News

Prestatorii de servicii turistice din Republica Moldova și România, instruiți în domeniul managementului resurselor umane și financiare în prestarea serviciilor de turism verde transfrontalier

Vineri și sâmbătă, 15 și 16 aprilie, 2022, la Cahul, în incinta Consiliului raional, s-a desfășurat cel de-al cincilea seminar de instruire în cadrul proiectului transfrontalier „Dezvoltarea și promovarea turismului verde în sectorul dunărean al bazinului Mării Negre (raionul Cahul, Republica Moldova; comunitatea teritorială Reni, Ucraina; județul Galați, România)”, BSB-817. Astfel, prestatori de servicii turistice din raionul Cahul, Republica Moldova, și din județul Galați, România, au fost instruiți referitor la managementul resurselor umane și financiare în prestarea serviciilor de turism verde transfrontalier.

Subiectele examinate în cadrul seminarului au vizat: conceptul de management al resurselor umane, problemele sectorului turistic verde din perspectiva resurselor umane; principalele activități ale managementului resurselor umane: planificarea, asigurarea cu personal, dezvoltarea angajaților, relațiile de muncă etc; managementul financiar, cum pot fi majorate veniturile unei pensiuni; managementul financiar pentru perioadele mai puțin ocupate în pensiuni, prognoze economice și planificarea bugetară și managementul și controlul performanței.

În prima zi a seminarului, participanții au fost într-o vizită de documentare în satul Slobozia Mare, la Crama „Domeniile Pană”, la Vinăria din Vale. Însoțiți de către primara localității, participanții la seminar au mers și la Muzeul de Istorie și Etnografie, Casa de Cultură și piața locală. A doua zi, vizite au fost efectuate la catedrala „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și la Muzeul Ținutului Cahul.

Nicon Pîslari, coordonator de proiect din partea Consiliului raional Cahul, Republica Moldova: „Regretăm faptul că nu-i avem alături de noi pe colegii din Ucraina. Le dorim să aibă răbdare și tărie de caracter ca să reziste. Sperăm că într-un timp apropiat situația va reveni la normal și vom avea posibilitatea de a continua proiectul așa cum l-am început. Doar având echipa deplină vom putea realiza toate obiectivele și sarcinile pe care ni le-am propus în cadrul proiectului. Toate informațiile, care au fost transmise la acest seminar, sunt ferm convins că vor fi foarte utile pentru prestatorii de servicii turistice, dar și pentru noi, pentru a ne îmbogăți bagajul de cunoștințe”.

Liubomir Chiriac, manager de proiect IDIS „Viitorul”: „Situația, pe care o avem astăzi în regiune, este mai puțin favorabilă pentru astfel de evenimente. Din păcate, colegii și prietenii noștri din Ucraina, de care ne-am atașat foarte mult, nu sunt alături de noi. Sperăm că este pentru o perioadă scurtă de timp. Chiar dacă lucrurile nu sunt clare, implementarea proiectului continuă. Suntem aici, la acest seminar, să vedem, pe viu, cum se dezvoltă turismul verde aici la Cahul. Sper foarte mult că relațiile dintre prestatorii de servicii din Republica Moldova, Ucraina și România se vor consolida în cadrul acestui proiect. Cu certitudine, vom ajunge la nivelul când și autoritățile vor coopera pe segmentul respectiv”.

Cristian Munteniță, coordonator de proiect din partea Universității „Dunărea de Jos” din Galați, România: „Vreau să vă mulțumesc că ați fost în aceste două zile aici, alături de noi, pentru a atinge împreună obiectivele proiectului. Cu siguranță, tot ceea ce se întâmplă acum nu este un moment favorabil pentru proiectul nostru, dar ne exprimăm speranța că într-un viitor apropiat starea de lucruri va redeveni acea care a fost la începutul implementării proiectului. Temele abordate ieri și astăzi sunt de mare interes pentru prestatorii de servicii turistice”.

