News

Pentru Republica Moldova, eficiența energetică este una dintre soluțiile la problema securității energetice, mediului și economiei, expert

2021.03.05 Eficiență energetică Maria Procopciuc Print version

Fiind importatoare de resurse energetice, pentru Republica Moldova eficiența energetică este una dintre soluțiile la problema securității energetice, a mediului și a economiei. Este opinia expertului în energetică al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Ion Muntean, expirmată în contextul Zilei Mondiale a Eficineție Energetice, marcată anual la 5 martie.

Expertul spune că Republica Moldova trebuie să celebreze această zi într-un mod special, de rând cu toate țările care au probleme la capitolul securității energetice. În opinia sa, deși acestui domeniu ar trebui să i se acorde o importanță mult mai mare, cu regret se contată că în ultimii ani autoritățile publice centrale nu au în vizor ca prioritate acest domeniu. Unele dintre motive care au determinat acest lucru este pandemia de COVID-19, problemele legate de nerespectarea angajamentelor politice și lipsa voinței politice de a susține acest sector. Cadrul instituțional slab și reforma în domeniu din 2018 a dus la slăbirea instituțiilor și din această cauză se observă cum domeniului nu i se acordă suficientă atenție.

Ion Muntean amintește că până în 2020 Republica Moldova s-a angajat să eficientizeze consumul de energie cu 20%, să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 25% și să crească ponderea energiei regenerabile cu 17%, însă la ziua de astăzi se observă că aceste obiective de eficiență energetică nu au fost atinse și nu există încă un raport oficial care să spună la ce nivel suntem cu eficiența energetică.

„Reieșind din faptul că totuși la moment se observă carențe în ceea ce privește dezvoltarea domeniului, în special din cauza faptului că nu este o prioritate la nivel național, mă tem că chiar și obiectivele stabilite pentru 2030 nu vor fi atinse. Depinde foarte mult de planul de acțiuni care va fi elaborat și de către interesul politic de care vor da dovadă cei de la guvernare”, a spus expertul.

Expertul spune că la nivelul unui apartament, al unei case de locuit, în sensul implementării unor măsuri de eficiență energetică, o măsură este procurarea echipamentelor electrocasnice cu o clasă de eficiență energetică mai performantă. Altă măsură ar fi utilizarea becurilor LED, odată ce consumul de electricitate, în special pentru iluminat, are o pondere destul de semnificativă. Însă, aici trebuie acordată atenție calității corpurilor de iluminat noi. Acestea au mai mulți parametri care trebuie luați în considerare. Este vorba de nivelul de iluminare, culoarea luminii, indicii de redare a culorilor  etc.

Ion Muntean mai afirmă că eficiența energetică are efecte pozitive sociale, economice și este un domeniu care necesită a fi dezvoltat și menținut ca unul prioritar. În opinia sa, sunt anumite aspecte care nu stimulează la moment dezvoltarea acestui domeniu în Republica Moldova. În primul rând este vorba de tarifele relativ mici la resursele energetice, comprativ cu tarifele țărilor de unde vin tehnologiile utilizate pentru lucrările de eficiență energetică, ceea ce duce la rezerve în sensul motivării populației, a instituțiilor și a întreprinderilor de a implementa măsuri de eficiență energetică.

De asemenea, expertul spune că este important să conștientizăm faptul că efectele asupra mediului înconjurător, urmare a consumsului de energie, sunt destul de dăunătoare. La ziua de astăzi, schimbările climatice care sunt, ne îndemană să eficientizăm consumul de energie pentru a beneficia de un mediu mai curat și sănătos.

În domeniul eficienței energetice, IDIS „Viitorul” precizează că implementează în prezent două proiecte. Este vorba de „Eficientizarea iluminatului public în orașul Călărași – Licurici în inima Codrilor” și „Promovarea eficienței energetice în raionul Călărași – PEE Călărași”. Ca rezultat al implementării primului proiect, a fost iluminată arhitectural clădirea Muzeului de Istorie și Etnografie din orașul Călărași și este la etapa de finalizare instalarea unei rețele de iluminat eficient energetic de 21 de kilometri. Ca rezultat, proiectul va asigura o economie reală de 6500 euro/an, va permite reducerea emisiilor de CO2 și a costurilor de întreținere și exploatare. Cel de-al doilea proiect are ca obiectiv abilitarea cetățenilor din raionul Călărași din punct de vedere al eficienței energetice.

Follow us on

Our social networks

Subscribe on

newsletter

Connect with us