Trend Hunter: Moldova plătește mai mult pentru poliție decât toate țările din UE

Continuăm seria de info-grafice și info-tabele ce au menirea să informeze publicul larg despre eficiența instituțiilor publice din Moldova. Astăzi ne vom concentra asupra activității Ministerului Afacerilor Interne (MAI) din Moldova.

Pentru activitatea acestui minister am cheltuit în 2016 aproape 2.55 miliarde lei din bugetul național. Suma este impresionantă având în vedere că nu cheltuim la fel de mult pe educație și sănătate luate împreună. Apare întrebarea, cât de eficiente sunt aceste cheltuieli publice în comparație cu cele efectuate de alte țări?

Pentru a compara eficiența cheltuielilor publice din acest domeniu, prezentăm raportul dintre cheltuielile ce revin MAI și Produsului Intern Brut (PIB). Moldova este lider la capitolul cheltuieli cu poliția. Din fiecare 100 lei produși de economia Moldovei, noi achităm aproape 2 lei pentru serviciile prestate de polițiști, de aproape două ori mai mult decât media pentru țările din Uniunea Europeană. Spre comparație, vecinii noștri români achită cu 30% mai puțin decât noi pentru serviciile MAI.

Dacă am reduce cheltuielile pentru MAI din Moldova la nivelul celor din țările UE, am economisi anual aproape un miliard de lei. Cu banii economisiți am putea repara câte 20 de kilometri de drum național în fiecare an, fără a fi nevoiți să ne împrumutăm de la instituțiile internaționale pentru asta. Spre exemplu, am putea repara integral drumul Chișinău – Vadul lui Vodă în 2018, fără cheltuieli suplimentare la buget.

O altă modalitate de a studia eficiența MAI este și prin examinarea raportului dintre populație și număr de polițiști. Conform datelor prezentate în info-graficul alăturat, nici la acest capitol Moldova nu stă mai bine. Un angajat MAI din Moldova revine la 223 de cetățenii ai acestei țări, cu mult sub media UE de 348 de cetățeni. Pentru comparație, un polițist român servește interesele a 377 de cetățeni, cu 154 de cetățeni mai mult decât colegul său moldovean. Dacă Moldova ar vrea să ajungă țările UE din urmă la capitolul eficiența polițiștilor, ar trebui să avem 10 mii de polițiști în loc de 16 mii cât avem acum.

Ce ar trebui să ne alarmeze este și faptul că numărul angajaților MAI pare a fi în creștere, deși populația țării este în scădere. Din rapoartele MAI putem afla că la începutul lui 2016, Moldova avea deja 16205 de angajați a MAI (ofițeri și subofițeri), în comparație cu 15918 în 2014. Trendul acesta ascendent din Moldova e contrar evoluției din țările Uniunii Europene, unde numărul de polițiști este în scădere chiar dacă populația UE este în creștere. Ministerele de interne din țările UE adoptă rapid tehnologiile moderne de supraveghere și, ca rezultat, nu mai au nevoie de același număr de polițiști pentru a asigura ordinea publică.

Policy guidelines: MAI trebuie să-și reducă numărul de ofițeri și subofițeri la 10 mii. Bugetul MAI ar trebui redus la 1.5 miliarde de lei.

Disclaimer: Opiniile expuse în acest articol sunt doar ale autorului și pot fi diferite de poziția oficială a IDIS „Viitorul”. IDIS „Viitorul” nu poartă nici o răspundere pentru opiniile exprimate în acest articol.

Note metodologice:  Datele prezentate în graficele ce compară Moldova cu alte țări sunt doar pentru 2014. Eurostat nu oferă o statistică a numărului de polițiști/pompieri pentru 2015 sau 2016. Italia și Germania nu au raportat date pentru 2014 și a fost excluse din calculele pentru media UE. PIB-ul Moldovei pentru 2014 a fost calculat pe baza datelor Biroului Național de Statistică. Numărul total al populației pentru toate țările din tabel a fost preluat din baza de date a Eurostat. Numărul de polițiști si bugetul MAI pentru Moldova au fost preluate din rapoartele MAI.