News

Barometrul „Republica Moldova și România în tumultul crizelor regionale”

Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ioan I.C. Brătianu” al Academiei Române (ISPRI), în parteneriat cu Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, au prezentat astăzi, 8 februarie, la Casa Oamenilor de Știință din București, Barometrul „Republica Moldova și România în tumultul crizelor regionale”, în baza cercetărilor realizate de către CBS-AXA. Sondajul a fost realizat în Republica Moldova (cu excepţia regiunii din stânga Nistrului), pe un eşantion de 1134 persoane cu vârsta de peste 18 ani. Eroarea maximală este de +-3%. Perioada de culegere a datelor: 24 ianuarie – 5 februarie 2022. Interviurile au fost realizate Față în Față.

Potrivit sondajului, la un eventual referendum privind unirea Republicii Moldova cu România, 49,6% dintre respondenţi ar vota „împotrivă”; 34,4% - „pentru”, 4,1% nu ar participa la exercițiu, iar 10,2% sunt indecişi. Întrebaţi dacă urmăresc activităţile politice din România, 47,3% au răspuns negativ, 34,3% au spus că urmăresc „destul de puţin”, 14,8% au menționat că urmăresc „destul de mult”, iar 2,9% - „foarte mult”. Cea mai mare încredere a moldovenilor în instituţiile din România este în sistemul de învăţământ (14,5%), Biserică (11,7%), DNA (8,1%), preşedinţie şi armată, ambele acumulând câte un procentaj de 6,5%, poliţie (6,2%), administraţiile locale (5.0%),  guvern (4,2%) şi parlament (3,6%).

Personalitatea politică din România care se bucură de cea mai mare încredere din partea respondenţilor moldoveni este actualul președinte al României, Klaus Iohannis, cu 8,7%. Pe ultimul loc se află prim-ministrul Nicolae Ciucă, cu doar 0,6%. O poziție mai înfață are liderul AUR, George Simion, care se bucură de o încredere măsurată în procentaje de 1,7%. Referitor la încrederea în partide, cei mai mulți moldoveni au încredere în PNL (2,6%), apoi în AUR (1,7%) şi PMP (1,0%). Un procentaj mare dintre respondenți au răspuns că nu cunosc partidele din românia.

Moldovenii fiind întrebați despre cât de probabil este un conflict real între Rusia şi Ucraina, „foarte probabil” au răspuns 8,9%; „probabil” - 29,0%; „puţin probabil - 27,2%; „deloc probabil” - 19,6%. Totodată, 43,1% dintre respondenți cred că Republica Moldova ar trebui să „rămână neutră în continuare”, 22,6% au susţinut încheierea unei alianţe militare cu Rusia, 12,5% unirea cu România şi 8,0% cred că Republica Moldova ar trebui să intre în NATO.

Sondajul a fost realizat de către CBS Research din Republica Moldova și poate fi descărcat și citit accesând acest link:  http://viitorul.org/files/Barometru%20Ianuarie%202022%20ISPRI%20%26%20IDIS.pdf

http://viitorul.org/files/220206_Sondaj.pdf

Follow us on

Our social networks

Subscribe on

newsletter

Connect with us