News

Tinerii și tinerele din Cahul au învățat să promoveze egalitatea de gen și să prevină violența împotriva femeilor și fetelor prin intermediul unui instrument de realitate virtuală

Mai mulți tineri și tinere din Cahul au participat la o masă rotundă privind promovarea egalității de gen și prevenirea violenței împotriva femeilor și fetelor. Evenimentul a avut loc în incinta Centrului de tineret Cahul și a fost parte a proiectului pilot inovator „Viitor mai bun/Better Future”, implementat de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” la inițiativa UN Women Moldova cu sprijinul financiar al Suediei. În cadrul proiectului se utilizează o tehnologie de realitate virtuală (VR) de ultimă generație. Este vorba despre o pereche de ochelari, care se referă la ambianțe artificiale create pe calculator și care oferă o simulare a realității, încât utilizatorul poate căpăta impresia de prezență fizică aproape reală, atât în locurile reale, cât și în cele imaginare.

Nighina Azizov, analistă de programe la UN Women Moldova, a menționat, în deschiderea evenimentului, că acesta are ca scop informarea tinerilor și tinerelor despre cumpot fi schimbate comportamentele și realitățile de astăzi cu ajutorul realității virtuale. Potrivit Nighinei Azizov, astăzi rolul tinerilor și tinerelor trebuie regândit, nu trebuie priviți/privite doar ca persoane care trebuie să se implice și să ofere informații despre cum văd viitorul, dar ca și persoane care iau decizii acum, nu în viitor. „Tinerii acum simt anumite lucruri mai bine decât noi maturii. UN Women a considerat că utilizarea tehnologiei cu inovație socială ar fi o soluție foarte bună pentru ca tinerii să schimbe stereotipurile de gen. Suntem persoane cu drepturi egale, trebuie să schimbăm lucrurile în această societate, să nu fim martori indiferenți, nu trebuie să tăcem când există o nedreptate. Ca să putem lua decizii trebuie să fim vocali/e”, a afirmat Nighina Azizov.

Carolina Ungureanu, vice directoare și manageră de proiect al IDIS Viitorul, a spus că proiectul este unul de perspectivă, deoarece în domeniul prevenirii violenței față de femei și fete, promovării drepturilor omului și egalității de gen se dorește promovarea inovației. „În cadrul acestei pilotări veți beneficia de informații, de expertiză. O să încercăm să discutăm pe larg cum vedeți un viitor mai bun aici în Republica Moldova. Noi considerăm că o persoană informată este mai puternică, poate să-și argumenteze o poziție, să gândească într-un anumit mod și să creeze relații frumoase. Noi încurajăm persoanele în primul rând să se informeze, să aibă un comportament demn de tânăr/tânără, în care să respectăm egalitatea și punctul de vedere al fiecărei persoane”, a spus Carolina Ungureanu.

Fiind întrebați/întrebate ce înseamnă în viziunea lor „viitor mai bun”, tinerii/rele au răspuns că este vorba de o lume în care toți se respectă și este unitate.

„Un viitor bun pentru mine este viitorul în care eu aș putea să mă dezvolt și mi se deschid ușile. Este important ca ușa viitorului spre care tindem să fie deschisă, pentru că dacă o ușă ți se închide în față apare frica, devii complexat/ă și îți este frică să mergi mai departe. Trebuie să dezvoltăm o societate educată, cultă și o gândire corectă atât la tineri/e cât și la persoane mai învârstă”, a spus Dana Boinceanu, participantă la seminar.

„Un viitor bun este atunci când poți spera la o carieră de succes, din care să rezulte multe reușite, finanțe, îndeplinirea dorințelor, iar toate aceste lucruri să fie făcute din plăcere”, a declarat Stela Băncilă, la fel participantă la seminar.

În opinia Irinei Bejan, un viitor bun este atunci când responsabilitățile în familie sunt împărțite în mod egal. „Noi, femeile, suntem deseori puse în situația de a alege între carieră și familie și ne vine mult mai greu să ne păstrăm echilibrul de a fi și bune mame și specialiste bune în diferite domenii. Atunci când apar unele probleme în familie, totul este pus pe umerii femeii, ceea ce este greșit.”, a opinat Irina Bejan.

Subiectele abordate în cadrul mesei rotunde au vizat: fenomenul bullying, imaginea de sine și generația egalității.

Pe parcursul activității, participantele/ții au avut posibilitatea să testeze instrumentul de realitate virtuală și să privească două filmulețe, cu exemple de violență împotriva femeilor și fetelor. Ca rezultat al vizionării, tinerele/ii au povestit că scenariile sunt realiste, afirmând că astfel de cazuri pot să se întâmple în viața de zi cu zi. 

Mai mult de 700 de persoane vor fi instruite cum să sprijine promovarea egalității de gen și prevenirea violenței împotriva femeilor și fetelor. Este vorba despre eleve și elevi, tinere și tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, inclusiv profesoare și profesori / facilitatori și psihologi, de la 18 instituiții de învățământ, centre de tineret, organizații non guvernamentale conduse de tineri/e, din diferite raioane ale Republicii Moldova.

Până în luna aprilie 2022, vor fi desfășurate mai multe mese rotunde și vor fi organizate discuții pe tema violenței împotriva femeilor și fetelor. Elementul principal al proiectului pilot va fi testarea instrumentului „Realitatea Virtuală”.

Proiectul pilot „Better Future project among youth centres, youth NGO’s and educational institutions”, este implementat în perioada mai 2021 - aprilie 2022, de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, cu susținerea UN Women Moldova și cu sprijinul financiar al Suediei în cadrul programului “Eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor”.

Follow us on

Our social networks

Subscribe on

newsletter

Connect with us