Sistemul achizițiilor electronice salvează banii Republicii Moldova

Sistemul achizițiilor publice din Republica Moldova se confruntă cu lipsa transparenței, concurență limitată, fluctuația cadrelor implicate și ineficiență. Or, practicile internaționale arată că sistemele electronice de achiziții publice pot contribui semnificativ la creșterea transparenței și reducerea fraudelor, neregulilor care prejudiciază grav bugetele publice, a explicat economista IDIS Viitorul, Diana Enachi în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”.

Dânsa a exemplificat eficiența sistemului electronic de achiziții cu cel ucrainean Prozorro - pioner, care acoperă într-o singură platformă toate etapele procesului de achiziție publică, ceea ce face inclusiv monitorizarea mai simplă si reduce costurile administrative pentru autorități. ”La numai un an de la lansare, sistemul ucrainean a reușit să producă schimbări majore. A sporit foarte mult încrederea în sistemul achizițiilor, inclusiv a mediului privat. Astfel, numărul ofertanților unici a crescut de 3 ori”.

Diana Enachi a spus că utilizarea noului sistem electronic – MTender – are o serie de avantaje și beneficii pentru cetățeni, dar și pentru autoritățile publice. Este vorba de eficientizarea cheltuielilor bugetare prin reducerea costurilor de tranzacționare, reducerea poverii administrative, creșterea încrederii agenților economici în sistemul de achiziții, ceea ce determină participarea mai activă a acestora la procedurile de achiziție, sporirea concurenței și un grad înalt de transparență, care mărește încrederea cetățenilor în autoritățile publice și în modul în care acestea valorifică bugetele publice.

Potrivit economistei, în jumătate de an de la lansare, sistemul MTender înregistrează rezultate modeste. Sunt înregistrate 10 autorități contractante, dintre care doar 6 au desfășurat până în prezent proceduri de achiziție publică prin intermediul sistemului. Un rezultat palpabil deja al noului sistem sunt economiile realizate de autorități, care ajung în mediu la circa 30%, ceea ce demonstrează impactul pozitiv asupra bugetelor publice.

”Participarea autorităților contractante în acest sistem este foarte scăzută, deși s-au făcut eforturi în acest sens cu suportul societății civile și a businessului. Au fost organizate 10 sesiuni informative cu autoritățile contractante din diverse regiuni, inclusiv Chișinău. IDIS ”Viitorul” susține în continuare această inițiativă și venim cu un apel către toate autoritățile din țară, să fie active, să utilizeze MTender și, astfel, să demonstreze că își doresc cu adevărat reformarea sistemului”, a concluzionat Diana Enachi.

Emisiunea este realizată de către IDIS Viitorul în parteneriat cu Radio Europa Liberă.

Pentru mai multe detalii contactați Coordonatorul Relații Publice IDIS Viitorul, Victor URSU la adresa de email ursu.victoor@gmail.com sau la telefonul 069017396.