News

Tineri și tinere din Moldova vor folosi ochelari de realitate virtuală și vor participa la discuții, ateliere și mese rotunde pentru a preveni violența față de fete și femei

Mai mult de 700 de persoane vor participa la activități de promovare a egalității de gen și de prevenire a violenței împotriva femeilor și fetelor. Este vorba despre eleve/elevi, tinere/tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, inclusiv profesoare/profesori, facilitatoare/facilitatori, psihologe/psihologi, de la 18 instituiții de învățământ, centre și organizații de tineret din diferite raioane ale Republicii Moldova. Activitățile sunt parte a proiectului pilot inovator „Un viitor mai bun pentru tinerii din cadrul instituțiilor de învățământ, centrelor și organizațiilor de tineret”, lansat săptămâna trecută.

Proiectul  realizat la inițiativa UN Women Moldova, și implementat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, cu sprijinul financiar al Suediei, are drept scop  utilizarea  tehnologiilor de realitate virtuală (VR) de ultimă generație. Proiectul-pilot implică organizarea meselor rotunde și a discuțiilor despre fenomenul violenței în bază de gen, cu experte și experți IDIS „Viitorul”. În cadrul activităților vor fi testați ochelari VR, iar persoanele care vor fi antrenate în acest test vor avea experiența unei ambianțe artificiale de simulare a realității.

Exercițiul urmărește să îmbunătățească cunoștințele tinerilor și tinerelor cu privire la diferența dintre hărțuirea sexuală și flirt, despre consecințele hărțuirii și să ducă la crearea de atitudini mai sănătoase ale băieților și bărbaților față de fete și femei. Scopul final este de a promova egalitatea de gen, de a preveni violența împotriva femeilor și fetelor și de a eradica violența în bază de gen.

Katarina Fried, ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, a menționat: Acest proiect este dedicat protecției și promovării drepturilor omului. Prin parteneriate puternice cu societatea civilă, instituțiile de stat și UN Women, am reușit să avem acest proiect dedicat care țintește violența față de femei și fete. Odată cu ratificarea Convenției de la Istanbul de către Republica Moldova, noi sperăm că violența împotriva femeilor nu va mai fi considerată o chestiune personală sau de familie și în general societatea se va gândi mai mult în vederea soluționării acestei situații. Astăzi, instituțiile de învățământ și organizațiile de tineret au nevoie să fie susținute pentru a preveni violența în bază de gen. Noi sperăm că procesul de predare și învățare va fi mai interactiv cu acest instrument de realitate virtuală, astfel încât, în acest context, să putem să implementăm mai multe programe și să avem un impact mai mare”.

Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women Moldova, a declarat: Cel mai important pentru tineri este să lucreze la prevenire prin a înțelege cauzele de bază care duc la inegalitățile între femei-bărbați, fete și băieți și ceea ce poate duce la violență într-un final. Aplicarea abordărilor inovative în activitățile de eliminare și prevenire a violenței în bază de gen – precum este realitatea virtuală, are priză la generația tânără. Dialogul cu ei despre toleranța zero față de violență, precum și  necesitatea ca aceștia să nu aibă standarde duble în privința hărțuirii sexuale, a discursului violent sau a atitudinilor violente, este important să aibă loc în medii unde tinerii și tinerele petrec cel mai mult timpul – la școală. Instituțiile de învățământ joacă un rol enorm în acest sens. Ne dorim astfel să avem parteneriate durabile cu instituțiile de învățământ, dar și cu Ministerul Educației pentru a promova content sensibil la subiectele ce țin de echitatea și egalitatea de gen”.

Liubomir Chiriac, directorul executiv al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, a menționat:Idea este inovatoare pentru spațiul nostru și credem noi că avea un impact pozitiv asupra tinerii generații. Din păcate, fenomenele negative care țin de violență, de discriminare, rămân în societate. Cum pot fi ele combătute, cum pot fi ele prevenite – rămâne de inventat sau re-inventat, rămâne de venit cu viziuni noi și cu abordări noi. Acum când pedagogia digitală ia amploare, când oamenii încearcă diferite modalități de a veni la tineri prin intermediul altor instrumente, ideea proiectului respectiv este bine venită. Nu este ușor să convingi un tânăr să facă un anumit lucru, dacă el în jurul său a văzut cu totul altceva. Prin intermediul acestei realități virtuale, încercăm să creăm condiții în așa fel încât să-l proiectăm într-o lume mai bună, mai dreaptă și dacă va ajunge în anumite situații, să poată lua cele mai bune decizii vizavi de combaterea sau prevenirea violenței”.

