News

Jurnaliștii și ONG-urile locale își vor consolida capacitățile în domeniul combaterii corupției

2020.06.02 Corupție Maria Procopciuc Print version

 

Institutul de Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” implementează, în perioada martie - septembrie 2020, proiectul „Media regională împotriva corupției locale”. Proiectul are ca scop consolidarea capacităților jurnaliștilor locali și a ONG-urilor locale în domeniul combaterii corupției și anume: declarația de venit și interese a aleșilor locali. Proiectul este implementat cu susținerea financiară a Programului de cooperare pentru dezvoltare și de promovare a democrației al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania.

„La alegerile locale din 2019 au fost aleși 898 de primari și 11580 de consilieri (1108 consilieri raionali și municipali și 10472 de consilieri orășenești și sătești) care, conform Legii nr. 133/2016 privind declararea averii și intereselor personale, sunt subiecți ai declarării averii și intereselor personale. Prin acest proiect ne propunem să fortificăm capacitățile instituțiilor media și a organizațiilor societății civile din regiunile Moldovei de a monitoriza și a elucida cazurile de corupție, în special în ceea ce privește abilitatea de a analiza, în mod dinamic, declarația de avere și interese personale ale aleșilor locali”, menționează Ana Znaceni, managerul proiectului.

În cadrul proiectului sunt planificate să fie organizate mai multe seminare regionale și o vizită de studiu la Centrul Național Anticorupție și la Autoritatea Națională de Integritate. Seminarele vor avea loc cu participarea jurnaliștilor și a ONG-iștilor din Nord, Centru, Sud și Găgăuzia. Jurnaliștii participanți la seminare, în urma experienței acumulate, vor putea elabora investigații jurnalistice.

Subiectele care vor fi abordate în cadrul instruirilor vizează: cadrul legal și instituția anticorupție din Republica Moldova: prevederile noului „pachet anticorupție”; declarația de avere și interese personale: conținut și procedură; sistemul de control al averilor și intereselor persoanelor cu funcții publice și cum documentăm și producem o investigație jurnalistică. De asemenea, este prevăzută realizarea a trei podcasturi pe subiecte legate de monitorizarea și elucidarea cazurilor de corupție locală.

Având în vedere pandemia provocată de noul tip de coronavirus (COVID-19), pe data de 03 și 04 iunie 2020 instruirea pentru jurnaliștii și ONG-știi din partea de Nord a țării va avea loc online, prin intermediul platformei zoom și se va desfășura pe subiectul „Monitorizarea și elucidarea cazurilor de corupție la nivel local”.

„Sperăm foarte mult că prin intermediul acestei inițiative, experții IDIS Viitorul  vor reuși să contribuie la creșterea capacității de înțelegere a reprezentanților societății civile și a ziariștilor implicați în implementarea acestui proiect vis-a-vis de mecanismele și instrumentele care țin de combaterea corupției la nivel local și central. Doar impreună, conjungând eforturile în acest sens, putem identifica soluții pentru a depăși provocările respective”, susține Liubomir Chiriac, directorul executiv IDIS Viitorul.

Evenimentele au loc în cadrul proiectului „Media regională împotriva corupției locale”, implementat de către IDIS „Viitorul” cu susținerea financiară a Programului de cooperare pentru dezvoltare și de promovare a democrației al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania.

Proiectul urmărește scopul de a promova intoleranța publică la corupție și de a sprijini eforturilor anticorupție din Moldova, prin implicarea activă a mass-mediei regionale și a OSC-urilor locale.

Follow us on

Our social networks

Subscribe on

newsletter

Connect with us