News

Echipa IDIS „Viitorul”, alături de reprezentanți de GAL-uri, a efectuat o vizită de studiu în orașul Tartu din Estonia

2021.12.16 consolidare capacitați Maria Procopciuc Print version

În perioada 8-10 decembrie 2021, o delegație din Republica Moldova, din care au făcut parte președinți și vicepreședinți a două Grupuri de Acțiune Locală (GAL-uri) și membri ai Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, a efectuat o vizită de studiu în orașul Tartu din Estonia. Aceasta a fost organizată în cadrul proiectului „Dezvoltarea zonelor rurale din Moldova folosind abordarea LEADER/CLLD”, implementat de către IDIS „Viitorul” (Republica Moldova), Estonia Development Cooperation și două grupuri de acțiune locală din Estonia "Tartu County Development Association" și "Pärnu Bay Partnership" cu suportul financiar al Ministerului de Externe al Estoniei. 

În cadrul vizitei s-a efectuat o deplasare la Centrul pentru industrii creative din Tartu, unde participanții au aflat despre activitățile Asociației Județene de Dezvoltare Tartu. Totodată, au mers în municipiul Elva, din componența orașului Tartu, unde au discutat cu autoritățile locale, au vizitat firmele din zonă (o stână de oi modernă) și piața fermierilor locali. De asemenea, s-a mers în vizită la Parcul Științific Tartu și s-a efectuat un tur al cepei. La o casă de samovar și la o fermă de ceapă, participanții au mâncat plăcintă cu ceapă și ceai. La fel, au vizitat Centrul Peipsimaa, unde în cadrul unui atelier au făcut inscripții pe tobe pentru cumpărături. Au avut și o degustare de vinuri locale și au vizitat castelul Alatskivi. În ultima zi, au vizitat Muzeul Național din Estonia, care se află în Tartu.

Scopul vizitei a fost de a obține o imagine de ansamblu asupra activității Grupului de Acțiune Locală "Tartu County Development Association" și de a face rezumatul proiectului în derulare și de a pregăti un nou proiect de cooperare, care va fi lansat anul viitor. Tot anul viitor, urmează ca o parte a membrilor echipei din Tartu, Estonia, să efectueze o nouă vizită în Republica Moldova.

Kristiina Tammets, reprezentanta "Tartu County Development Association", a menționat că proiectul menționat s-a desfășurat cu succes în cei trei ani de implementare. În opinia sa, obiectivele și scopurile propuse la început au fost atinse și în baza rezultatelor frumoase obținute de GAL-urile „Lunca Nistrului” din Ștefan Vodă și „Subregiunea CULA” din raionul Ungheni, în continuare pot fi trasate noi idei de proiecte pentru anul viitor.

Suntem bucuroși că am reușit în această perioadă de implementare a proiectului să punem bazele unei colaborări de durată. GAL-ul din Tartu este un exemplu de bune practici și suntem bucuroși să le împărtășim Republicii Moldova”, a declarat Kadri Tillemann, membră a OÜ Vestterra din Estonia.

Considerăm că implementarea proiectului  respectiv  a contribuit la dezvoltarea rurală și la dinamizarea economiilor locale din cadrul GAL-urilor „Lunca Nistrului” și „Subregiunea CULA”. GAL-urile din Estonia servesc modele de bune practici pentru partenerii din Republica Moldova și din această perspectivă, în cadrul acestei vizite,  este necesar să studiem și să înțelegem  experiența estoniană”, a menționat Viorel Chivriga, expert IDIS „Viitorul”.

Experiența Estoniei privind organizarea și desfășurarea activităților în cadrul programului LEADER este mai mult decât importantă. Prin intermediul acestei vizite sperăm mult că partenerii noștri din GAL-urile „Lunca Nistrului” și „Subregiunea CULA” vor prelua și vor implementa cele mai reusite practici care țin de dezvoltarea socio-economică la nivel local”, a menționat Liubomir Chiriac, director executiv IDIS „Viitorul”.

Proiectul „Dezvoltarea zonelor rurale din Moldova folosind abordarea LEADER/CLLD” a fost semnat în 2018. Prin intermediul proiectului respectiv IDIS „Viitorul” a contribuit la crearea a două Grupuri de Acțiune Locală „Lunca Nistrului” în raionul Ștefan Vodă și „Subregiunea CULA” în raionul Ungheni. GAL-urile între timp au adunat membri și au primit finanțare pentru implementarea a circa 20 de proiecte locale. Proiectul a fost implementat în două etape. În prima etapă, au primit suport financiar patru beneficiari de la „Lunca Nistrului” și cinci din cadrul „Subregiunea Cula”. În cea dea doua etapă, suport financiar a fost acordat pentru patru beneficiari de la „Lunca Nistrului ” și pentru cinci din cadrul „Subregiunea CULA”, inclusiv GAL-urilor. Totodată, în această perioadă, de către IDIS „Viitorul”, au fost organizate seminare de instruire, vizite de informare pentru toți beneficiarii proiectului.

Pe data de 1 octombrie, 2021, în municipiul Chișinău, a fost organizată o mini-expoziție în care au fost prezentate și promovate produsele locale realizate în cadrul GAL-ului ”Subregiunea Cula”, raionul Ungheni.

La moment în Republica Moldova există 32 de GAL-uri, în care sunt implicate aproximativ 350 de unități administrativ-teritoriale (35% din zonele rurale) și în jur de 1200 de instituții/organizații locale, inclusiv APL-uri. GAL-urile se află la diferite etape de dezvoltare: unele GAL-uri sunt în proces de creare, altele deja au implementat/implementează proiecte de dezvoltare locală.

GAL-ul „Subregiunea Cula” din raionul Ungheni (orașul Cornești, satele Cornești, Rădenii Vechi, Bumbăta, Alexeevca, Teșcureni, Măgurele, Boghenii Noi, Sinești, Hârcești, Curtoaia, Condrătești, Năpădeni, Cornova, Romanovca – aproape 23000 de locuitori, constituirea facilitată către IDIS „Viitorul”), reprezintă un teritoriu vast într-o zonă pitorească străbătută de importante drumuri naționale și internaționale. GAL-ul este format din 34 sate, organizate în 13 primării. Localitățile sunt slab populate și destul de răzlețite, ceea ce sporește costurile efective la construcția și menținerea infrastructurii de drumuri și servicii sociale livrate pe plan local

GAL-ul „Lunca Nistrului” din raionul Ștefan-Vodă (satele Căplani, Carahasani, Crocmaz, Palanca, Purcari, Olănești, Tudora, Viișoara – aproape 20000 de locuitori, constituirea facilitată către IDIS „Viitorul”) este situat în extremitatea de sud-est a Republicii Moldova la hotar cu Ucraina. De o importanță majoră sunt terenurile agricole fertile cu plantații de vii și livezi. În această zonă sunt concentrate multe companii vinicole, marea parte din ele optând pentru producerea vinurilor cu indicația geografică protejată „Ștefan-Vodă”. Subregiunea are o poziție geografică favorabilă dezvoltării economiei locale, dispune de tradiții și experiență în creșterea culturilor multianuale.

Proiectul „Dezvoltarea zonelor rurale din Moldova folosind abordarea LEADER/ CLLD” a fost implementat de către IDIS „Viitorul”, Estonia Development Cooperation, Tartu County Development Association, Parnu Lahe Partnerluskogu, cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Estoniei, din fonduri pentru cooperare pentru dezvoltare și ajutor umanitar.

Follow us on

Our social networks

Subscribe on

newsletter

Connect with us