăciei și declinului demografic, riscul unor proteste turbulente și destabilizarea Republicii Moldova de către Federația Rusă prin puteri de hacker politic.
”Anul 2017 promite apariția unor conflicte Guvern-Președinție, Guvern-Opoziție, Președinte-Opoziție, deși atribuțiile noului șef de stat sunt mult mai limitate, ambițiile sale (gaulliste) au fost supralicitate electoral. Nu sunt clare „liniile roșii” de conduită între PDM-PSRM, dacă admitem că partidul dominant al coaliției aflate la guvernare l-a ajutat pe Dodon să devină Președintele R. Moldova”, a explicat expertul, Veaceslav Berbeca.
În ceea ce privește riscurile economice pentru Republica Moldova, Ion Tăbîrță susține că: ” Guvernul R. Moldova a atins obiectivul unei „stabilizări fără creștere economică”. Anticipăm un ritm de creștere economică cu indicatori limitați de constrângerile actualului sistem administrativ și politic. În aceste condiții de progres minimal, există riscul de neonorare a celorlalte condiții de acordare a asistenței financiare externe, formulate de FMI și Uniunea Europeană, ceea ce ar putea conduce la pierderea asistenței financiare externe pentru a se asigura stabilitatea socio-economică și politică”.
În cadrul analizei a fost identificat și fenomenul black swans (fenomenul lebedei negre) care generează mai multe riscuri. Printre cele mai importante sunt: incidența fenomenului climateric extrem, regionalismul politizat, tranziția de putere în SUA și escaladarea războiului în Ucraina.
Previzionarea RISCURILOR TOP 10 s-a făcut cu implicarea unor comunități de policy thinkers. Respondenții au fost rugați să simuleze cele mai mari provocări ale anului 2017 pentru Republica Moldova. Metoda de evaluare a riscurilor anului 2017 s-a rezumat la identificarea „triadică” a unor amenințări interne/externe, cu impact politic, social, economic, ne-convențional, precum și a unor fenomene rare (black swan).
Publicația poate fi descărcată aici.
Pentru alte detalii, vă rugăm să contactaţi responsabilul pe presă, Victor URSU la următoarea adresă: ursu.victoor@gmail.com sau la numărul de telefon 069017396.