Mai mulți tineri și tinere din Ungheni și-au exprimat opinia asupra unui viitor mai bun în cadrul unei mese rotunde privind promovarea egalității de gen și prevenirea violenței împotriva femeilor și fetelor. Evenimentul a avut loc în incinta Centrului raional de tineret și a fost parte a proiectului pilot inovator „Un viitor mai bun/Better Future”, implementat de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” la inițiativa UN Women Moldova cu sprijinul financiar al Suediei.
În cadrul proiectului se prezintă tinerilor și tinerelor o tehnologie de realitate virtuală (VR) de ultimă generație. Este vorba despre o pereche de ochelari, care se referă la ambianțe artificiale create pe calculator și care oferă o simulare a realității, încât utilizatorul poate căpăta impresia de prezență fizică aproape reală, atât în locurile reale, cât și în cele imaginare.
Carolina Ungureanu, vice directoare și manageră de proiect la IDIS Viitorul, le-a spus tinerilor că scopul mesei rotunde este de a-i informa despre promovarea egalității de gen și prevenirea violenței împotriva femeilor și fetelor, dar și de a demonstra instrumentul de realitate virtuală, de a îmbina partea teoretică, informativă, cu partea practica. „Este una când se discută și altceva când vizualizăm. Impactul informării și al discuțiilor, în urma vizualizării poate fi unul mai mare. Pentru noi este foarte important părerea voastră. Ce impresii v-a lăsat, ce se poate de dezvoltat, de adăugat”, a spus Carolina Ungureanu.
Formatorii și formatoarele de la IDIS Viitorul au discutat cu tinerii și tinerele despre fenomenul bullying, imaginea de sine, generația egalității și miturile violenței împotriva femeilor și fetelor. Totodată, tinerii și tinerele au avut posibilitatea să-și expună, prin desen, punctul de vedere asupra unui viitor mai bun.
„Lumea mai bună noi am reprezentat-o printr-o balanță care vine să ne vorbească despre un echilibru în societate și egalitate între oameni, care acum sunt diferiți. Egalitatea de gen ar trebui să fie reglementată prin legi, deoarece acest fapt acum înclină balanța. Mai avem pe balanță siguranța de zi cu zi, exprimarea liberă, protecția oferită fiecăruia, respectul față de cei din jur și alegerile pe care le facem în viață. Toate acestea, dacă vor fi respectate, ar face lumea mai bună”, au spus membrii echipei numărul unu.
„Un viitor mai bun înseamnă oportunități egale pentru femei și bărbați la angajare. Știm că astăzi angajarea femeilor în organele de poliție este una problematică. În viitorul nostru mai bun sper că se vor schimba lucrurile și mentalitatea oamenilor, astfel încât și femeile vor avea aceleași drepturi la angajare în poliție. În viitorul nostru mai bun avem inima care reprezintă dragostea. Sperăm că vom reuși să creăm un viitor mai bun unde vom avea toleranță față de discriminare, deoarece acum încă persistă ideea că bărbatul trebuie să decidă într-o familie și domină asupra femeii”, au menționat membrii echipei numărul doi.
„Am desenat o clădire care are multe uși care se deschid spre multe oportunități. Vorbim despre studii de calitate, un loc de muncă, libera exprimare, egalitatea de gen, siguranța zilei de mâine, protecție și dreptul la alegeri. Am desenat un copac unde cresc banii, ceea ce ne oferă oportunități de a avea un trai decent și siguranța viitorului. Avem două mașini care ne arată egalitatea în drepturi. Cel care are o mașină nouă nu este cu nimic mai presus decât cel care are o mașină mai veche. Toți mergem pe același drum. Avem un balon cu aer cald care reprezintă libertatea și libera exprimare. Fiecare persoană are dreptul la alegere și nimeni nu poate să-i impună o idee anumită”, a fost opinia membrilor grupului numărul trei.
Potrivit membrilor grupului numărul patru, un viitor mai bun înseamnă faptul că fiecare va avea o casă a lui, o familie, va avea câștiguri financiare. De asemenea, înseamnă că în privința femeilor va fi respectată egalitatea de gen, nu vor exista stereotipuri, discriminare. Un viitor mai bun va însemna și prieteni adevărați, studii de calitate, un job bine plătit, siguranță alimentară și protecția naturii.
Fiind rugați să comenteze scenariile filmulețului pe care l-au vizualizat, după ce au testat ochelarii de realitate virtuală, tinerii și tinerele au specificat că proiecția video vine în ajutorul acelor tineri și tinere care încă nu pot să identifice momentele hărțuirii și le consideră de fapt flirt, că astfel de filmulețe aduc la suprafață cazurile care se petrec zi de zi în raport cu fetele și femeile. La fel, au menționat că au desprins ideea că hărțuirea creează probleme serioase, victimele se închid în sinea lor, agresorii stau la libertate și pot să hărțuiască alte fete.
Tinerii și tinerele cred că despre astfel de lucruri victimele trebuie să se vorbească public, iar societatea să le fie alături, să le susțină într-o astfel de situație vulnerabilă. De asemenea, au afirmat că un asemenea comportament, pe care l-a avut băiatul în filmuleț, care este prezent astăzi în rândul multor tineri, este unul greșit pentru societatea de astăzi, dar și pentru cea de viitor și trebuie să dispară. Tinerii și tinerele au mai menționat că a fost important să vizualizeze filmulețul și scenarii, ca să știe cum să acționeze eventual dacă vor ajunge în cazuri similare.
În opinia acestora, ar trebui să existe asemenea filmulețe și scenarii și pe alte probleme actuale ale societății, decât flirt și hărțuire. Ar trebui să fie dezvoltate și roluri în care și băieții ar avea ceva de învățat, nu doar să existe roluri informative pentru fete, și cu mai mult impact emoțional. Tinerii și tinerele au mai precizat că în film au sesizat o lipsă de comunicare dintre părinți și copii. Dacă băiatul avea șapte ani de acasă, dacă cu el s-ar fi discutat ce este bine și ce nu este bine să facă nu ar fi procedat așa față de fată.
Aceștia au mai declarat că nu există o scuză pentru hărțuirea venită din partea băiatului, dar nici pentru fată care i-a trimis fotografii intime, având încredere, și neștiind că poate ajunge victima unei hărțuiri că fotografiile vor ajunge în public și nu va putea riposta. Tinerii și tinerele au mai afirmat că fata a acționat corect atunci când a povestit directorului școlii despre cele întâmplate.
Laura Grecu, consultantă UN Women Moldova, a spus tinerilor că instrumentul a fost gândit mult timp în urmă, iar în 2020 au fost realizate mai multe scenarii, iar ca rezultat sunt promovate aceste două, care descriu hărțuirea și flirtul.
Mai mult de 700 de persoane vor fi instruite cum să sprijine promovarea egalității de gen și prevenirea violenței împotriva femeilor și fetelor. Este vorba despre eleve și elevi, tinere și tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, inclusiv profesori / facilitatori și psihologi, de la 18 instituiții de învățământ, centre de tineret, organizații non guvernamentale conduse de tineri/e, din diferite raioane ale Republicii Moldova.
Până în luna aprilie 2022, vor fi desfășurate mai multe mese rotunde și vor fi organizate discuții pe tema violenței împotriva femeilor și fetelor. Elementul principal al proiectului pilot va fi testarea instrumentului „Realitatea Virtuală”.
Proiectul pilot „Better Future project among youth centres, youth NGO’s and educational institutions”, este implementat în perioada mai 2021 - aprilie 2022, de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, cu susținerea UN Women Moldova și cu sprijinul financiar al Suediei în cadrul programului “Eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor”.