Blog

A treia oară consecutiv electorala crește cererea de valută

După cum am mai scris acum jumătate de an piața valutară din Moldova este strict influențată de alegeri. Cererea de valută depășește oferta după fiecare scrutin electoral: 2009, 2014 și acum 2019. Astfel în 2008 cererea și oferta de valută sau egalat la nivel de 2,4 miliarde USD, iar în an electoral 2009, cererea a fost cu 400 milioane USD mai mare. Atunci cursul valutar a fost menținut stabil, datorită intervențiilor masive ale BNM, care a epuizat 1/3 din rezervele valutare.

Apoi oferta de valută crește constant ca în ajun de alegeri din 20014 să ajungă la 2,9 miliarde USD și să depășească cererea cu 270 milioane USD.

Urmează alegerile din 2014, oferta de valută scade dramatic, deficitul ajunge la 700 mil USD pe an și avem intervenția BNM, care a dus la reducerea rezervelor valutare cu un miliard USD și deprecierea valutei naționale.

În 2016 piața după doi ani de criză se echilibrează la nivelul de aproape 1,8 miliarde USD, apoi urmează creșterea accelerată a ofertei și cererea slabă. Drept consecință timp de trei ani avem un surplus de valută de 740 Milioane USD, cea ce obligă BNM să intervină pe piață cu procurări de valută și totodată am asistat la aprecierea leului moldovenesc față de valutele străine timp de 2 ani până în august 2018.

Însă apropierea alegerilor a generat creșterea cererii de valută în trimestrul IV 2018, cererea a fost cu 61 milioane USD mai mare decât oferta.

Drept consecință la finele lui 2018, în ajun de alegeri Oferta și Cererea sau egalat la nivel de aproape 2,1 miliarde USD anual.

Anume factorul electoral și ne-a determinat să spunem încă din primăvară că vom asista la un curs valutar stabil cu o ușoară depreciere a Leului moldovenesc. Pentru primul trimestru 2019 ca și-n precedentele electorale anticipăm o creștere a cererii de valută cu ofertă stabilă, cea ce va crea un nou deficit pe piața valutară. Însă dacă nu vor interveni careva anomalii acest deficit va fi unul redus, ușor de depășit cu intervenții moderate ale BNM.

Drept consecință vom asista în continuare la o ușoară depreciere a leului moldovenesc, însă această depreciere este destul de mică, în zona de confort psihologic al populației, ce nici nu se face simțită.

Follow us on

Our social networks

Subscribe on

newsletter

Connect with us