Instrumentul VR este digital, este interactiv, este aproape de tineri. Nu sunt situații pe care să nu le înțeleagă, prin care să nu trecut ei sau cineva dintre apropiați. Tinerii știu despre astfel de situații, au prieteni/prietene care au trecut sau trec prin așa tip de situații, mai puțin știu ei cum să reacționeze la astfel situații. Acest film și scenariile date le oferă soluții despre cum să reacționeze. Este foarte important ca ei să știe, să decidă și să nu tolereze comportamente discriminatorii sau să fie martori pasivi la unele situații” - a menționat Alina Butnaru, membră a Centrului raional de tineret Ungheni, instituție care a participat la realizarea scenariilor.

Printre vorbitorii/oarele la evenimentul de lansare al proiectului pilot inovator se enumeră: Nighina Azizov, analistă de programe la UN Women Moldova; Carolina Ungureanu, vice directoare IDIS „Viitorul”; Elena Botezatu, directoare executivă a Centrului Internațional „La Strada”; Lars Thuesen, fondator și lider de schimbare la WIN - Welfare Improvement Network; Stanislav Gunzilovici, de la Centrul de tineret Cahul; Anastasia Gheceanu, de la Centrul municipal de tineret Chișinău; Daniel Iurciuc și psiholog la Colegiul Gheorghe Asachi din Lipcani, Briceni.

În vara anului curent, au fost organizate mese rotunde și discuții pe tema violenței împotriva femeilor și fetelor cu tinerii și tinerele din centrele de tineret din Cahul, Ungheni, Fălești, Soroca, Chișinău și Sângerei, care au participat anterior la elaborarea scenariului filmului care este vizualizat în ochelarii de VR. Totodată, a fost organizat un concurs de selectare a altor 12 instituții de învățământ, organizații și centre de tineret, care să fie implicate pe viitor în pilotare. Instituțiile sunt localizate în Ialoveni, Chișinău, Călărași, Orhei, Cimișlia, Ungheni, Briceni, Florești, Bălți și Drochia. Este vorba de Centrul de Excelență în Economie și Finanțe din municipiul Chișinău; Liceul Teoretic „Ion Pelivan” din satul Răzeni, raionul Ialoveni; Liceul Teoretic  „Mihail Sadoveanu” din orașul Călărași; Colegiul „Alexei Mateevici” din orașul Chișinău; Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" din comuna Sipoteni, raionul Călărași; Liceul Teoretic ,,A. Russo” din municipiul Orhei; Asociația Obștească „Pro Cimișlia” din orașul Cimișlia; Centrul de Excelență în Securitatea Frontierei din municipiul Ungheni; Colegiul „ Gheorghe Asachi” din orașul Lipcani, raionul Briceni; Liceul Teoretic Ștefănești din raionul Florești; Colegiul de Industrie Ușoară din municipiul Bălți; Liceul Teoretic "Ștefan cel Mare" din orașul Drochia. În luna octombrie, anul curent, profesoare/profesori, facilitatoare/facilitatori, psihologe/psihologi din aceste 12 instituții au participat la mese rotunde și discuții pe tema violenței împotriva femeilor și fetelor și au testat ochelarii VR.

Proiectul pilot „Un viitor mai bun în rândul instituțiilor de învățământ, centrelor și organizațiilor de tineret”, este implementat în perioada mai 2021 - aprilie 2022, la inițiativa UN Women Moldova, de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, cu sprijinul financiar al Suediei în cadrul programului “Eliminarea violenței împotriva femeilor”.
 

Follow us on

Our social networks

Subscribe on

newsletter

Connect with us