News

Tinerii și tinerele din Fălești au învățat să promoveze egalitatea de gen și să prevină violența împotriva femeilor și fetelor prin intermediul unui instrument de realitate virtuală

 

Fenomenul violenței este o mare problemă pentru societatea noastră, iar inovația în acest domeniu este o necesitate pentru a-l preveni. Este opinia expusă de către mai mulți tineri și tinere din Fălești, care au învățat, în cadrul unei mese rotunde, să promoveze egalitatea de gen și să prevină violența împotriva femeilor și fetelor prin intermediul unui instrument de realitate virtuală. Evenimentul a avut loc în incinta Centrului de tineret Fălești și a fost parte a proiectului pilot inovator „Viitor mai bun/Better Future”, implementat de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, la inițiativa UN Women Moldova cu sprijinul financiar al Suediei.

În cadrul proiectului se utilizează o tehnologie de realitate virtuală (VR) de ultimă generație. Este vorba despre o pereche de ochelari, care se referă la ambianțe artificiale create pe calculator și care oferă o simulare a realității, încât utilizatorul poate căpăta impresia de prezență fizică aproape reală, atât în locurile reale, cât și în cele imaginare.

Carolina Ungureanu, vice directoare și manageră de proiect al IDIS Viitorul, a spus că instituția pe care o reprezintă a desfășurat zeci de activități dedicate tinerilor și tinerelor, unde aceștia au demonstrat că sunt pentru un viitor mai bun, iar prin acest proiect se încearcă a crea acea platformă în care tinerii și tinerele să poată să se exprime liber, să spună cum văd viitorul. Carolina Ungureanu a mai menționat că în cadrul acestui proiect se dorește testarea unui instrument dezvoltat pe parcursul mai multor ani de către UN Women.

Potrivit Carolinei Ungureanu, scopul instrumentului de realizate virtuală este de a afla părerea tinerilor și tinerelor asupra unor scenarii privind violența împotriva femeilor și fetelor, redate prin intermediul unor filmulețe. „Este un lucru când sunt strategii, planuri, acte legislative, dar este mult mai important să auzim din teren vocea reală a tinerilor și tinerelor, ce au, ce își doresc, ce se văd în viitor. Fiecare opinie are dreptul la viață, atât timp cât este argumentată. Pentru noi este important orice feedback venit de la voi”, a spus Carolina Ungureanu.

Erica Zucec, experta proiectului pilot, a spus că în opinia sa „viitor mai bun asta înseamnă că fiecare dintre noi poate contribui la acest viitor” și a solicitat tinerilor și tinerelor să vină cu păreri ce înseamnă în viziunea lor „viitor mai bun”. Potrivit acestora, un viitor mai bun este atunci când oamenii se respectă unii pe alții; când familia din care faci parte este fericită, este respect reciproc; când poți avea încredere în oameni, să nu-ți fie teamă să mergi pe stradă; când vocea ta este auzită, oamenii te ascultă, dar nu te judecă; condiții mai bune în educație, o infrastructură dezvoltată, un loc de muncă asigurat etc.

„Viziunea mea asupra unui viitor mai bun ar consta în trecerea de la vorbe la fapte. Întâi de toate trebuie conștientizare, iar în loc de a compătimi să schimbăm ceva. Schimbarea începe de la noi”, a spus o participantă la masa rotundă.

„În viziunea mea un viitor mai bun este să avem o țară fără stereotipuri de gen, cu o populație educată și fără hărțuire, precum se întâmplă frecvent la noi în societate”, a declarat o altă participantă la masa rotundă.

„Eu cred că viitorul depinde de fiecare dintre noi. Așa cum ni-l imaginăm, așa va fi dacă vom munci. Un viitor mai bun este alături de familie”, a opinat un participant la discuție.

Referindu-se la fenomenul violenței, tinerii și tinerele au afirmat că aceasta este o mare problemă pentru societatea de astăzi. În opinia lor, când într-o familie este violență, copiii cresc cu traumatisme, femeile nu își găsesc locul în viață, se dezamăgesc în viață, se simt vulnerabile.

Subiectele abordate în cadrul mesei rotunde au vizat: fenomenul bullying, imaginea de sine și generația egalității.

În cadrul evenimentului, tinerii și tinerele au avut posibilitatea să testeze instrumentul de realitate virtuală. Tinerii și tinerele au privit două filmulețe, cu exemple de violență împotriva femeilor și fetelor. Aceștia, au declarat ulterior că asemenea situații se pot întâmpla în viața reală, scenariile nu sunt din domeniul fantasticului. De asemenea, au afirmat că exemplele au fost selectate pe potrivă, informația din filmulețe se memorează destul de bine. La fel, au opinat că asemenea filme trebuie prezentate în școli, pentru ca cei mai mici să fie pregătiți pentru asemenea cazuri și a preveni unele neplăceri.

Mai mult de 700 de persoane vor fi instruite cum să sprijine promovarea egalității de gen și prevenirea violenței împotriva femeilor și fetelor. Este vorba despre eleve și elevi, tinere și tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, inclusiv profesoare și profesori / facilitatori și psihologi, de la 18 instituiții de învățământ, centre de tineret, organizații non guvernamentale conduse de tineri, din diferite raioane ale Republicii Moldova.

Până în luna aprilie 2022, vor fi desfășurate mai multe mese rotunde și organizate discuții pe tema violenței împotriva femeilor și fetelor. Elementul principal al proiectului pilot va fi testarea instrumentului „Realitatea Virtuală”.

Proiectul pilot „Better Future project among youth centres, youth NGO’s and educational institutions”, este implementat în perioada mai 2021 - aprilie 2022, de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, cu susținerea UN Women Moldova și cu sprijinul financiar al Suediei în cadrul programului “Eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor”.

Follow us on

Our social networks

Subscribe on

newsletter

Connect with us