Natalia Ponomariov, șef secție cultură din cadrul Consiliului raional Cahul: „Noi suntem cei interesați de a promova cultura și turismul. Pot spune că proiectul pe care îl implementați este unul foarte util pentru regiunea noastră. Suntem aici să vă ajutăm cu implementarea acestuia, eventual să elaborăm careva politici dacă sunt necesare. Suntem cei care vă sprijinim. Noi aici la Cahul avem elaborată, și degrabă va fi aprobată, Strategia de dezvoltare a turismului în raionul Cahul, prin intermediul căreia ne dorim promovarea turismului și sper să o facem împreună”.

Florin Ghinea, din Tecuci, județul Galați, România, om de afaceri în piscicultură și producător de lavandă: „Managementul resurselor umane mă interesează. În aceste două zile chiar am învățat lucruri noi, precum eficientizarea afacerilor având personal de calitate, pregătit și selectat atent, inclusiv partea financiară. Felul în care am fost primiți în cadrul vizitelor de documentare, cu acele degustări de vinuri, dulcețuri, au avut în spate o poveste și fiecare dintre aceste povești m-a impresionat. Sunt în căutare de idei ca să creez astfel de povești și pentru afacerile mele. Aceste istorii sunt ca o etichetă a produsului. Ceea ce vrei să vinzi altora trebuie ambalat într-o poveste”.  

Nicolae Căpraru, administratorul bazei de odihnă și de agrement „La Cotihana" din satul Cotihana, raionul Cahul: „Am fost prezent la toate seminarele care au fost organizate până acum. Am avut și am interes să particip mai departe și să învăț lucruri noi. Suntem la început de cale și avem nevoie să cunoaștem și să știm cât mai multe. Experiența împărtășită la aceste instruiri ne ajută foarte mult”.

Din cauza agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei, partenerii proiectului din Reni și prestatorii de servicii turistice din regiune, prezenți într-un număr mare la anterioarele seminare, nu au putut participa de această dată. În semn de solidaritate, echipa de proiect a elaborat un banner pentru a susține Ucraina și cetățenii ei, în această perioadă complicată.

Activitățile proiectului BSB-817 sunt axate pe crearea și consolidarea unui cluster turistic transfrontalier în Cahul, Reni și Galați, care vor stimula dezvoltarea turismului verde la frontieră, vor crește calitatea serviciilor turistice, al numărului de turiști în regiune și vor îmbunătăți calitatea vieții comunităților din regiune. În cadrul proiectului, urmează să fie creat un ghid privind desfășurarea turismului transfrontalier, o hartă cu trei rute turistice transfrontaliere, o broșură informativă pentru turiști, dar și un program comun pentru dezvoltarea turismului transfrontalier în Cahul, Reni și Galați. Vor fi organizate instruiri, mese rotunde și ateliere de lucru în scopul consolidării capacităților furnizorilor de servicii turistice.

De asemenea, vor fi efectuate vizite de studiu, organizate două festivaluri și realizate podcast-uri privind turismul verde în regiune. A fost elaborat un studiu privind buna vecinătate de-a lungul sectorului dunărean al bazinului Mării Negre, dar și creat site-ul proiectului.

Proiectul transfrontalier „Dezvoltarea și promovarea turismului verde în sectorul dunărean al bazinului Mării Negre (raionul Cahul, Republica Moldova; comunitatea teritorială Reni, Ucraina și județul Galați, România)”, BSB-817 este implementat de către IDIS „Viitorul”, în parteneriat cu Consiliul raional Cahul (Moldova), Comitetul Executiv al Consiliului Local al or. Reni (Ucraina) și Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați (România).

Proiectul este parte a Programului Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020 și este cofinanțat de către Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate și de către țările participante: Armenia, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Turcia și Ucraina.

Acest comunicat de presă a fost produs cu ajutorul financiar al Uniunii Europene. Conținutul acestuia este responsabilitatea exclusivă a proiectului BSB-817 și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Pentru a afla alte detalii legate de proiect, ne puteți contacta la adresa de email: idis.crossborderproject@gmail.com.

Follow us on

Our social networks

Subscribe on

newsletter

Connect with us